Zelenjava in otroci

5. oktober 2020

Kakovost živil Zdrava prehrana Otrok in družina
Zelenjava in otroci

Otroci uživajo premalo zelenjave in v prehranjevanju otrok to ostaja trd oreh. Kaj lahko naredijo starši, da bi spodbudili otroka, da bi jedel več zelenjave? Precej staršev iz izkušenj ve, da so lahko otroci uporni in izbirčni jedci, še posebej, ko gre za zelenjavo. Glede na to, da prehranjevalne navade, priučene v zgodnjem otroštvu, zaznamujejo otrokovo celo življenje, je zelo pomembno vedeti, da lahko na otrokovo izbiro s pravim pristopom precej vplivamo tudi starši. Zelenjava je ključni del zdravega prehranjevanja. Je pomemben vir vlaknin, vitaminov, mineralov in fitohranil (npr. antioksidantov).

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Kako se izoblikuje okus?
Otroci imajo prirojeno nagnjenje do sladke hrane in hkrati odpor do kisle in grenke. Zanimive so ugotovitve, ki kažejo, da se otroški okus oblikuje glede na to, kako se je med nosečnostjo in dojenjem prehranjevala mati. V eni od raziskav so otroci tistih mater, ki so med nosečnostjo in dojenjem redno pile korenčkov sok, med hranjenjem z žiti s korenčkovim okusom kazali na obrazu manj izrazov odpora (so se manj zmrdovali). Prav tako so ti otroci raje jedli kosmiče s korenčkovim okusom. Otroci mater, ki so namesto korenčkovega soka pile vodo, takega nagnjenja do jedi s korenčkovim okusom niso pokazali. Na podlagi teh študij lahko sklepamo, da če se mati prehranjuje z obilico različne zelenjave (kot del uravnotežene prehrane), bo to zelo verjetno vplivalo na dovzetnosti njenega otroka za različne okuse.

Okus se oblikuje in spreminja tudi med otroštvom. Starši imajo ključno vlogo pri spodbujanju zdravih prehranskih navad in obnašanja. Okolje, v katerem se otrok razvija in prehranjuje, je zelo odvisno od staršev. Če je ustvarjeno prijetno okolje in starši na nevsiljiv način redno uvajajo nove okuse, obstoji večja verjetnost, da bo otrok razvil navade, ki mu bodo omogočale uživanje hrane različnih okusov. Starševska spodbuda in pravila okrog prehranjevanja so pozitivno povezana z otrokovim uživanjem zelenjave.

Kaj lahko naredijo starši?
Starši igrajo pomembno vlogo pri spoznavanju posameznih vrst zelenjave in pri spodbujanju otrok, da se jo navadijo uživati. To naredijo tako, da jo otroku pogosto ponudijo in dajejo tudi sami dober zgled. Čim večkrat bomo otroku ponudili novo hrano z različnimi okusi, bolj je verjetno, da jih bo sprejel in se navadil nanje. Otrok mora včasih 10 do15 krat okusiti posamezno vrsto hrane, preden sprejme in se navadi na nek okus. Zato je pomembno, da starši po nekaj neuspelih poskusih ne obupajo. Starši ne smejo siliti otroka, da bi zaužil veliko količino nove hrane, saj je na začetku pomembno samo spoznavanje novega okusa. Ko se bo okus pri otroku razvil, bo tudi pojedel več take hrane.

Preberite tudi:

favicon Surova ali toplotno obdelana zelenjava?

favicon Vzgoja za zdravo prehrano se začne v domači kuhinji

favicon Prehranska vlaknina - pomemben del uravnotežene prehrane

Otrokov okus se oblikuje v zgodnjem otroštvu in starši lahko pozitivno vplivajo nanj na več načinov:

  • ustvarijo lahko pozitivno okolje in pravila prehranjevanja;
  • vztrajno in nenasilno ponujajo otroku majhne količine nove zelenjave različnih barv;
  • otroku ponudijo koščke zelenjave kot predjed, ko je še lačen;
  • dajejo dober zgled pri uživanju zelenjave in odkrivanju novih okusov;
  • vključujejo otroke v pripravo hrane;
  • skrbno in privlačno servirajo hrano, v prijetnem okolju z lepim pogrinjkom.

Pri starševstvu je bistveno dajati dober zgled in prehranjevalne navade pri tem niso izjema. Če otrok vidi, da odrasla oseba uživa, ko pokuša hrano z novimi okusi, je zelo verjetno, da bo tako ravnal tudi otrok. Prav tako je pomembno, da starši redno uživajo različne vrste zelenjave, ker jo bo lahko otrok le tako spoznal in jo začel uživati, četudi sprva ne kaže naklonjenosti do nje.

Priprava in serviranje hrane na privlačen način, v različnih barvah in oblikah, lahko znatno pripomore, da bo otrok pripravljen raziskovati nove okuse in se jih navaditi. Starši lahko iz koščkov hrane na krožniku naredijo slike ali figure, zelenjavo lahko narežejo v različne zanimive oblike in podobno. Prav tako lahko pripravijo zelenjavo na različne načine, postrežejo lahko tudi surovo, pri čemer pa je seveda treba vedno paziti na čistočo. Zanimanje otrok za zelenjavo pa se lahko znatno poveča, če pomagajo pri pripravo hrane in tudi pri njenem pridelovanju (na vrtu, lončnice).

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju