Zbirni centri za odpadke: kako delujejo?

9. maj 2024

Odpadki in embalaža
Zbirni centri za odpadke: kako delujejo?

Mreža zbirnih centrov za nevarne in kosovne odpadke je gosto posejana po celotni Sloveniji, njihova vloga pa je bistveno drugačna kot vloga »smetišč«, kot smo nekdaj generično imenovali prostor za odlaganje odpadkov.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

KAZALO

Predvsem je zbirni center, kot že ime pove, namenjen zbiranju in ne samo kopičenju odpadkov. Pravilno odložene odpadke je mogoče presortirati, reciklirati, kompostirati, ponovno uporabiti, šele v najslabšem primeru pa odpadke odložijo oziroma pripravijo na sežiganje.

Kateri odpadki sodijo v zbirni center in kateri ne?

Slovenija ima sicer dobro organiziran sistem zbiranja odpadkov, saj ima večina gospodinjstev možnost njihovega recikliranja v neposredni bližini. V tem primeru gre za najbolj pogoste, »vsakdanje« gospodinjske aparate v količinah, običajnih za gospodinjstva.

V tovrstne zabojnike nikakor ne spadajo nevarni in kosovni odpadki ter odpadki, ki nastanejo po večjem čiščenju ali urejanju okolice oziroma ob prenovi in drugih gradbenih delih. Takšne odpadke je treba odpeljati v zbirni center.

Osnovna pravila odlaganja na zbirnih centrih

Da bi zbirni centri delovali čim bolj učinkovito, je prav, da potrošniki upoštevamo določena pravila in tako omogočimo, da bo čim manjši delež odpadkov romal na odlagališče.

Odlaganje odpadkov v zbirnih centrih je popolnoma brezplačno za potrošnike, ki živijo v občinah, za katere je zbirni center organiziran. Uslužbenci to lahko preverijo z vpogledom v zadnji odrezek plačila za komunalne storitve.

V zbirnem centru je prostor za vse tiste odpadke, ki ne spadajo v zabojnike za recikliranje ali biološke ostanke. Tudi odpadke, ki bi jih lahko odložili v takšne zabojnike, a so preveliki ali jih je več kot običajno, pripeljite v zbirni center, tam prostora skoraj zagotovo ne bo zmanjkalo.

To velja, denimo, za večji zeleni odrez ob urejanju zunanjih površin, večje škatle ali več velikih škatel, povečano količino embalaže po nakupu večjih aparatov in podobno.

Če bi vse te odpadke odložili v običajne zabojnike, ki stojijo v naseljih, bi s tem preprečili odlaganje drugim, zato je zbirni center v tem primeru bolj priporočljiva izbira.

Dobra organizacija prihrani čas

Delovni čas zbirnih centrov je običajno dovolj dolg, da izgovorov ne bi smelo biti. Še zlasti poleti lahko njihove storitve uporabljate vse tja do 20. ure, večina je odprtih tudi ob sobotah, vsaj dopoldne.

Kam s tem odpadkom?

Na tej spletni strani boste našli konkretne informacije, kako pravilno ločeno zbrati več kot 150 vrst odpadkov v različnih slovenskih občinah, o odlaganju gradbenih, kosovnih ali azbestnih odpadkov.

Obiščite spletno stran

Družina odlaga odpadke v zaboljnik v zbirnem centru: kartonska embalaža

Najava obiska ni potrebna, je pa res, da je lahko v nekaterih terminih gneča in je treba malo počakati. V tem primeru upoštevajte navodila osebja, ki poskuša vse obiskovalce čim bolj optimalno razporediti po omejenem prostoru.

Da bi do gneče prihajalo bolj redko, priporočamo, da v zbirni center ne vozite vsakega odpadka posebej, ampak jih pripeljete, ko se jih nabere večja količina.

Pazljivo pri razvrščanju

V posamezne zabojnike v zbirnem centru lahko odpadke odlagate sami, osebje pa naj vam pomaga pri njihovem razvrščanju. Že res, da so zabojniki označeni z opisom najbolj tipičnih odpadkov, ki spadajo vanje, a hkrati je treba vedeti, da je v zbirnih centrih odlaganje lahko bolj specifično kot v zabojnikih v naselju.

Tako, denimo, so za različne vrste embalaže na voljo različni zabojniki, posebej se odlaga časopisni papir in karton, tudi različne vrste kovin se ne odlagajo v iste zabojnike in podobno. V zbirnem centru je lahko tudi več kot 30 različnih zabojnikov!

Vrste odpadkov, ki jih odpeljemo v zbirni center

Brezplačno odlaganje ni namenjeno obrtnikom in podjetjem, zanje imajo komunalna podjetja poseben režim s tehtanjem odpadkov, za odlaganje katerih je treba plačati – in to ceno izvajalci gradbenih del in prenov naročnikom tudi zaračunajo.

Kaj pa, ko je izdelek še uporaben?

Kot smo že zapisali, vsak odpadek ni nujno neuporaben. Še več, večinoma je mogoče uporabiti vsaj kakšen del iz predmeta, ki ga nekdo pojmuje kot odpadek.

V zbirnih centrih že v osnovi poskrbijo za ustrezno sortiranje odloženih izdelkov, ki jim lahko podaljšajo življenje, a že ob odlaganju lahko tudi vi poskrbite, da izdelek pride komu še prav.

Mlad par si ogleduje rabljeno pohištvo v centru za ponovno uporabo

V ta namen so vse bolj pogosti kotički za ponovno uporabo. Izdelki, odloženi vanje, so namenjeni centrom za ponovno uporabo, kjer jih popravijo, osvežijo in jim poskušajo najti nove kupce, lahko pa pridejo prav za rezervne dele ali celo pri izdelavi povsem drugih izdelkov.

Centri za ponovno uporabo

V krožnem gospodarstvu so ​centri za ponovno uporabo pomemben dejavnik, da na odlagališče ali v sežigalnico ne pridejo izdelki, ki bi lahko zaživeli novo življenje. Prav tako so zanimivi kotički za ponovno uporabo za električno in elektronsko opremo.

Zbiranje v bližini doma

Predvsem za zbiranje nevarnih odpadkov in elektronske opreme posamezna komunalna podjetja organizirajo tudi tako imenovano premično zbiralnico.

Gre za poseben zabojnik, ki ga po določenem urniku pripeljejo na mesta, kjer so bližje potrošnikom kot sami zbirni centri. Takšne odpadke lahko torej prinesete kar »peš«.

Moški drži v rokah zeleno škatlo za plastične odpadke v zbirnem centru


Male gospodinjske aparate sicer lahko odpeljete tudi neposredno v centre za ponovno uporabo ali v tonamenske koše, ki jih je neprofitna organizacija ZEOS postavila po celotni državi.

Omeniti velja, da nekatere nevarne izdelke lahko prinesete tudi v trgovino, kjer ste jih kupili ali kjer boste kupili nov izdelek. Gre predvsem za žarnice in sijalke ter baterije.

Neporabljena zdravila, ki še nimajo pretečenega roka uporabe, lahko odnesete v ambulanto »pro bono«, tista s pretečenim rokom pa sprejemajo tudi v lekarnah.

Obeta se še sprememba pri zbiranju jedilnega olja, saj načrtujejo, da bodo organizirali večje število zbiralnic na nekaterih točkah, kjer sicer ločeno zbirajo odpadke. Nekatere občine že zbirajo odpadno jedilno olje na ekoloških otokih.

Besedilo: Boštjan Okorn

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju