Zavarovanje kredita pri zavarovalnici

29. maj 2019

Krediti Zavarovanja
Zavarovanje kredita pri zavarovalnici

Zavarovanje pri zavarovalnici je pri nas še vedno precej pogosta oblika zavarovanja bančnih produktov. Pri večini bank je mogoče s tem zavarovanjem skleniti izredno prekoračitev sredstev na osebnem računu, potrošniški kredit, nekatere banke pa imajo v svoji ponudbi to možnost zavarovanja tudi za stanovanjske kredite, vendar za omejene vrednosti in ročnosti.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Osnove kreditnega zavarovanja

Ta oblika zavarovanja je neposredno povezana s posameznim kreditom, banke pa imajo v ta namen z zavarovalnicami sklenjene posebne pogodbe. Načeloma velja, da je kredit lahko odobren takrat, ko so izpolnjeni vsi pogoji, ki jih skupaj z banko določi zavarovalnica, ki zavaruje kredit.

Kreditojemalec plača zavarovalno premijo, njena višina je odvisna od banke in zavarovalnice, s katero ima banka sklenjeno pogodbo. Pri izračunu se upošteva več parametrov: vrsta kredita in namen, znesek, doba odplačevanja, obstoječe sodelovanje kreditojemalca z banko, vrsta in status njegove zaposlitve ipd.

Koga pravzaprav zavaruje ta oblika zavarovanja?

Mnogi so zmotno prepričani, da je ta oblika zavarovanja kredita namenjena kreditojemalcu v primeru, da kredita ne bo mogel odplačati, in da v primeru težav z odplačevanjem tega ne bo treba odplačati. V primeru težav z odplačevanjem bo preostali dolg banki res odplačala zavarovalnica, vendar bo zavarovalnica pozneje terjala kreditojemalca.

Zavarovanje kredita pri zavarovalnici je namreč namenjeno izključno zaščiti banke, če kreditojemalec ne bi bil sposoben odplačevati mesečnih obveznosti, medtem ko je na primer življenjsko zavarovanje namenjeno zagotavljanju večje varnosti potrošnika in njegovih bližnjih in se lahko sklene v kombinaciji z najemom kredita pri banki ali pa kot posamičen produkt pri banki ali zavarovalnici. Gre za popolnoma različni obliki zavarovanja, ki ju ne gre enačiti.

Z zavarovanjem kredita pri zavarovalnici ne zavarujemo sebe – pred morebitnimi neplačili je zaščitena banka, čeprav stroške zavarovanja krije kreditojemalec.

Kaj se zgodi, če kredita nisem sposoben vračati?

Če kreditojemalec ne zmore poravnavati mesečnih obveznosti iz pogodbe o kreditu, banka po določenem času pošlje zahtevek za plačilo zavarovalnici in s tem unovči zavarovanje. Preostali dolg se v tem primeru prenese na zavarovalnico, ta pa banki poplača neodplačane obveznosti kreditojemalca. Ob tem banka prenese na zavarovalnico pravice, ki jih ima do dolžnika iz naslova pogodbe o kreditu, zavarovalnica pa dolgovani znesek terja od kreditojemalca.

bs

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju