Zakaj je dobro imeti varčevalni račun?

16. avgust 2023

Varčevanje
Zakaj je dobro imeti varčevalni račun?

Osebni bančni račun, na katerega dobivate plačo ali pokojnino, je izpostavljen različnim tveganjem, zato je prihranke priporočljivo premakniti na ločen, na primer varčevalni račun.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Tveganje nenadzorovane porabe

Ena od nevarnosti, ki pretijo denarju na osebnem bančnem računu, smo mi sami. Ta račun večina razume kot vir, od koder prihaja denar za sprotno porabo, razumemo ga kot račun, kjer nam je denar na voljo. Zato je priporočljivo odpreti ločen, varčevalni račun, kamor nalagamo svoje prihranke.

Varčevalni računi so brezplačni, v zadnjem času nekatere banke celo dodajo nekaj obresti, a to ni pravi razlog, da bi denar premikali tja. Vsekakor pa je to smiselno s psihološkega vidika. Denar na varčevalnem računu je bolj varen pred našo porabo, saj vemo, da je namenjen nepričakovanim izdatkom oziroma da varčujemo za dosego določenega finančnega cilja.

Zelo priporočljivo je, da imate zlato rezervo

Prvi in izjemno pomemben finančni cilj je zlata rezerva. To je denar, ki nam bo prav prišel v hudih časih, ko pride do večjih izdatkov, ki jih nismo pričakovali, ko se nam doma kaj pokvari, ali – še posebej – če začasno izgubimo zaposlitev oziroma redni prihodek. Prav zato naj bi zlata rezerva predstavljala med 3 in 12 mesečnih stroškov. Vsak zase najbolje ve, koliko denarja potrebuje, da pokrije vse mesečne potrebe – seveda v primeru izgube zaposlitve poskušamo vse nenujne izdatke začasno črtati s seznama.

Varčevalni račun omogoča, da je denar vedno in takoj na voljo. Vezava denarja (depozit) ni primerna za zlato rezervo, saj bi lahko morali čakati več mesecev, ali celo let, ali pa plačati kazen banki za predčasen dvig sredstev (če bi vam ga sploh dovolila). Prav tako ni smiselno, da imate presežke nad zlato rezervo na varčevalnem računu, saj so obresti zelo nizke ali celo ničelne, inflacija pa še vedno relativno visoka.

Tveganje izgube sredstev v primeru zlorabe

Znesek, ki ga imate na osebnem računu je izpostavljen spletnim zlorabam, še posebej če niste poskrbeli za ustrezne omejitve plačil.

Priporočljivo je, da presežke oziroma prihranke z osebnega računa premaknete na bolj varno mesto, na primer na varčevalni račun. A zavedati se morate, da v primeru, ko spletne goljufe – na primer preko oddaljenega dostopa – spustite v svoj računalnik in v svojo spletno banko, lahko izgubite tudi denar na varčevalnem računu.

Oseba, ki bi imela dostop do vaše spletne banke, lahko denar z varčevalnega računa premakne na osebni račun in ga od tam nakaže poljubno kam. A vseeno, pogosteje spletni kriminalci odtujijo denar z bančnega računa z več zaporednimi plačili, pogosto s pomočjo podatkov plačilnih kartic. Zato bo denar bolj varen, če ga boste imeli na ločenem varčevalnem računu.

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju