Zakaj je bolje perilo sušiti v sušilnem stroju kot na stojalu v dnevni sobi?

5. september 2022

Oblačila in obutev Energija Trajnostna potrošnja
Zakaj je bolje perilo sušiti v sušilnem stroju kot na stojalu v dnevni sobi?

Perilo na stojalu zavzema veliko prostora, izločena vlaga pa poslabša kakovost bivanja.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

V marsikaterem gospodinjstvu perilo še vedno sušijo na stojalu, ki ga postavijo v eno od sob – najpogosteje v dnevno sobo, ki je običajno največji prostor. Poleti je sušenje perila na prostem brez konkurence, v prehodnih obdobjih, ko je v zraku veliko vlage, in pozimi, pa je sušilni stroj boljša izbira. Vlaga, ki se izloča med sušenjem perila, namreč lahko povzroči nemalo težav.

susenje-perila-no-logos

Vir: ZPS

Pri sušilnem stroju nevarnosti za nastanek plesni ni

Dobri modeli s toplotno črpalko v prostor izpuščajo tako malo vlage, da nevarnosti za nastanek plesni ni. Količina vlage, ki med sušenjem uide iz stroja in vlaži okolico, je namreč pri dobro ocenjenih modelih zanemarljivo majhna. Seveda pa je dobro upoštevati nekaj priporočil.

  • Sušilni stroj naj stoji v prostoru s temperaturo približno 20 °C. Prostori, v katerih temperatura pade pod 5 °C ali se povzpne nad 35 °C, ne pridejo v poštev.
  • Prostor naj bo dovolj velik (v idealnem primeru vsaj 10 do 12 kvadratnih metrov). Majhen se namreč lahko zaradi delovanja sušilnega stroja preveč segreje in pri nižjih zunanjih temperaturah bo vlaga kondenzirala na hladnejših površinah (stenah).
  • Redno čiščenje tesnil na vratih sušilnega stroja in filtrov preprečuje čezmerno uhajanje vlage v prostor.

Iz perila izločena vlaga ohladi zrak v prostoru, zato se mora sistem ogrevanja bolj "potruditi," da zrak spet segreje. V zraku je preveč vlage, ki jo je treba iz prostora odvesti z zračenjem, a zračenje z odpiranjem oken (če nimamo prezračevalnega sistema, seveda) dodatno ohladi prostor in zahteva še več energije za ogrevanje. Skupna poraba energije je tako pogosto večja, kot če bi perilo posušili v sušilnem stroju.

Stara okna, ki so slabo tesnila, so omogočala »naravno« prezračevanje. Sodobnejša in energijsko učinkovitejša bolje tesnijo, zato v prostorih primanjkuje svežega zraka. Pri tem naj omenimo, da pomanjkanje svežega zraka ne pomeni nujno tudi pomanjkanja kisika – tega je v zraku v 20 kvadratnih metrov velikem prostoru 50.000 litrov, kar bi teoretično zadoščalo za tisoč ljudi. Težave pa povzročajo vonjave, odvečna vlaga in ogljikov dioksid, ki ga ustvarimo z dihanjem. Prostor je zatohel, zadušljiv, mi pa smo utrujeni, zaspani in se težko zberemo.

Če strnemo: res je, da sušilni stroj spada med dražje gospodinjske pomočnike, a ima v primerjavi s "klasičnim" sušenjem perila številne prednosti.

Clear-X-logo-super-short

Projekt CLEAR-X je financiran iz programa Evropske unije za raziskave in inovacije Obzorje 2020 (pogodba št. 101033682). Vsebina tega članka predstavlja izključno stališča avtorjev in je njihova izključna odgovornost. Ne odraža nujno stališč Evropske komisije in/ali Evropske izvajalske agencije za podnebje, infrastrukturo in okolje (CINEA). Evropska komisija in agencija ne prevzemata odgovornosti za morebitno uporabo informacij.

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju