Zakaj ima več milijonov let stara himalajska sol naveden rok uporabe?

9. avgust 2021

Razumevanje oznak na živilih
Zakaj ima več milijonov let stara himalajska sol naveden rok uporabe?

Sol ni biološkega izvora in se zato načeloma ne kvari. Razlogi, da ima vsaka namizna (tudi himajalska) sol naveden rok uporabe z »uporabno najmanj do,« so veljavni prehranski standardi in zahteve, ki izhajajo iz zakonodaje.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Standard za namizno ali kuhinjsko sol

Standard Codex Alimentarius za sol predpisuje, da sme namizna ali kuhinjska sol vsebovati najmanj 97% natrijevega klorida v suhi snovi in naravno prisotne druge snovi, največkrat kalcijeve, magnezijeve in kalijeve ter natrijeve sulfate, karbonate in kloride.

Kuhinjska sol pa seveda lahko vsebuje tudi druga naravna okoljska onesnaževala (npr.: baker, arzen ipd.), ki izvirajo iz naravnega okolja vira soli, a le v količinah, ki so še varne in predpisane z zakonodajo. Te snovi lahko tudi rahlo obarvajo sol.

Namizni soli je dovoljeno dodajati jod v obliki kalijevega ali natrijevega iodida oziroma iodata (kot uveljavljen javnozdravstveni ukrep) ter dovoljene aditive, predvsem za preprečevanje strjevanja.

Kako se določa rok uporabe namizne ali kuhinjske soli?

Namizni soli ni potrebno navajati roka uporabe glede na zakonodajo, ker ni organskega oziroma biološkega izvora in se ne kvari, a prenekateri predelovalci soli prostovoljno navedejo rok uporabe kot "uporabno najmanj do," posebno za namizno sol, ki vsebuje dodan jod.

Navajanje roka uporabe z: "uporabno najmanj do," pomeni, da predelovalec živila zagotavlja kakovost do tega datuma. Po tem datumu ne more več zagotavljati kakovosti.

V primeru jodirane soli to pomeni navedeno količino joda v še neodprti embalaži izdelka. Jodirana sol namreč ne sme biti izpostavljena vlagi in sončni svetlobi, ki skozi čas povzročata izgubo joda.

Navedba roka uporabe, zapisanega kot dan, mesec in leto, pa se lahko uporablja tudi za navedbo lota ali šarže in ta podatek je zakonodajno obvezen, kadar ni drugega zapisa za lot ali šaržo in to je lahko vzrok za navedbo roka uporabe na izdelkih, katerim sicer ni potrebno navajati roka uporabe.

Kakšna je razlika med himalajsko in običajno soljo?

Bistvene razlike dejansko ni. Navedbe, da himalajska sol vsebuje več mineralov kot običajna ali pa, da je ni potrebno jodirati, ker naj bi bila že sama dober vir joda, ne držijo.

sol-rok-uporabe-2

Himalajska sol joda praktično ne vsebuje. Trditve, da vsebuje tudi vse mogoče druge koristne minerale, ki jih v običajni soli ni, niso potrjene s preverljivimi podatki proizvajalcev, kot bi v skladu z zakonodajo morale biti.

Vsebnost drugih mineralov v takšni soli, z izjemo natrija in klora, je z vidika prehranskih potreb človeka sicer nepomembna.

Kako poteka pridobivanje soli?

Sol iz slanih morij in jezer pridobivamo z izsuševanjem (morja in slanih jezer -površinskih ali podzemnih) , okamenelo že kristalizirano sol pa ali rudarimo ali pa izpiramo z vodo iz podzemlja ter izsušujemo. V današnjih časih sol izsušujemo industrijsko z uporabo vakuuma. Pridobljeno sol, ki vsebuje preveč okoljskih onesnaževal, tudi prečiščujemo z vodo in izsuševanjem.

sol-rok-uporabe-3

Okoli 7% pridobljene soli namenimo za prehrano, tako za konzerviranje kot začinjanje živil. Piransko sol pridobivamo v Sečoveljskih solinah po tradicionalni metodi evaporacije/izparevanja morja, Himalajsko sol pa kopljejo v rudnikih soli pod Himalajo.

Poimenovanja namizne ali kuhinjske soli se lahko navezujejo na izvor: Piranska, Tuzlanska, Himalajska, ali pa na način pridobivanja: morska, kamena.

Sol v prehrani

Natrij in klor sta mikroelementa-minerala, ki sta v prehrani človeka, pa tudi živali, nujno potrebna za vzdrževanje zdravja. Njun vir je sol oziroma natrijev klorid in najvišja priporočena količina dnevnega vnosa soli je 5 gramov na dan (to je okoli 1,8 kilograma na leto) tako dodanega kot iz živil.

Živila živalskega izvora vsebujejo več natrija in klora kot živila rastlinskega izvora, pri predelanih živilih pa se rado zgodi, da vsebujejo preveč soli.

sol-rok-uporabe-4

Ali je vsebnost soli v določenem živilu ustrezna glede na priporočeno dnevno porabo, lahko preverite z mobilno aplikacijo Veš kaj ješ.

Glede na vrednosti iz "prehranskega semaforja," so živila in pijače z manj kot 0,3 grama soli v 100 gramih tista, ki jih lahko uživamo vsak dan.

Avtorica: Marjana Peterman

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju