Za zelene naložbe preverite nov poziv Eko sklada

19. julij 2023

Krediti Trajnostna potrošnja Ekologija in varstvo okolja
Za zelene naložbe preverite nov poziv Eko sklada

Eko sklad je izdal nov poziv občanom za kreditiranje okoljskih naložb – novost so krediti z ugodno fiksno obrestno mero in nižja spremenljiva obrestna mera kot v preteklosti.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Novo v ponudbi Eko sklada: fiksna obrestna mera

Trenutna situacija, ko je Euribor v enem letu zrasel za tri odstotne točke in na dan 18.7.2023 znaša že 2,9 odstotka, je razgalila tveganja, ki jih prinašajo krediti s spremenljivo obrestno mero.

Na Zvezi potrošnikov Slovenije pozdravljamo nov poziv Eko sklada, ki potrošnikom omogoča kreditiranje tudi s fiksno obrestno mero. In kakšna je višina? Pri Eko skladu lahko dobite kredit s fiksno obrestno mero v višini 2,8 odstotka, kar je glede na trenutno bančno ponudbo več kot ugodno.

Znižali so tudi pribitek pri spremenljivi obrestni meri, sedaj je tak kredit na voljo po obrestni meri 3-mesečni Euribor + 1 odstotna točka (prej je pribitek znašal 1,3 o.t.). Trenutno skupna obrestna mera za kredit s spremenljivo obrestno mero tako znaša 3,9 odstotka.

Izbiro fiksne obrestne mere svetujemo predvsem pri kreditih z daljšimi ročnostmi, saj se tako izognete dolgo trajajočim povišanjem mesečnih kreditnih obrokov.

Pogoji za najem kredita pri Eko skladu in možnosti sprememb tipa obrestne mere

Nameni okoljskih naložb so enaki kot v preteklosti, prav tako je še vedno mogoča sočasna pridobitev kredita in nepovratne finančne spodbude (subvencije).

Na Eko skladu pa kreditojemalcem omogočajo tudi, da v času odplačila kredita zamenjajo spremenljivo obrestno mero za fiksno ali obratno, brez predhodnega pisnega soglasja zavarovalnice, če se ob zamenjavi obrestne mere zniža mesečni obrok.

S tem pozivom je nižji tudi znesek minimalne kreditne sposobnosti, kar pomeni, da bo več prosilcev kreditno sposobnih oziroma bodo upravičeni do višjih zneskov kreditov. Za upokojence, ki bodo s kreditom financirali ukrepe povezane z nepremičnino, pa je znesek minimalne kreditne sposobnosti še dodatno znižan.

Za več informacij in seznam razpoložljivih kreditov in subvencij, obiščite spletno mesto Eko sklada.

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju