Voda, milo … in gel za razkuževanje?

1. april 2020

Kozmetika in nega telesa
Voda, milo … in gel za razkuževanje?

Je za preprečevanje okužbe z virusom COVID-19 nujno vedno razkužiti roke? Osnova higiene je temeljito umivanje rok z milom in tekočo vodo, kjer miljenje traja najmanj 20 – 40 sekund. Pri vsakdanjih opravilih je dovolj, če si roke temeljito umijemo z milom in tekočo vodo, dodatno razkuževanje je opcijsko. Umivanje rok je do kože tudi prijaznejše (in cenejše) kot pretirana uporaba izdelkov za razkuževanje rok, saj le-ti izsušijo kožo.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Roke, ki so vidno umazane moramo vedno najprej umiti in nato šele razkužiti. V primeru, da si rok ne moremo umiti, ampak le razkužimo, lahko na površini rok ostane umazanija (tudi mikroskopska), ki predstavlja gojišče za viruse in bakterije, če kasneje pridemo v stik z njimi.

V času gripe A (H1N1) je raziskava pokazala, da je umivanje z vodo in milom učinkovitejše od uporabe hidroalkoholnih gelov (ki temeljijo samo na alkoholu ali alkoholu + chlorhexidine). V primeru pogoste uporabe so hidroalkoholni geli koži potencialno bolj škodljivi kot milo. Glavna pomanjkljivost je prisotnost alkohola, ki lahko kožo draži, še posebej, če razkužilo nanašate večkrat na dan in če je koža na rokah poškodovana (ekcem).

S pretirano uporabo razkužil tudi uničujemo naraven zaščitni plašč kože. Preverite na spletni strani NIJZ: pravilno umivanje rok

Kdaj uporabiti razkužilo?
Če nimate dostopa do tekoče vode in mila, uporabite razkužilo s koncentracijo alkohola vsaj 60%. To storite v vseh okoliščinah, ko ste dotaknili potencialno onesnažene površine. Virus lahko na različnih površinah preživi tudi več ur, na gladkih površinah virus lahko preživi dalj časa, zato je tveganje večje. Pred temeljitim umivanjem ali razkuževanjem se ne dotikajte ust, nosu ali oči.

Kako uporabiti razkužilo?
Preberite navodilo za uporabo! Proizvajalci učinkovitost izdelkov za razkuževanje preverijo pod natančno določenimi pogoji (količina in čas). Ni redko, da je predpisana količina 3 ali celo 4 ml, priporočeno trajanje drgnjenja pa eno minuto. To je veliko in zelo dolgo!

Uporaba `Malo in hitro´ je torej brez pomena. Zaključek: tisti, ki uporabljajo razkužilo, da prihranijo čas, ko imajo na voljo umivalnik in milo, so v zmoti.

Razkuževanje stanovanjskih površin
Če uporabljate razkužilo na katerega je proizvajalec zapisal, da "uniči XX% bakterij" to še be pomeni, da bo uničilo tudi koronavirus, saj gre v tem primeru za virusno okužbo.

Na spletu lahko zasledimo številne napotke kako si pripravimo razkužilo na osnovi eteričnih olj. Trenutno ni dokazov, da bi eterična olja uničila koronavirus.

Na spletni strani Veterinarske fakultete so uporabne informacije o tem, kako razkuževati površine doma.

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju