Ušivost in sredstva proti ušem

12. februar 2021

Kozmetika in nega telesa
Ušivost in sredstva proti ušem

Pojav ušivosti v šoli ali vrtcu je zagotovo zelo zoprna zadeva. Skrbni starši bodo v takem primeru redno preverjali otrokove lase in lasišče ter po potrebi ukrepali. Toda kako? Na spletu je kopica informacij, kako se spopasti z nadlogo, nasvetov na različnih forumih pa tudi. Mnoge šole in vrtci imajo na spletnih portalih objavljena Navodila za ravnanje ob pojavu naglavnih uši, ki so jih pripravili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje in ki lahko pridejo prav, mi pa povzemamo nekaj ugotovitev s testa izdelkov proti ušem in gnidam, ki so ga izvedli pri francoski potrošniški organizaciji Que Choisir.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Kako ugotovimo, da ima otrok uši?

Odrasla uš je velikosti sezamovega semena in na začetku prozorna, zato je ne opazimo zlahka, uš tudi ne skače. Šele ko se napije krvi, postane rdečkastorjave barve in bolj vidna. Jajčeca še težje opazimo, saj so trdno »pripeta« na lase blizu lasišča in so videti kot prhljaj. Posebno na začetku okužbe ni nujno, da nas bo na ušivost otrok opozoril s praskanjem lasišča. To se po navadi zgodi šele čez čas, lahko tudi po več tednih, ko se uši namnožijo in zaradi ugrizov začne lasišče srbeti.

Če sumimo, da ima otrok uši, posebno pa ob obvestilu šole/vrtca o pojavu ušivosti, si pomagamo s posebnim glavnikom za prečesavanje. Priporočljivo je, da lase prej zmočimo.

Izdelki iz lekarne – uničijo uši, gnide le redki

Vseh sedem na testu preizkušenih izdelkov je v 24 urah uničilo vse odrasle uši, bistveno slabši pa so bili rezultati pri jajčecih (gnidah). Večine izdelkov s testa pri nas ne moremo kupiti, zato izpostavimo le prepričljivega zmagovalca testa (Pouxit XF) in rezultat edinega preizkušenega izdelka, ki je na voljo tudi v naših lekarnah (Parasidose+).

Pouxit XF se je na testu zelo dobro odrezal po vseh merilih. Od 20 možnih točk jih je prejel 17,6 in s tem skupno oceno zelo dobro.2 Je 100-odstotno učinkovit pri uničevanju tako uši kot gnid, ima zelo kratek čas delovanja (15 minut), ne vsebuje alergenih snovi in motilcev žlez z notranjim izločanjem, navedbe na deklaraciji so popolne.

sredstva proti usem pouxit

Glavna učinkovina v izdelku je dimetikon (INCI: dimethicone), silikonsko olje z majhnim tveganjem za neželene učinke. Je bolj učinkovit od včasih pogosto uporabljenih naravnih ali sintetičnih piretroidov (npr. Permetrina), saj uši proti njemu niso razvile odpornosti, kot so jo proti insekticidom. Poudarjamo, da sama prisotnost dimetikona v izdelku še ni zagotovilo, da bo izdelek enako učinkovit proti gnidam, kot je zmagovalni izdelek. Drugi izdelki na testu, ki so prav tako vsebovali dimetikon, so dosegli slabše rezultate, torej je učinkovitost odvisna od celotne recepture izdelka.

Kremni gel Parasidose+ je na testu od 20 možnih točk prejel 11,3 točke, kar je zadostovalo za oceno povprečno. Uspešno uniči odrasle uši, žal pa je neučinkovit pri uničevanju gnid (uničil je le 11 odstotkov jajčec). Trditev na embalaži izdelka »100 % učinkovit« torej ni resnična. Ne vsebuje alergenih snovi in motilcev žlez z notranjim izločanjem.

sredstva proti usem parasidose

Preizkuševalci so bili nezadovoljni z navedbo glavne sestavine izdelka na deklaraciji: »Biococidine®, aktivni kompleks naravnega izvora, brez silikona in brez insekticida«. Potrošnik iz navedbe ne izve, za kakšno sestavino pravzaprav gre. Z nekaj brskanja po slovenskih spletnih portalih lekarn in podjetja, ki pri nas trži izdelek, izvemo, da vsebuje kokosovo olje in olje geranije (geraniol), ki je na seznamu alergenih snovi.

(Ne)učinkovitost sredstev iz domače shrambe

Naravna sredstva so med starši baje precej priljubljena pri spopadanju z ušmi, a vprašanje je, kako učinkovita so. Na testu so preizkusili štiri: majonezo, kokosovo olje, eterično olje čajevca (v kombinaciji s kokosovim oljem) in alkoholni kis (razredčen z vodo v razmerju 1 : 3).

Nanos maščobe na lase naj bi povzročil zadušitev uši, kar se je v primeru kokosovega olja tudi zgodilo, a kaj, ko je bil učinek na gnide slab – olje je uničilo le 28 odstotkov jajčec. Majoneza se je izkazala še za manj učinkovito (smrtnost uši je bila 60-odstotna, smrtnost gnid pa 14-odstotna).

sredstva proti usem naravna

Uporaba eteričnih olj pri otrocih na splošno ni priporočljiva (preobčutljivost kože, tveganje za alergijske reakcije), čeprav nekaterim eteričnim oljem (čajevca, nageljnovih žbic, ylang-ylanga, geranije) pripisujejo učinkovitost v boju z ušivostjo. Učinkovine v eteričnih oljih naj bi imele nevrotoksičen učinek na odrasle uši in jih odganjale. A v preizkusu se ni potrdilo nič od tega, rezultat je bil celo slabši od preizkusa, v katerem so uporabili samo kokosovo olje brez dodanega eteričnega olja čajevca.

Nanos alkoholnega kisa (tudi razredčenega) na lasišče otroka že zaradi jedkosti kisa (draži kožo) odsvetujemo, če pa ga že uporabimo, ga je treba zelo hitro izprati. A tveganje se ne splača, saj je mešanica z vodo uničila zgolj 10 odstotkov odraslih uši in 21 odstotkov jajčec.

Če ne uničimo tudi jajčec, nismo storili nič

Odrasla uš vsak dan izleže štiri do deset jajčec, iz vsakega se v sedmih do desetih dneh razvije odrasla uš. Če z razuševanjem ne uničimo tudi jajčec, se seveda iz njih spet razvijejo odrasle uši in znajdemo se v začaranem krogu. Razuševanje je zato nujno ponavljati, saj se je izkazalo, da so pri uničevanju gnid le redkokateri izdelki učinkoviti. Strokovnjaki glede potrebnih ponovitev razuševanja nimajo enotnega mnenja. Glede na življenjski cikel uši nekateri menijo, da zadostuje ena ponovitev deset dni po prvem razuševanju, previdnejši svetujejo dve ponovitvi: po sedmih in štirinajstih dneh. 

sredstva proti usem glavnik2

Izdelki proti ušem in alergijske reakcije

Reakcija na ugrize naglavnih uši, ki se hranijo s krvjo, je lahko srbenje lasišča. To običajno razen nelagodja ne povzroča pomembnih težav, a če zaradi praskanja koža postane razdražena, pordela, otečena in morda pri otroku opazite celo povečane vratne bezgavke, kar je znak bakterijske okužbe, je pot k zdravniku nujna. K sreči so takšni primeri zelo redki. Kako pa je z alergijskimi reakcijami kože zaradi uporabe izdelkov proti ušem?

Pogovarjali smo se z dr. med. Nino Majoranc, ki je v času specializacije pridobila več kot deset let izkušenj z delom v različnih pediatričnih ambulantah. Alergijske reakcije otrok zaradi uporabe izdelkov proti ušem in gnidam so po njenih izkušnjah zelo redke. V svoji praksi je imela samo dva primera v obliki pordele kože in blage srbečice, a oba otroka sta imela že prej diagnosticiran atopični dermatitis.

Ob pojavu ušivosti starši le redko prosijo za nasvet izbranega pediatra, morda tudi zato, ker šole in vrtci na spletu pogosto objavijo navodila. Staršem ob pojavu uši pri otrocih ne pripada bolniški stalež. Dr. Majorančeva svetuje izbiro izdelkov proti ušem, ki ne vsebujejo dišav, in fizično odstranjevanje gnid.

Delo si olajšamo tako, da na lase najprej v skladu z navodili za uporabo nanesemo sredstvo proti ušem (pri majhnih otrocih lahko vazelin, ki pa ga je težko izprati), kar gnid sicer večinoma ne uniči (tako kažejo tudi rezultati testa – op. ured.), jih pa zmehča, tako da jih s posebnim glavnikom za prečesavanje lažje odstranimo. Postopek je treba večkrat
ponoviti.

sredstva proti usem-2

ZPS nasvet

  • Pri nakupu izdelka bodite pozorni na morebitno starostno omejitev za njegovo uporabo.
  • Natančno upoštevajte navodila za uporabo izdelka. Ne uporabljajte večje količine, kot je predpisana, kar je baje navada mnogih staršev v želji, da bi se nadloge hitreje in zanesljiveje znebili.
  • Ne kupujte izdelkov, ki vsebujejo alergene snovi (to so največkrat dišave in konzervansi), še posebno ne, če ste pri otroku že opazili preobčutljivost kože ali celo alergijsko reakcijo.
  • Ob pojavu naglavnih uši stanovanja ni treba razkužiti ali uporabiti insekticida. Uši (k sreči) ne letijo in ne skačejo. Najraje se držijo gostitelja, saj je vir hrane. Širijo se prek tesnega stika z glavami, skupnega glavnika, pokrivala ipd. Če se znajdejo na oblačilih ali posteljnini, tam ne preživijo dolgo. Uši in jajčeca uničimo, če tekstilne izdelke operemo na 60 °C. Če kakšen material pranja ne prenese, takšne kose tesno zapremo v plastično vrečo za dva do tri dni.

Avtorica: Meta Stegenšek

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju