Uporaba aplikacije Covid-19 le na prostovoljni osnovi!

1. julij 2020

Osebni podatki in zasebnost Telefoni in aplikacije
Uporaba aplikacije Covid-19 le na prostovoljni osnovi!

Predlog zakona o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val Covid-19 (PKP4) vsebuje tudi člene, povezane z uveljavitvijo posebne aplikacije, s katero bi omogočili nadzor širjenja bolezni Covid-19 med potrošniki. Zveza potrošnikov Slovenije je v mesecu aprilu vladi in ministrstvom že poslala stališče potrošniških organizacij glede uporabe tovrstnih aplikacij, v zdajšnjem predlogu zakona pa nas je zmotilo predvsem določilo o obveznosti uporabe, pri čemer tudi podpiramo stališča Informacijske pooblaščenke, izražena v sporočilu za javnost z dne 30. 6. 2020.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Kot smo zapisali v našem pismu vladi in ministrom za zdravje, javno upravo, pravosodje, gospodarstvo, razvoj in tehnologijo ter notranje zadeve, učinkovitost uporabe tehnologije, kakršno predstavljajo aplikacije za sledenje uporabnikov, še ni bila dovolj ocenjena. Vsekakor so analize velikih količin zbranih podatkov, mobilne aplikacije in druge sodobne tehnologije lahko koristna orodja za nadzor pandemije, a je v kriznih časih še toliko bolj pomembna zaščita osnovnih pravic in svobode potrošnikov.

Izhajajoč iz predloga zakona o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val Covid-19 (PKP4), ki v 29. členu predvideva obvezno uporabo aplikacije za beleženje okuženosti s koronavirusom za vse, ki so potrjeno okuženi ali jim je bila odrejena karantena, hkrati pa predvideva tudi globo v višini od 200 do 600 evrov za neupoštevanje tega določila, bi zelo težko govorili o tem, da je uporaba aplikacije prostovoljna.

Še posebej nas je zmotilo, da je obvezna uporaba predvidena tudi za tiste, ki jim je odrejena karantena. Takšni potrošniki niso potrjeno okuženi in zato ne predstavljajo neposrednega tveganja za okolico, z obvezno uporabo aplikacije pa bi se lahko zgodilo, da bi jim sledili in na ta način ugotavljali, ali se držijo odrejene karantene.

Eno od priporočil potrošniških organizacij, članic Evropske potrošniške organizacije BEUC, govori ravno o tem, da morajo imeti potrošniki možnost, da se za uporabo aplikacije odločijo jasno in samostojno, torej prostovoljno ter na osnovi začasnosti. Pred širšo uporabo bi morali zagotoviti tudi praktični preizkus pri običajnih uporabnikih in ranljivih skupinah uporabnikov (starejši, mladostniki ...), ali in kako razumejo informacije, ki jih podaja aplikacija, ter kako se nanje odzivajo.

Vse odgovorne še enkrat pozivamo, da pred morebitno uveljavitvijo aplikacije uskladijo predlagane ukrepe in predpis z Informacijskim pooblaščencem, tako z vidika zasebnosti, prostovoljnosti kot sorazmernosti, in da ZPS zagotovijo vse potrebne informacije, da bomo lahko potrošnikom, ki se bodo obrnili na nas, podali točen in neodvisen nasvet glede uporabe aplikacije.

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju