Tkanine z UV-zaščito - "čudežne" majice pod poletnim soncem

6. julij 2023

Oblačila in obutev Športna oblačila in obutev
Tkanine z UV-zaščito - "čudežne" majice pod poletnim soncem

Poletje je čas lahkih in tanjših oblačil, vendar to ni brezskrben čas za našo kožo. Ta lahko namreč na izpostavljenost UV-žarkom, ki poleti pogosteje poškodujejo povrhnjico, reagira precej boleče, zato je zaščita pred sončnimi žarki nujna. Naredite pa lahko še korak dlje: nadenite si oblačila z UV-zaščito.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

KAZALO

Dolgotrajna izpostavljenost ultravijoličnim žarkom lahko povzroči akutne in kronične učinke na zdravje kože, oči in imunskega sistema. Najbolj znan akutni učinek je sončna opeklina (eritem).

UV-sevanje dolgoročno povzroča degenerativne spremembe v kožnih celicah, vlaknastem tkivu in krvnih žilah, kar vodi do prezgodnjega staranja kože, fotodermatoz in aktiničnih keratoz. Zaščita kože pred UV-žarki je zato nujna.

Majice z UV-zaščito obljubljajo zaščito pred soncem in predvsem pred škodo, ki jo UV-žarki lahko povzročijo. Gre za majice iz posebne tkanine, ki zagotavlja stopnjo zaščite, podobno tisti, ki jo nudijo kreme za sončenje. 

Oblačila kot zaščita pred soncem

Oblačila imajo funkcijo zaščite pred soncem že vsaj od starih Grkov naprej, če ne še dlje. Že običajna, iz gosto tkane tkanine, ki jih nosimo čez dan, odbijajo in ustavljajo UV-žarke, medtem ko jih prosojne tkanine veliko bolj prepuščajo. Tkanine z UV-zaščito pa jih odbijajo in ustavljajo še močneje, tako da do kože prodre le manjši del UV-žarkov.

Oblačila z UV-zaščito so razvili v Avstraliji sredi 90-tih let prejšnjega stoletja kot dodatek kozmetičnim sredstvom za zaščito pred soncem. Učinkovitost je odvisna od materialov, debeline sloja in gostote tkanja.

Niso vse tkanine enako učinkovite

Tudi običajna oblačila ščitijo pred soncem, vendar vse tkanine in barve ne nudijo enake zaščite. Pri nakupovanju oblačil, ki vas lahko učinkovito zaščitijo pred škodljivimi žarki, je treba upoštevati več dejavnikov.

Barva tkanine

Temne barve bolj učinkovito preprečujejo UV-žarkom, da bi dosegli vašo kožo, in sicer tako, da jih absorbirajo namesto prepuščajo. Nudijo boljšo zaščito kot svetlejši odtenki (bela, smetanasta, kožna barva).

Gostota tkanja

Gosto tkane tkanine, kot so denim, platno, volna ali sintetična vlakna, nudijo boljšo zaščito kot prosojne, tanke ali manj gosto tkane tkanine. Oblačilo obrnite proti svetlobi: če lahko vidite skozi, lahko tudi UV-sevanje doseže vašo kožo.

Sestava tkanine

Ta je resnično pomembna. Nebeljen bombaž vsebuje naravne lignine, ki delujejo kot UV-absorberji. Sijoči poliestri in celo lahka satenasta svila so lahko zelo zaščitni, ker sevanje odbijajo. Visokotehnološke tkanine, obdelane s kemičnimi UV-absorberji ali barvili, preprečujejo prodiranje UV-žarkov.

Prileganje

Boljša so ohlapna oblačila. Tesna se lahko raztegnejo in zmanjšajo raven zaščite, saj se vlakna odmikajo drugo od drugega in prepuščajo več UV-svetlobe.

Oznaka UPF

Nekateri izdelovalci oblačil ponujajo oznake UPF, ki natančno označujejo raven zaščite pred sončnimi žarki. Pri nakupu oblačila zato poiščite to oznako.

Pokritost kože

Več oblačila pokriva vašo kožo, boljša je zaščita. Če je le mogoče, izberite srajce z dolgimi rokavi in dolge hlače ali krila.

Obraba oblačila

Če se oblačila raztegnejo ali zmočijo, ne glede na oznako UPF postanejo bolj prosojna in izgubijo nekaj svoje zaščitne sposobnosti, koža pa je bolj izpostavljena UV-žarkom.

Komu in kdaj svetujemo uporabo oblačil z UV-zaščito?

UV-oblačila so uporabna za otroke, ki se poleti igrajo na plaži, ali za odrasle, še posebej tiste s svetlo poltjo, ki imajo radi aktivnosti na prostem, kot so snorklanje, jadranje na deski, hoja v hribe itd.

Uporabna so predvsem pri dolgotrajni izpostavljenosti soncu, ko ste prepoteni ali mokri, kreme za sončenje pa nimate ves čas pri roki. Kremo za sončenje je namreč treba nanesti vsaj na vsaki 2 uri, vsekakor pa po kopanju.

Okoljski dejavniki, ki vplivajo na raven UV:

 • višina sonca: višje kot je sonce na nebu, višja je raven UV-sevanja. Najvišja je opoldne, v poletnem času;
 • zemljepisna širina: bližje kot je ekvator, višje so ravni UV-sevanja;
 • oblačnost: ne sprostite se, ko je oblačno, saj je UV-sevanje še vedno prisotno;
 • nadmorska višina: na višjih nadmorskih višinah je tanjši filter ozračja. Na vsakih 1000 metrov nadmorske višine moč UV-sevanja naraste za 10 do 12 odstotkov;
 • ozon: ozon absorbira nekaj UV-sevanja, ki bi sicer doseglo zemeljsko površje. A raven ozona se skozi leto in tudi čez dan spreminja;
 • odboj od tal: UV-sevanje se od različnih površin odbija ali razprši v različni meri.

Kako prepoznati, ali je tkanina zaščitna?

Vse tkanine lahko absorbirajo in odbijajo del UV-žarkov, vendar običajna bombažna majica s kratkimi rokavi ne zagotavlja ustrezne zaščite. Da bi ugotovili, ali izdelek dejansko ščiti pred UV-žarki, se uporablja UV-zaščitni faktor, označen z akronimom UPF, ki je po lastnostih in učinkovitosti zelo podoben zaščitnemu faktorju krem za sončenje (SPF). 

Zaščitno stopnjo tekstila določa poseben parameter, t. i. UV-zaščitni faktor (UPF), ki je podoben zaščitnemu faktorju za sončne kreme (SPF). Višji UPF pomeni, da tkanina blokira večji odstotek UVA- in UVB-žarkov in jih torej do kože prodre manjši odstotek. 

Kako izbrati?

Če potrebujete zaščitno majico, je najbolje izbrati takšno, ki je testirana po standardu UV 801. Svetujemo, da ne kupujete izdelkov s prenizkim UPF, na primer manj kot 30, in da upoštevate nekaj smernic:

 • za otroke, ki se igrajo na plaži, izberite oblačilo z zaščito 50+ ali 80;
 • za odrasle s svetlo kožo, ki se ukvarjajo s športom na plaži, izberite oblačilo z zaščito 50;
 • za odrasle z normalno kožo, ki se ukvarjajo s športom ali so več ur izpostavljeni soncu, izberite oblačilo z zaščito 30.

Po čem se UPF loči od SPF?

UPF meri količino UV-sevanja, ki lahko prodre skozi tkanino in doseže vašo kožo. Zaščitni faktor SPF temelji na času, v katerem koža, izpostavljena UV-žarkom, pordeči. Če vas sicer opeče po 20 minutah, lahko krema za sončenje s SPF 15 ob pravilni uporabi ščiti vašo kožo 15-krat dlje.

Druga pomembna razlika: UPF meri tako UVB- kot UVA-žarke, SPF pa le UVB.

Po čem se UPF-oblačila razlikujejo od navadnih oblačil?

Laboratorijski testi kažejo, da oblačila UPF ščitijo kožo pred UV-žarki s faktorjem 15 ali več. Za vsakodnevno uporabo lahko večina oblačil brez oznake UPF zagotovi ustrezno zaščito pred soncem.

UPF bele bombažne srajce se lahko giblje okrog 10. UPF barvne srajce je višji. Denim jeans ima lahko vrednost UPF 1700 (Geis 2012). Razlog: tesnejše tkanje, temne ali svetle barve in debelejše tkanine blokirajo več UV-žarkov.

Če je tkanina mokra, raztegnjena ali pretesna, bo blokirala manj UV-žarkov. Nekateri kemični dodatki, kot so titanov dioksid, cinkov oksid in Tinosorb FD, so tkanini dodani za izboljšanje UV-filtracije, vendar odsvetujemo nakup oblačil s kemikalijami.

Nakupovalni vodič za UV-majico

 • Ne kupujte izdelkov brez oznake UPF.
 • Ne uporabljajte običajne majice s kratkimi rokavi.
 • Otroci, ki se poleti nekaj ur igrajo na plaži, potrebujejo oblačila z UPF 50+.
 • Svetlopolti odrasli, ki se nekaj ur ukvarjajo s športom na prostem ali na plaži, potrebujejo oblačilo z UPF 50.
 • Odrasli z normalno kožo, ki se več ur ukvarjajo s športom na prostem, potrebujejo oblačilo z UPF, višjim od 40.

ZPS nasvet

 • Pred prvo uporabo operite ves nov tekstil, da odstranite morebitne sledi umazanije.
 • Pranje največ pri 30°C – nekatere izdelke je treba prati ročno, da ne poškodujete zaščitne plasti.
 • Ne uporabljajte mehčalcev, ker lahko uničijo zaščito.
 • Po vsaki uporabi oblačilo sperite s hladno vodo, tudi kopalke, da odstranite sol.
 • Ne likajte, da ne poškodujete tekstila in da prihranite energijo.
 • Sušite na prostem, da ohranite tekstil v dobrem stanju.
 • Ko je poletja konec, majico operite, pustite, da se popolnoma posuši in nato zapakirajte v vrečko, da bo v dobrem stanju naslednje leto.

Za konec: tudi če se odločite za nakup tkanine z UV-zaščito, se ne pozabite izogibati soncu v najbolj vročih urah. Vedno nosite pokrivalo in sončna očala in vedno se namažite s kremo za sončenje. Če želite vedeti, katera je najboljša za vašo kožo in denarnico, si oglejte naš test.

Avtorica: Goga Sredojević

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

 • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
 • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
 • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
 • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju