Tekstilni izdelki iz bambusa

5. november 2019

Oblačila in obutev
Tekstilni izdelki iz bambusa

Poznate tekstilne izdelke iz bambusa? Iz bambusovih vlaken izdelujejo spodnje perilo, otroška in športna oblačila, nogavice, posteljno perilo, brisače, sanitetni material in še kaj. 

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Pogled na bambus v naravi, na olesenela stebla in ozke, podolgovate liste, zagotovo ne daje občutka, da lahko iz te surovine izdelajo oblačila, ki so prijetna za nošenje. Izdelki iz bambusa, ki so danes na trgu, so izdelani iz finejše bambusove preje, ki jo pridobijo iz zdrobljenih bambusovih stebel.

Razlogov za uporabo bambusa v tekstilni industriji je več. Bambus je v primerjavi z drugimi tekstilnimi surovinami zelo prijazen do okolja, raste skoraj povsod po svetu in veliko ga je. Raste hitro, uspeva sam, brez gnojil in pesticidov in sodelovanje človeka ni potrebno.

Stroški za pridelavo bambusa so zato minimalni, njegov donos na enoto površine pa je velik, kar desetkrat večji od donosa bombaža. Bambus lahko predelujemo z minimalno uporabo kemičnih sredstev, po uporabi pa se na vlagi in soncu popolnoma razgradi in spet povrne v naravo povsem brez ostankov in škodljivih primesi.

Bambusova vlakna pridobivajo po podobnem postopku kot regenerirana celulozna vlakna, le da gre za naravno surovino, to je kašo iz zdrobljenega bambusa. V tovarni po posebnih postopkih proizvajajo vlakna, ki so po videzu, finosti in belini dokaj podobna viskozi, ne pa tudi po lastnostih.

Puhasta in lahka vlakna na prvi pogled spominjajo na bombažna vlakna, ki niso spredena. Material odlikuje trpežnost, odporen je na drgnjenje in je zelo trden. Vlakna so v prerezu povsem okrogla in mehka kot svila ali kašmir, njihova površina je svetleča. Lahko jih predemo, z barvanjem pa dobimo svetleč material s sijočimi barvami. Vlakna so vsestransko uporabna.

Bambus se najpogosteje uporablja kot samostojna surovina, a tudi v mešanicah z bombažem, lanom, svilo in različnimi umetnimi vlakni.

Lastnosti tkanin iz bambusovih vlaken

Lastnosti, ki odlikujejo rastlino, se v veliki meri ohranijo tudi v tkanini in pletivu iz bambusa. Materiali so kakovostni, lahki in trpežni in se malo mečkajo, kar pomeni, da jih hitro zlikamo in lepše se nosijo. Zaradi mehkega otipa so materiali iz bambusa še posebej primerni za izdelke, ki so v stiku s kožo.

Posebej cenjena lastnost izdelkov iz bambusa je, da `dihajo´, zato v njih kljub znojenju ohranimo občutek, da smo suhi. Bambusova vlakna dobro vpijajo vlago, ki jo oddaja telo. Njihova vpojnost je celo tri- do štirikrat večja kot pri bombažu, a vlago takoj spet oddajo.

Vlaga izpari, kar omogoča, da se v takem oblačilu počutimo prijetno dalj časa kot v bombažnem. Ta lastnost je posledica zračnosti bambusovih vlaken, ki imajo namreč v notranjosti mikroskopsko majhne luknjice in vrzeli. Prav ta struktura omogoča bambusu, da je tudi toplotno izolativen.

Material je tako v vročih poletnih dneh za dve do tri stopinje hladnejši od zraka, zato prijetno hladi, pozimi pa daje občutek toplote in nas greje, pa čeprav so tkanine oziroma pletiva za zimske razmere pravzaprav zelo tanke.

Bambus v primerjavi z bombažem
Bambusova vlakna prištevamo med materiale rastlinskega izvora, zato smemo njegove lastnosti primerjati le s tekstilnimi materiali iz iste skupine, na primer z bombažem in ne z volno ali sintetičnimi materiali. Ti materiali imajo povsem druge lastnosti in jih uporabljamo v povsem druge namene. Če cenite bombaž, boste nad bambusom verjetno navdušeni. Ima vse dobre lastnosti bombaža in še marsikaj več.

 • Izdelki iz bambusa so tanjši, mehkejši, bolj vpojni. Če spredemo debelejšo nit, je tkanina  lahko tudi debelejša, vendar to ni potrebno, saj je bambusova tkanina trpežnejša, čeprav je tanjša in odpornejša na drgnjenje.
 • Za razliko od bombaža se tkanine in pletiva iz bambusa pri pranju ne krčijo.
 • Bombaž je cenjen kot zračen in vpojen material, vendar je bambus precej bolj vpojen in bolj prepušča zrak, kar zagotavlja boljše počutje.
 • Bambus je zaradi mehkobe in velike vpojnosti konkurenca bombažnim tekstilnim izdelkom za otroke. Posebna prednost je tudi njegov antibakterijski učinek, ki zmanjšuje potrebo po uporabi kemikalij za uničevanje bakterij.
 • Nega izdelkov iz bambusa je še enostavnejša kot pri bombažnih izdelkih. Tudi poraba energije je manjša, saj poteka njihovo pranje in sušenje pri nižji temperaturi. Likanja je manj, ker se manj mečkajo, pa tudi temperatura likanja je nižja.
 • Medtem ko moramo bombaž shranjevati v zračnih, suhih prostorih, da se ne pojavi plesen, pa pri bambusu te bojazni zaradi antibakterijskega delovanja materiala ni.

Edini tekstilni material, ki po naravi učinkuje antibakterijsko!

Pri gojenju bambusa ne uporabljamo gnojil in pesticidov, saj ga ne napadajo škodljivci in ni okužen s patogenimi bakterijami.

Znanstveniki so ugotovili, da zato, ker je v molekulah bambusa vezana posebna naravna snov z antibakterijskim delovanjem (bamboo kun), ki tudi po predelavi ostane v tekstilnih vlaknih. Tako je bambus edini tekstilni material, ki po naravi učinkuje antibakterijsko.

Snov uničuje bakterije ter preprečuje njihovo razmnoževanje in hkrati nevtralizira neprijeten vonj, ki je posledica njihovega delovanja. Bambusova vlakna zaradi antibakterijske učinkovine nevtralizirajo in preprečujejo nastanek neprijetnega vonja.

Na Japonskem so s preverjanjem ugotovili, da se antibakterijsko delovanje tega tekstilnega materiala odlično ohrani tudi po večkratnem pranju. Izdelke so 50 krat oprali in potem z meritvami ugotovili, da ostaja snov v vlaknih še vedno aktivna; v enem dnevu uniči okoli 70 % bakterij. Gre za povsem naravno snov, ki ne povzroča alergij na koži.

Obdelava tekstilnih materialov s sintetičnimi kemikalijami z antibakterijskim delovanjem pa pogosto povzroči alergične reakcije. Če se nam potijo noge, se z uporabo bambusovih nogavic znebimo neprijetnega vonja in možnosti za nastanek kožnih alergij. Če bi za izdelavo oblačil (srajce in majice) uporabljali samo tkanino iz bambusa, bi lahko celo opustili uporabo sintetičnih dezodorantov, ki mnogim prav tako povzročajo alergijske reakcije.

Antibakterijski učinek pa je še posebej pomemben v zdravstvu, zato se bambusova vlakna vedno bolj pogosto uporabljajo za izdelavo sanitetnega materiala, mask in oblačil za operacijsko osebje in za podobne namene.

Pri oblačilih iz bambusa tudi ni težav s statično naelektrenostjo, kar pomeni, da se ne lepijo na telo in pri slačenju ne prasketajo.

Razveseljuje pa tudi dejstvo, da materiali iz bambusa absorbirajo velik del ultravijoličnih žarkov različnih dolžin in tako delujejo kot UV- filter z visokim zaščitnim faktorjem, ki zmanjšuje negativen vpliv sončnih žarkov na človekovo zdravje.

Zato priporočamo, da zase in otroke kupite oblačila iz bambusa in jih, ko se odpravljate na morje ali v planine, oblečete za zaščito pred soncem. V njih se boste tudi dobro počutili, ker so prijetno mehka, lahka in hladna.

Če bambusa doslej niste poznali, ga velja preizkusiti. Izbrali boste oblačila, katerih izdelava ne obremenjuje okolja, odlikujejo pa jih številne odlične lastnosti.

Vrste izdelkov iz bambusa in njihove prednosti
 • kopalniški tekstil (brisače, plašči, preproge) - vpojnost, antibakterijska zaščita, mehak otip;
 • otroška oblačila - mehak otip, vpojnost, antibakterijska zaščita, UV-zaščita;
 • posteljnina - mehak otip, vpojnost, antibakterijska zaščita;
 • spodnje perilo - mehak otip, vpojnost, antibakterijska zaščita, nevtralizacija vonja, antistatičnost;
 • majice za prosti čas (T-shirts) - mehak otip, vpojnost, antibakterijska zaščita, vonj, antistatičnost, UV-zaščita;
 • nogavice - antibakterijska zaščita, vonj, vpojnost;
 • netkani tekstil (higienski izdelki, vata, plenice, posteljni vložki, vrečke za hrano...) - vpojnost, antibakterijska zaščita;
 • sanitetni material (povoji, maske, oblačila za enkratno uporabo...) - antibakterijska zaščita, vonj, vpojnost;
 • dekorativni izdelki (zavese, pregrinjala, blago za oblazinjeno pohištvo) - antibakterijska zaščita, UV-zaščita.

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

 • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
 • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
 • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
 • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju