Sušilne kroglice

6. oktober 2021

Bela tehnika Oblačila in obutev
Sušilne kroglice

Vzporedno s testiranjem sušilnih strojev smo preverili tudi alternativni pripomoček, ki naj bi izboljšal rezultate sušenja v stroju. Sušilne kroglice ponujajo različne trgovine, od neznanih spletnih ponudnikov do znanih blagovnih znamk in specializiranih ekoloških trgovin.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Narejene so iz različnih materialov, volne, bombaža ali plastike, nekatere so gladke, druge z mehkimi izrastki. Nekatere obljubljajo hitrejše sušenje, ker naj bi "pivnale" vlago, vse naj bi mehčale perilo med sušenjem, zmanjševale statični naboj v perilu, omogočale enakomernejše sušenje, skrajšale čas sušenja in prihranile energijo.

Nekatere naj bi bile celo univerzalne in naj bi izboljševale tudi učinkovitost pranja v pralnem stroju. Veliko obljub.

Deset različnih izdelkov proizvajalcev Scanpart, Xava, Zara Home, Natura, Ecoegg, Dille & Kamille, Electrolux, Meliconi, Flor de Lis in Coolblue smo s partnerskimi organizacijami nakupili širom po Evropi in jih poslali v laboratorij.

Nabor izdelkov pokriva vse naštete materiale, povrhu smo dodali še par novih teniških žogic, ki jih opcijsko priporočamo za mehčanje perja pri sušenju blazin.

Najprej smo vsak vzorec po dvakrat preizkusili v referenčnem sušilnem stroju, napolnjenim z bombažnim vzorčnim perilom do 70 odstotkov zmogljivosti. Natančno izmerjene rezultate smo primerjali z enakim sušilnim ciklom brez kroglic.

Ker rezultati niso navdušili in smo posumili, da mogoče kroglice nimajo dovolj prostora, smo postopek ponovili še v stroju, ki smo ga napolnili do 40 odstotkov zmogljivosti.

Primerjava rezultatov na koncu je bila prepričljiva

Uporaba kroglic ni v nobenem primeru pokazala niti najmanjše izboljšave v enakomernosti sušenja, mehkobi perila, potrebnem času sušenja ali porabi energije.

Večina malenkostnih odstopanj je bila pričakovano navzgor, kroglice, ki "pijejo" vlago, pa so bile bolj suhe kot pred začetkom sušenja. Celo neželeno zapletanje perila v kepo, ki občasno "prizadene" sušenje v stroju, se je pojavilo v nekaj preizkusnih ciklih, torej kroglice ne pomagajo niti proti tej težavi.

Sušilnih kroglic ne priporočamo.

Avtor: Črt Breskvar

Test sušilnih strojev
Preberite tudi

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju