Surova ali toplotno obdelana zelenjava?

17. marec 2020

Kakovost živil Zdrava prehrana
Surova ali toplotno obdelana zelenjava?

Odgovor ni enoznačen: dobro je jesti tako surovo kot tudi kuhano zelenjavo. 

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Kuhana zelenjava zaradi toplotne obdelave izgubi kar nekaj vitaminov, od 20-50%. Pri kuhanju izgubi tudi nekaj v vodi topnih mineralov in vitaminov.

A toplotna obdelava ni vedno slaba. V zelenjavi so tudi druga hranila, na primer karotenoidi (betakaroten v korenju, likopen v paradižniku ter lutein v špinači in grahu), ki so antioksidanti. Prav ti pa s kuhanjem postanejo bolj dostopni našemu telesu kot če bi jih uživali surove, karoteni in likopen npr. kar trikrat bolj. Tudi pomembno je dejstvo, da določeno zelenjavo težko prežvečimo, če ni kuhana ali vsaj nekoliko toplotno obdelana, recimo rdeča pesa, rumena koleraba, pa tudi korenje, krompir in čebula. Slabo prežvečeno hrano tudi slabše prebavljamo, kar pomeni tudi slabši izkoristek hranil, ki so v živilih.

Ne pozabimo na kapusnice (zelje, ohrovt npr.), saj tudi skladiščene še vedno vsebujejo vitamin C, poleg tega pa so `zakladnice´ mineralov.

Preberite več o kapusnicah.

Kako pripravljati zelenjavo, da bo zadržala največ vitaminov, mineralov in antioksidantov?

  • Zelenjavo čistimo in režemo ter pripravljamo tik preden jo bomo uporabili (tako preprečimo izgubo vitaminov, ki so podvrženi oksidaciji na zraku).
  • Ne namakajmo surove zelenjave v vodi pred kuhanjem oziroma porabo (solatnice).
  • Zelenjavo kuhajmo v čim manj vode, najbolje je da jo parimo.
  • Zelje se najbolje skuha z malo vode, medtem ko brstični ohrovt ohrani več hranil, kadar je skuhan v mikrovalovni pečici brez vode.
  • Krompir bo zadržal največ vitamina C, če ga skuhamo v posodi na pritisk in v lupini.
  • Vodo, v kateri smo skuhali zelenjavo, lahko uporabimo za juhe ali omake, vendar so izjeme: vodo v kateri smo kuhali špinačo, kitajsko zelje, stebelno zeleno, radič moramo zavreči zaradi prisotnosti nitratov.
  • Industrijsko hitro zamrznjena zelenjava ohranja veliko hranilnih snovi, v zgodnjih pomladanskih dneh nam lahko popestri krožnik.
  • Dnevno si privoščimo zelenjavo več barv: temno zelene liste listnatega ohrovta, oranžnega korenčka in rdeče pese.

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju