So kakavovi kosmiči za zajtrk lahko uravnotežen obrok?

5. maj 2021

Kakovost živil
So kakavovi kosmiči za zajtrk lahko uravnotežen obrok?

Izvedli smo primerjalni test kakavovih kosmičev, ki je pokazal razmeroma velike razlike med izdelki. Eno pa jim je skupno: večina jih vsebuje preveč sladkorja. Otroci in najstniki z njimi že za zajtrk lahko zaužijejo celo več kot polovico dnevne varne količine sladkorja.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Kakavovih kosmičev nikakor ne moremo uvrstiti med vsakodnevno uravnoteženo prehrano. Poleg tega, da vsebujejo veliko preveč sladkorja, ne smemo pozabiti, da gre za visoko predelane izdelke.

Oglejte si video o tem, kaj smo ugotovili na testu kakavovih kosmičev

Uravnotežena prehrana otrok je v času pandemije COVID-19 še bolj ključnega pomena

Po podatkih NIJZ so osnovnošolci v času pandemije kot razloge za povišano telesno težo poleg pomanjkanja telesne dejavnosti navajali še nekontrolirano uživanje hrane kot enega izmed pripomočkov za blaženja negativnega stresa in na splošno pretirano uživanje mastne in ocvrte hrane ter kosmičev za zajtrk.

Kot so pokazali rezultati testa, večina kosmičev vsebuje občutno preveč sladkorja. Eden izmed testiranih izdelkov ga vsebuje celo več kot 36 gramov na 100 gramov izdelka, kar je enako 8 kockam sladkorja (1kocka = 4 g). Kakavovi kosmiči v skladu s tem praviloma niso najbolj zdrava izbira.

Test kakavovih kosmičev
Preberite tudi

Vitamini in minerali v kakavovih kosmičih

Kljub neugodni hranilni sestavi je več kot polovica izdelkov obogatena z vitamini in minerali, zato so na njihovi embalaži lahko zapisane prehranske trditve, na nekaterih celo zdravstvene.

Prepričani smo, da proizvajalci trditve uporabljajo predvsem zato, da pritegnejo pozornost staršev, ki se tolažijo, da bodo z izbiro takega izdelka otroku zagotovili vsaj zadostno količino vitaminov in mineralov, če že pri sladkorju zatisnejo obe očesi.

Za zadosten vnos vitaminov in mineralov otroku raje ponudimo polnovredna nepredelana žita ter sveže sadje in zelenjavo.

Hranilna tabela razkrije dejansko vsebnost hranil v živilu

Test kakavovih kosmičev znova dokazuje, da bližnjic pri izbiri ni. Pomembno je branje hranilne tabele, saj le tako lahko potrošniki izvedo pomembne informacije o hranilni vrednosti izdelka, in ne zaupajo slepo obljubam na prvi strani embalaže, ki izdelke predstavljajo enostransko.

Hranilno tabelo najdemo ob strani ali na hrbtni strani embalaže, medtem ko otroke s prve strani nagovarjajo pravljični junaki ali igre, starše pa trditve o vsebnosti vitaminov in mineralov, kot sta železo in folna kislina...

ZPS nasvet: kakavovi kosmiči v vsakodnevni prehrani

Kakavovi kosmiči vsebujejo veliko sladkorja, v uravnoteženo prehrano zato raje vključite nepredelana žita.

Če se že odločite za kakavove kosmiče, izberite tiste z manj kot 16,5 grama sladkorja in z več kot 6 grami prehranske vlaknine v 100 gramih izdelka.

Ne dovolite, da vas v nakup prepričajo zgolj trditve na sprednji strani embalaže, saj izdelki poleg vitaminov in mineralov vsebujejo preveč sladkorja. Zadosten vnos vitaminov in mineralov otrokom zagotovite s svežim sadjem in zelenjavo.

Preostanek kosmičev dobro zaprite in jih hranite v suhem prostoru. Tako bo izdelek dlje časa obdržal senzorične lastnosti (hrustljavost).

Logo slo-002 objave-na-spletu

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju