Sluz je lahko nevarna igrača

22. julij 2020

Otrok in družina Nevarne kemikalije
Sluz je lahko nevarna igrača

Sluz je že nekaj let med priljubljenimi igračami, čeprav niso redka opozorila, da je to lahko nevarna igrača.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Potrošniške organizacije opozarjamo, da igrača-sluz lahko vsebuje t.i. spojine bora (kot sta na primer boraks in borova kislina), ki zagotavlja elastičnost in lepljivost sluzi, hkrati pa imajo vlogo konzervansa. Več borovih spojin je povezanih tudi z možnimi učinki endokrinih motilcev. Če se kljub vsemu odločite za nakup, preverite seznam sestavin, če izdelek morda vsebuje neželene kemikalije.

Vprašajte prodajalca, ali izdelek vsebuje bor oz. kolikšna je vsebnost le tega, pozanimajte se o uporabljenih konzervansih (alergeni) in parfumih (alergeni) v izdelku. Pri igri upoštevajte opozorila in navodila za uporabo in pred ter po igri roke temeljito umijte ter preprečite, da bi sluz prišla v stiku z obrazom oz., da bi jo otrok zaužil. Ne kupujte igrače-sluzi pri ponudnikih, ki jih ne omejujejo zahteve EU direktive o varnosti igrač (npr. spletne trgovine, ki nimajo sedeža v EU).

Na spletu je vrsta receptov za izdelavo igrače-sluzi v domači kuhinji. A tudi če sluz izdelujete sami, bodite pozorni pri uporabljenih sestavinah. Izogibajte se uporabi lepila, pralnih praškov oz. detergentov ipd. Izberite takšne sestavine, ki so namenjene dajšemu kontaktu s kožo ali kot alternativo uporabite živila.

Nedavno je opozorilo objavil tudi Zdravstveni inšpektorat RS, saj nadzorni organi in potrošniške organizacije že nekaj let pozorno spremljamo tovrstne igrače, še posebej pa so bili ti izdelki deležni pozornosti v 2019, ko je potekal vseevropski projekt CASP Slime 2019, v okviru katerega so želeli opredeliti morebitna tveganja za zdravje in varnost otrok. Preizkusi CASP Slime 2019 so pokazali, da so na trgu še vedno prisotne neskladne igrače iz sluzi, saj je bilo od 195 testiranih igrač neskladnih 39 (20 %) igrač. Na slovenskem trgu Zdravstveni inšpektorat RS v okviru vzorčenj ni ugotovil neskladij.

Dobro je vedeti:
1. Sluz je lahko nevarna za majhne otroke. Ker je mokra in prožna, obstaja tveganje, da jo zaužijejo. Poleg tega so nekatere sluzi aromatizirane in imajo vonj po hrani, zato lahko otroke premamijo, da jih poskusijo ali celo žvečijo. Sluz lahko draži nos, grlo ali oči, zlasti pri otrocih. Že izpostavljenost majhnim količinam bora je lahko tvegana. Starši in skrbniki lahko z nadzorom igre ustrezno ukrepajo in otrokom preprečijo, da pogoltnejo sluz.

2. Izdelki iz sluzi vsebujejo element bor. Zaužitje ali stik s prevelikimi količinami bora lahko škoduje zdravju otrok. Borove spojine so razvrščene kot reproduktivne strupene snovi, ki bi lahko posebej vplivale na otroke, saj je njihov reproduktivni sistem še vedno v razvoju in zorenju.

3. Sluz je mokra in prožna igrača. Več ko se z njo igramo, več bakterij vsebuje, zato je tveganje za zdravje zaradi vdihavanja in zaužitja še toliko večje, zlasti še, če po igri posode s sluzjo ne zapremo.

Vir: Zdravstveni inšpektorat RS

 

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju