Slovenščina se prebija še v zadnje izdelke

14. junij 2024

Elektronske komunikacije Zakonodaja in postopki Internet in platforme
Slovenščina se prebija še v zadnje izdelke

Po dolgih letih prizadevanj, tudi s strani ZPS, da bi v izbirnikih različnih naprav med jeziki lahko izbrali tudi slovenščino, je očitno prišlo do prebojnega trenutka. Apple je predstavil nov operacijski sistem za pametne telefone iPhone in tablice iPad, ki ima na izbirnem seznamu tudi slovenščino. Končna različica bo na voljo jeseni.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Letošnja novela Zakona o javni rabi slovenščine natančneje opredelila javno rabo

V noveli Zakona o javni rabi slovenščine, sprejeti aprila letos, je dodano, da javna raba, poleg že prej opredeljenih načinov, obsega tudi rabo slovenščine v elektronskih komunikacijskih in digitalnih odjemalnih napravah, s katerimi uporabniki dostopajo do storitev informacijske družbe ali medijev.

Že do zdaj pa je veljal 20. člen tega zakona, ki govori o tem, da mora biti v elektronskih komunikacijskih in kontrolnih napravah omogočena izbira slovenščine in upoštevan slovenski črkopis. Vendar je inšpektorat ministrstva za kulturo do sprejetja novele ta člen obravnaval nadvse ozko in zastopal stališče, da gre v tem primeru zgolj za naprave v javnih službah (denimo parkirne ure, bankomate, javno telefonijo in podobno).

Odnos multinacionalk do slovenskega trga

Na Zvezi potrošnikov Slovenije smo vrsto let opozarjali, da nekateri proizvajalci slovenskega trga ne cenijo dovolj, da bi zanj prevedli digitalni uporabniški vmesnik, zato bi bilo nujno bolj konkretno ukrepanje, ki bi jih k temu »spodbudilo«.

Že leta 2008, ko je Slovenija prvič predsedovala svetu EU, smo ugotavljali, da je na trgu polno izdelkov zabavne elektronike, ki v izbirnikih nimajo slovenščine, v tistem času ni bil preveden niti en infozabavni sistem v avtomobilu, zaradi česar je bilo upravljanje marsikomu oteženo.

Že takrat smo izpostavili Applov operacijski sistem (Windows in Linux sta že dolgo v slovenščini), pozneje, ko sta na trg prišla iPhone in iPad, je to podjetje nadaljevalo prakso ignoriranja slovenščine.

Mimogrede: za macOS, torej operacijski sistem, ki teče v Applovih namiznih in prenosnih računalnikih, še nimamo informacij, kdaj bo na voljo tudi v slovenščini. Časa je sicer še nekaj, saj je predpisano 18-mesečno prehodno obdobje, v katerem morajo podjetja izbirnike in operacijske sisteme v svojih izdelkih prilagoditi novim določilom.

Slovenščina se še mora dokončno »prebiti« v avtomobilske infozabavne sisteme

V tem času lahko pričakujemo, da se bo slovenščina dokončno uveljavila tudi v avtomobilskih infozabavnih sistemih.

Skupaj z AMZS smo na ZPS na to področje posebej opozorili v letu 2021, saj bi zaradi vmesnika v tujem jeziku lahko prišlo tudi do nevarnosti, ko voznik ne bi razumel sporočila o napaki.

Po objavljenem pozivu uvoznikom, naj zagotovijo slovenščino v avtomobilskih sistemih, se je položaj nekoliko izboljšal, a vendarle se je zdelo, da ga brez dopolnitve zakonodaje ne bi upoštevale vse avtomobilske znamke. Zdaj ga bodo morale – če bodo želele prodajati avtomobile v Sloveniji.

Kdaj slovenščina tudi v Netflixu?

Zgodba s slovenščino v digitalnem svetu sicer še ni zaključena, saj zakon ne more posegati v ponudbo tujih pretočnih vsebin (npr. Netflix), ki v Slovenijo prihajajo iz drugih držav.

To zgodbo bomo morali reševati na evropski ravni, slovenščina je navsezadnje eden od 24 jezikov EU in res ni nobenega razloga, da bi jo po nepotrebnem izpuščali.

Izkušnja z Applom zgolj dokazuje, da multinacionalke ne zasledujejo nacionalnih interesov ali interesov potrošnikov v posameznih državah. Zanje postanejo pomembni šele, ko bi jih njihovo neupoštevanje udarilo v žepu ali onemogočilo prodajo. Tudi na tako majhnem trgu, kot je Slovenija.

Besedilo: Boštjan Okorn

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju