S pametnimi napravami na poti: katera vsebina najbolj "žre" podatke?

7. julij 2021

Internet in platforme
S pametnimi napravami na poti: katera vsebina najbolj "žre" podatke?

Medtem ko doma praviloma nimamo težav s podatkovnimi količinami v mobilnih omrežjih, saj vključene v naročniške pakete skupaj s povezovanjem v brezžična omrežja Wi-Fi večini zadoščajo, je drugače, ko prestopimo državno mejo.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Količine, ki jih lahko porabimo brez dodatnega plačila, so pri večini paketov znatno manjše, zunaj držav Evropske unije pa plačujemo za vsak kilobajt porabljenih podatkov. Ampak, kaj sploh pomenijo ti kilo-, mega- in gigabajti?

Količine v paketih: doma dovolj, na poti pa premalo?

Pred gostovanjem v tujini je dobro preveriti, koliko podatkov porabite v domačem omrežju. Večinoma boste ugotovili, da imate v paket vključeno bistveno večjo količino, kot jo potrebujete, vendar se zaradi tega verjetno ne boste pretirano razburjali. Pri tem se je treba zavedati, da so informacije o porabljenih količinah informativne, predvsem pa ne morejo odgovoriti na vprašanje, ali jih boste lahko brezskrbno uporabljali tudi v tujini.

Doma se običajno ne zanašate samo na mobilna omrežja, kar bo zelo verjetno večinska praksa med dopustom, saj sta na voljo še domače in službeno brezžično omrežje.

Posebno poglavje so mlajši uporabniki, ki so stalno povezani v družbena omrežja, prek njih prenašajo (sicer kratke) videoposnetke, nemalokrat pa mobilni telefon ali tablični računalnik uporabljajo za igranje povezanih iger. Količina, ki je na voljo med gostovanjem, v tem primeru ne zadošča niti za tedenski dopust, zato je treba najti drugačno rešitev.

Kako lahko pametno upravljate s porabo podatkov?

Kot je razvidno iz grafičnega prikaza, je lahko že nekaj ur dovolj, da skopni vsa podatkovna količina, ki vam je na voljo. Težavo lahko deloma omili zmanjšanje kakovosti videa (gledanje z nižjo razločljivostjo, ki pa je za mobilne naprave še vedno sprejemljiva), kar boste morali nastaviti v aplikaciji oziroma v storitvi, kjer je to sploh mogoče.

poraba-podatkov-splet

Daleč največji porabnik podatkov so video storitve, vendar je tudi znotraj njih poraba odvisna od želene kakovosti. V primerjavi s tem je 40 oziroma 60 MB na uro, kolikor zahtevata brskanje po internetu oziroma storitev pretočne glasbe pri običajnih nastavitvah (Spotify), zanemarljivo malo.

Izogibanje prenosu video vsebin (iz pretočnih storitev, YouTuba ali novičarskih portalov) je zato dobra strategija za podatkovno brezskrbno preživetje dopusta. Druge digitalne storitve, pretočna glasba in brskanje po spletu ne porabijo niti približno toliko. Zlahka ocenimo, da bo 2 GB na teden (ali celo pol toliko) zadoščalo za normalno uporabo spleta. Brez videa, seveda. Dovolj, da ste na tekočem z dogajanjem in v stiku z bližnjimi.

Pozorni bodite na razmere v omrežju

Čas dopustov je tudi čas, ko se na manjših območjih gnete veliko ljudi, kar močno obremeni lokalno omrežje. Zgodi se lahko naslednje. Čeprav je moč signala mobilnega omrežja velika, je prenos podatkov obupno počasen. Tedaj ni pomembno, kolikšne količine so na voljo, saj jih ne boste mogli izkoristiti.

Najprej preverite kakovost delovanja omrežja tam, kjer dopustujete, in se šele nato odločite za nakup kartice lokalnega operaterja.

Kaj vam torej preostane?

Na eni strani bi bilo prav, da dopust preživite stran od nalezljivih zaslonov, na drugi strani pa imate pogosto šele med dopustom čas, da si ogledate vse filme in serije, ki ste jih med letom izpustili.

V tem primeru je priporočljivo sproti spremljati porabo in se odločati o morebitnem nakupu SIM-kartice lokalnega operaterja. V nasprotnem primeru boste plačevali stroške po porabi, operater pa vam bo prenos podatkov prekinil, ko bodo ti presegli 61 evrov. Ali jih ni bolje izkoristiti za dobro večerjo ali adrenalinsko doživetje kot za gledanje v zaslon?

Avtor: Marjan Kodelja

 

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju