S katero se pa vi najraje prebujate? Vrste kave in načini priprave

4. december 2019

Kakovost živil Razumevanje oznak na živilih
S katero se pa vi najraje prebujate? Vrste kave in načini priprave

Si lahko predstavljate, da bi dan minil brez skodelice omamno dišeče kave? Pitje poživljajočega napitka je za mnoge obred, brez katerega ne morejo dobro začeti dneva, pogosto je "kofetkanje" tudi pravi družabni dogodek, doma ali v kavarni.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Kava je napitek iz prevretih zmletih zrn kavovca. Zimzeleno drevo ali grm izvira iz Etiopije, kavo pridobivajo iz njegovih semen. Najobsežnejši nasadi kavovcev so v tropskih deželah, od koder kavo izvažajo po vsem svetu. Različne vrste dajejo različne plodove, kar se odraža v okusu kave. Na razlike v okusu vplivajo tudi klimatske razmere, podlaga, na kateri rastejo rastline, način obiranja, obdelave zrn, skladiščenja in transporta.

Zelena kavna zrna pražijo do različnih stopenj – da dobimo praženo kavo, jih običajno pražijo na približno 260 °C. Pri tem nastajajo kemijske in fizikalne spremembe, ki vplivajo na tipičen pražen okus kave. Pražena zrna prodajajo cela ali zmleta. Pražena kava je primerna tako za uporabo v kavnih avtomatih in kafetierah kot za pripravo turške kave, za različne načine uporabe so zrna različno fino mleta.

Med vrstami kavovcev, skupaj jih je okrog šestdeset, sta med najpomembnejšimi arabica in robusta. Drevesa, na katerih rastejo zrna arabice, izvirajo iz Etiopije, uspevajo v zmernem podnebju in na višji nadmorski višini, običajno nad 1000 metrov. Zrna arabice predstavljajo večino proizvodnje kave na svetu in v primerjavi z drugimi vrstami kave veljajo za kakovostnejša. Vrsta robusta raste na nižji nadmorski višini, do približno 900 metrov. Kot nakazuje že njeno ime, je bolj "robustna", manj občutljiva na vročino in visoko vlažnost ter bolj bogato obrodi. Aroma in okus arabice sta mehka in bolj sladka, medtem ko ima robusta močnejši okus, je manj kisla in vsebuje več kofeina. Trgovci s kavo bolj cenijo dražjo arabico, robusta pa vsebuje več kavnih olj, kar omogoča pripravo bolj kremnega espressa.

favicon Preverite: primerjalni test aparatov za kavo espresso 

Pitje kave je za marsikoga pravi obred. Pravi ljubitelji le stežka začnejo dan brez skodelice poživljajočega napitka – črne kave, kave z mlekom ali kave s smetano, lahko tudi kakšne druge različice napitka, ki jih je res veliko. Nekaj najbolj pogostih predstavljamo v nadaljevanju.

Espresso

Za espresso kavna zrna pražijo dlje časa in so temnejša kot pri običajni praženi kavi, izgubijo pa kisel okus. Običajno se uporablja kava vrste arabica ali mešanica arabice in robuste. Espresso je pripravljen zelo hitro in pod visokim tlakom. Vroča voda prehaja pod optimalnim tlakom skozi posodo z mletimi kavnimi zrni in v približno 25 sekundah je espresso pripravljen. Tlak omogoči nastanek pene oziroma kreme na vrhu espressa. Običajno boste v skodelici dobili približno 30 do 40 mililitrov espressa, v Italiji celo malo manj (25 ml). Espresso je tudi temeljna kava za večino različic kavnih napitkov.

vrste kave in nacin priprave ekspresso vrste kave in nacin priprave ristretto

Kavni napitki brez mleka

Kavni napitki brez mleka so še doppio, italijanska beseda za dvojno, gre torej za dva espressa v eni skodelici. To ne pomeni, da pri pripravi espressa skozi kavomat spustimo več vode, saj gre v tem primeru za lungo. Če v skodelico najprej natočimo vročo vodo in šele nato espresso, govorimo o dolgi kavi. Americano se pripravi ravno nasprotno, najprej se v skodelico natoči espresso, ki ga razredčimo z vročo vodo.

Pri pripravi espressa se največ kave izloči na začetku, pozneje je tekočina bolj razredčena. Pravi barista na sekundo natančno ve, kdaj je pravi čas, da ustavi curek za popoln espresso. Če ga ustavi malenkost prej, dobimo ristretto – zelo koncentrirano in močno kavo, a ne bodite presenečeni, če je bo v skodelici zelo malo.

vrste kave in nacin priprave lungo vrste kave in nacin priprave americano

Kavni napitki z mlekom

favicon Preverite: primerjalni test penilnikov mleka


Najbolj znan in priljubljen je zagotovo cappuccino (tako kot vse iz tujih jezikov izposojene besede lahko tudi to zapišemo fonetično – kapučino, a smo se odločili za tujo obliko zapisa, tudi zato, ker imena drugih kavnih napitkov običajno zapisujemo v izvirniku, saj jih je težko posloveniti).

vrste kave in nacin priprave cappucino vrste kave in nacin priprave macchinato

Cappuccino izhaja iz Italije, kjer se običajno pije le pri zajtrku. Pripravi se iz enakih delov espressa, vročega mleka in mlečne pene, običajno je espresso spodaj, sledi mleko in na vrhu pena.

Macchiato pomeni madež, torej je espressu dodan le manjši brizg mleka. Za pripravo napitka latte macchiato v kozarec, odporen proti vročini, nalijemo deciliter do deciliter in pol vročega mleka skupaj s peno in nato nežno nalijemo espresso, da sestavine ostanejo v ločenih plasteh. Podobno pripravimo belo kavo, le da ni vidne razslojenosti. Pri kavi z mlekom je espressu dodano vroče mleko z zelo malo pene, pri kavi s smetano pa stepena smetana. Moccacino namesto mleka in mlečne pene vsebuje vročo čokolado.

vrste kave in nacin priprave late macchiato2 vrste kave in nacin priprave s smetano

Cold brew

Cold brew je neke vrste hladna kava, ki jo pripravimo tako, da mleti kavi dodamo tri- do petkrat toliko hladne vode in pri sobni temperaturi ali v hladilniku namakamo 12–24 ur, nato filtriramo. Zaradi dolgega časa, ki ga voda "preživi" z zmleto kavo, se v napitku razvije bogatejši okus, a ima manj kisline in kofeina. Lahko jo postrežemo razredčeno z vodo, mlekom ali z obilico ledu.

Topna kava

Topna ali "instant" kava je koncentriran izdelek, ki nastane tako, da kuhani kavi odstranijo vodo. To poteka na dva načina – z liofilizacijo (postopek sušenja z zamrzovanjem) ali z razprševanjem. Pri obeh postopkih dobimo zrnca, ki jih za pripravo kavnega napitka le zmešamo z vročo vodo.

Topna kava ne sme vsebovati nobenih dodatkov, lahko pa je del drugih napitkov. Na trgovskih policah je skupaj z mlekom in/ali sladkorjem na voljo v različnih instantnih mešanicah za pripravo kavnih napitkov.

Brezkofeinska kava

Kdor kofeina ne mara ali se želi izogniti njegovemu vnosu v telo, lahko poseže po kavi brez kofeina oziroma dekofeinizirani kavi. Postopek priprave poteka tako, da nepraženim kavnim zrnom ob pomoči vode v kombinaciji z različnimi topili (npr. etil acetat, oglje ali CO2) odstranijo večino kofeina, medtem ko ohranijo večino okusa in arome.

Če želite zmanjšati vnos kofeina, izberite arabico, ki ga vsebuje manj, tudi krajši čas stika kave z vodo pripomore, da se v napitek izloči manj kofeina, ki je vodotopen.

Nadomestki kave

S to besedo poimenujemo skoraj vse pripravke, ki niso narejeni iz kavnih zrn, a posnemajo okus kave in ne vsebujejo kofeina. Najbolj poznan je zagotovo nadomestek iz cikorije in ječmena. Kavni nadomestek je lahko pripravljen tudi iz številnih drugih žit in surovin, denimo iz korenike regrata, mandljev, krompirjevih olupkov ... Sestavino ali mešanico sestavin najprej pražijo in nato zmeljejo. Za pripravo napitka nadomestek le zmešamo z vrelo vodo.

Turška kava malo drugače

Tradicionalna turška kava se pripravlja z dodajanjem kave v vodo, ki močno vre, po vmešavanju kave se ponovno segreva do vretja, tudi večkrat. Lahko pa jo poskusite pripraviti malo drugače. Da boste kar najbolj ohranili aromo kave, priporočamo, da nesladkano vodo segrejete tik do vretja. Posodo odstavite, dodajte želeno količino kave in je ne vračajte nazaj na ogenj. Vaša kava je pripravljena.

Avtorica: Nika Kremić

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju