Repično ali ogrščično olje je lahko zdrava izbira

28. december 2020

Kakovost živil Zdrava prehrana
Repično ali ogrščično olje je lahko zdrava izbira

Že poznate repično ali ogrščično olje? Vesta kakšna je razlika med njima? Ni je, kar gre v resnici za isto olje. Prednost olja oljne ogrščice oziroma repičnega olja je predvsem v maščobno kislinski sestavi, vsebnosti vitamina E in visoki točki dimljenja (temperatura, pri kateri se začne nad vročim oljem sproščati dim in v olju nastajajo škodljive snovi).

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Rastlina, navadna ogrščica, Brassica napus L., spada med oljnice in iz semena dobimo olje, ki se lahko poimenuje olje oljne ogrščice ali pa olje oljne repice oziroma repično olje.

Domača imena za poljščino "navadna ogrščica" so še (po knjigi Pozabljene poljščine) "ogrščica, repica, kapusna oljna repica". Botanično pa spada v družino Brassicaceae, kamor spadajo tudi sorte gorčice, repe, zelja in druge križnice. Značilno za njive posejane z ogrščico ali repico, pa je živo rumena paleta cvetov v maju.

ZPS nasvet

  • Olje oljne ogrščice oziroma repično olje ima zelo ugodno maščobnokislinsko sestavo in dobro razmerje med omega-3 in omega- 6 maščobnimi kislinami
  • Je obstojno, vsebuje dosti vitamina E, ki varuje olje pred oksidacijo, in je hkrati koristno za naše telo.
  • Ima visoko točko dimljenja in je primerno za kuhanje oziroma cvrenje
  • Glede na svoje lastnosti je cenovno ugodno in lahko nadomesti oziroma dopolnjuje dražje olivno olje

Kvalitetno repično olje ne vsebuje skoraj nič eruka kisline

V preteklosti je olje oljne ogrščice oziroma repično olje vsebovalo večje količine eruka kisline, ki je na živalskih študijah pokazala negativen vpliv na zdravje srca. Danes se za pridelavo olja oljne ogrščice ali repičnega olja uporabljajo z žlahtnjenjem pridobljene hibridne sorte, ki vsebujejo zelo malo eruka kisline ali pa sploh nič.

repicno-olje-2

Pravilnik o kakovosti jedilnih rastlinskih olj, jedilnih rastlinskih masteh in majonezi za repično oziroma ogrščično olje določa dve kakovosti teh olj:

  • olje oljne ogrščice oziroma repično olje je olje, dobljeno iz ogrščičnih semen oziroma repičnih semen (semena rastline Brassica napus L., Brassica campestris L., Brassica juncea L. in Brassica tourneforti);
  • olje oljne ogrščice oziroma repično olje z nizko vsebnostjo eruka kisline pa je olje, dobljeno iz ogrščičnih semen oziroma repičnih semen (semena rastline Brassica napus L., Brassica campestris L. in Brassica juncea L). To olje ne sme vsebovati več kot 2% eruka kisline.

Sestava maščobnih kislin v primerjavi z drugimi olji

Nasičene maščobne kisline so sicer potrebne v naši prehrani, a jih je največ v živilih živalskega izvora, zato izbirajmo rastlinska olja s čim manj nasičenimi maščobnimi kislinami.

Repično oziroma ogrščično olje ima skoraj pol manj nasičenih maščobnih kislin (6-7 g/100g maščob) kot sončnično olje (11 g/100g) ali rastlinsko mešano olje (11 g / 100g maščob).
Nenasičene maščobne kisline delimo v enkrat nenasičene in večkrat nenasičene. V naši prehrani so zaželene, saj pomagajo pri vzdrževanju zdravega nivoja holesterola.

repicno-olje-4

Repično oziroma ogrščično olje ima kar 62-68 g enkrat in 28 -30 gramov večkrat nenasičenih maščobnih kislin v 100g maščob, sončnično ima 26g - 30g enkrat- in 60-62 g večkrat nenasičenih maščobnih kislin v 100g maščob, za mešano rastlinsko olje pa nismo našli podatkov, vsekakor pa je vsebnost nenasičenih maščobnih kislin blizu vrednostim vrste rastlinskega olja, ki ga je v mešanici največ ( prvi na seznamu sestavin).

Enkrat nenasičene maščobne kisline so najbolj priporočljiva vrsta maščobnih kislin v olju, saj znižujejo skupni in "slabi" LDL holesterol in verjetno celo nekoliko zvišujejo "dobri" oz. varovalni HDL holesterol v krvi. Zato tudi zmanjšujejo tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja, nekatere študije pa kažejo, da zaščitno učinkujejo pri nastanku nekaterih oblik raka.

Esencialne, omega-3 in omega -6 maščobne kisline

Esencialne ali nujno potrebne maščobne kisline pa so tiste, ki jih naše telo ne more tvoriti samo in jih je nujno zaužiti s hrano in sem spadajo omega -3 in omega- 6 večkrat nenasičene maščobne kisline.

Linolna maščobna kislina – omega- 6, je v vseh vrstah olja. Največ jo je v sončničnem olju (68 g v 100 g maščob), sledijo mu bučno (51 g v 100g maščob) , ogrščično (18,6 g v 100g maščob), oljčno (10g v 100g maščob).

Omega-3 ali α-linolensko maščobno kislino najdemo skoraj v vseh vrstah rastlinskih olj, največ pa jo vsebuje ogrščično olje (9,2g v 100g maščob), kar nekaj manj pa jo vsebujejo oljčno (0,6 g v 100g maščob), sončnično (0,5g v 100g maščob) in bučno olje (0,5 g v 100g).

repicno-olje-3

Še bolj kot absolutne vsebnosti maščobnih kislin omega- 3 in omega- 6 v hrani je pomembno njihovo razmerje. Optimalno razmerje med omega-3 in omega- 6, od katerega je odvisno pravilno delovanje našega telesa, naj bi bilo 1 : 5.

Ogrščično oziroma repično olje pa ima razmerje med omega-3 in omega- 6 maščobnimi kislinami kar 1:2 in z dodajanjem repičnega olja naši prehrani lahko značilno izboljšamo to razmerje.

Vitamin E

Vitamin E opravlja funkcijo antioksidanta tako na celični ravni v človeškem telesu, pa tudi pri živalih in rastlinah, kot tudi zunaj celic. Vsebnost vitamina E pa ni pomembna zgolj za naše zdravje, temveč tudi za daljšo obstojnost samega olja, saj upočasnjuje proces oksidacije maščob in s tem žarkost olja. Primeren dnevni vnos za odrasle je od 11 do 15 miligramov vitamina E, dnevna količina več kot 800 miligramov pa lahko ovira agregacijo trombocitov in podaljša krvavitve. Zato lahko vnesemo v telo dnevno največ 200 miligramov tega vitamina.

Repično oziroma ogrščično olje vsebuje 50 mg v 100g maščobe/olja vitamina E, sončnično pa 62 mg/100g olja.

Točka dimljenja

Točka dimljenja oziroma temperaturni okvir pri katerem olje začne dimiti oziroma zgorevati in s tem razpadati in pri tem tvoriti številne zdravju škodljive snovi je pri repičnem olju med 204 in 230 stopinj C. Kljub zelo visoki temperaturi dimljenja priporočamo, da ne cvremo, oziroma pražimo živila v olju pri temperature višji od 170 stopinj celzija.

Avtorica: Marjana Peterman

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju