"Recikliran" zajtrk - okusen in hranljiv zajtrk iz ostankov včerajšnjega dne

29. september 2023

Kakovost živil Trajnostna potrošnja
"Recikliran" zajtrk - okusen in hranljiv zajtrk iz ostankov včerajšnjega dne

Ob mednarodnem dnevu ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani, ki ga vsako leto obeležujemo 29. septembra, je pomembno zavedanje, da lahko s preudarnim ravnanjem z ostanki hrane tudi sami prispevamo k zmanjšanju količine zavržene hrane.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

KAZALO

Vam je ostalo nekaj hrane od včerajšnjega dne? Imate v hladilniku živila, ki jih je treba predelati ali takoj porabiti? 

Zajtrk je eden od treh glavnih obrokov v dnevu in nam zagotavlja energijo za aktiven začetek dneva. Pripravljen iz ostankov hrane je lahko okusna, zdrava in trajnostna rešitev.

Zato si ga tokrat pripravite kar iz živil, ki jih imate v hladilniku, ali uporabite ostanke hrane od včerajšnjega dne. S tem ne boste le zmanjšali količine hrane, ki konča v smeteh, ampak tudi prihranili. 

Kakovosten zajtrk naj bi bil sestavljen iz kompleksnih ogljikovih hidratov, torej živil, bogatih s prehransko vlaknino in s čim manjšo vsebnostjo enostavnih sladkorjev, kot so polnozrnat kruh, ovseni kosmiči, kaše in podobno. Prav tako je priporočljivo, da z zajtrkom zaužijemo beljakovinska živila, na primer jogurt, skuto, sir ali mesnine z manj maščobe. Seveda ne smemo pozabiti na sadje in zelenjavo, ki sta dobra vira vitaminov in mineralov. 

Ovsena kaša s sadnim pirejem 

Sestavine 

 • Prezrelo sadje ali ostanki narezanega sadja (npr. banane, jagode, jabolka) 
 • Ovsena kaša 
 • Jogurt ali mleko (tik pred iztekom roka uporabnosti) 

Priprava 

Na kocke narežite in na hitro pokuhajte prezrelo sadje ali ostanke, po želji jih spasirajte v sadni pire. Ovseno kašo prelijte z jogurtom ali vročim mlekom in pustite stati nekaj minut, da se kaša zmehča, nato jo prelijte s sadnim pirejem. Jed popestrite s semeni ali oreški.   

Sendvič  

Sestavine 

 • Ostanek kruha 
 • Ostanki purana, piščanca ali zelenjave 
 • Sveža solata 
 • Omaka ali namaz po izbiri 

Priprava 

Ostanke kruha narežite in jih po želji popecite v opekaču. Ostanke purana, piščanca ali zelenjave dobro pogrejte in narežite na koščke. Opečene rezine kruha po okusu in željah obložite z mesom in zelenjavo, dodajte list sveže solate in pokapajte z omako po izbiri. 

Omleta ali jajčni mafin  

Sestavine 

 • Ostanki zelenjave ali prezrela zelenjava 
 • Ostanki mesa ali sira 
 • Jajca 
 • Sol, poper, peteršilj 

Priprava 

Narežite ostanke zelenjave, mesa in sira ter jih zmešajte z razžvrkljanimi jajci. Mešanico začinite s porom in soljo, dodajte peteršilj. V ponev dajte žličko oljčnega olja in iz nastale zmesi pripravite omleto.  

Na podoben način se lahko lotite priprave jajčnih mafinov. S pripravljeno zmesjo napolnite modelčke za mafine, v ogreti pečici pecite približno petnajst minut. 

Mlečni riž s sadjem 

Sestavine 

 • Ostanek kuhanega riža 
 • Ostanki sadja 
 • Mleko 
 • Žlička medu po želji 

Priprava 

V mleku pokuhajte ostanke kuhanega riža, da se zgosti. Dodajte na kocke narezano prezrelo sadje ali pa sadje pred tem skuhajte v džem, tako da mu dodate malo vode in žličko medu. 

Pomembno je, da obroke načrtujemo vnaprej in hrano kupujemo preudarno, načrtno, z uporabo nakupovalnega listka. Kljub dobremu načrtovanju pa se lahko zgodi, da nekaj hrane ostane, zato vam podajamo nekaj preprostih nasvetov, kako jih reciklirati v novo jed za zajtrk. 

Nasveti za manj zavržene hrane 

Obroke načrtujte vnaprej

Pripravite tedenski jedilnik glede na zaloge in roke uporabnosti živil. Manjkajoče sestavine nakupujte enkrat na teden. Obroke pripravite glede na sestavine, ki jih imate v hladilniku. 

Kupujte tisto, kar je na seznamu

Pred odhodom pripravite seznam in mu sledite. Izogibajte se nepotrebnim nepremišljenim nakupom in akcijam, ki vas silijo, da kupite več, kot potrebujete. Pri nakupu bodite pozorni na rok uporabnosti živil. Preverite tudi ponudbo živil tik pred iztekom roka uporabnosti. 

Kuhajte na porcije

Natančno odmerite količino za vsak obrok. Pripravo prilagodite številu porcij, da preprečite prenajedanje in ostanke hrane. 

Učinkovito uporabite ostanke

Shranjujte ostanke hrane in jih porabite naslednji dan. V restavraciji vzemite presežke hrane s seboj. 

Zamrzujte in predelajte živila

Zamrznite presežke in označite datum. Uporabite jih lahko za pripravo juh, kompotov in drugih jedi. 

Sledite rokom uporabnosti

Pri nakupovanju in uživanju živil pazite na rok uporabnosti. V hladilniku živila s krajšim rokom uporabnosti postavite spredaj in prej porabite. Pravilno shranjujte živila. 

Poudarek na kakovosti, ne količini

Podpirajte lokalne pridelovalce in kupujte kakovostna živila. Izberite živila iz ekološkega kmetijstva in tako zmanjšajte okoljski vpliv. 

Evropska komisija je predlagala ambiciozne cilje

V Evropski uniji se vsako leto zavrže skoraj 59 milijonov ton hrane (131 kg na prebivalca) v vrednosti več kot 130 milijard evrov. Za več kot polovico so odgovorna gospodinjstva, sledita predelava in proizvodnja.

Da bi ta trend spremenili, je Evropska komisija predlagala ambiciozne cilje, s katerimi bi do leta 2030 za 10 odstotkov zmanjšali količino odpadne hrane v predelavi in proizvodnji ter za 30 odstotkov (na prebivalca) skupaj v maloprodaji in potrošnji (restavracije, prehrambne storitve in gospodinjstva). 

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

 • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
 • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
 • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
 • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju