Recept za slovensko potico z rozinami
5. april 2023
Priporočamo, da se sami preizkusite v pripravi potice. Uporabite lahko kar recept za slovensko potico (ZTP). Ne skrbite, če vam ne bo popolnoma uspela, saj je za pripravo potrebnih kar nekaj izkušenj, lahko pa računate na začetniško srečo.
Dodaj vsebino med priljubljene
Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija
Sestavine in priprava kvašenega testa:
- 1 kg bele pšenične moke
- 30 g kvasa
- 100 g surovega masla
- 120 g sladkorja
- 10 g soli
- 3 rumenjaki (60 g)
- 10 g vaniljevega sladkorja
- 10 ml ruma
- 500 ml mleka
Sestavine orehovega nadeva z rozinami:
- 1 kg mletih orehovih jedrc
- 200 g sladkorja
- 100 g surovega masla
- 3 beljaki ali 90 g beljakov
- 20 g vaniljevega sladkorja
- 1–2 noževi konici cimeta (vsaj 3 mg)
- do 600 ml mleka
- 100 g rozin
- največ 0,5 dl ruma (za rozine)*
- * Lahko je brez ruma.
Priprava orehovega nadeva z rozinami
Mlete orehe prelijemo z vročim mlekom in ohladimo. Zmesi primešamo vaniljev sladkor, sladkor, cimet, omehčano maslo in nazadnje še stepen sneg iz beljakov in sladkorja. Nadev mora biti mazav, da se testo pri mazanju ne raztrga.
Priprava testa in potice
Kvašeno testo zamesimo s kvasnim nastavkom ali brez njega. Mešamo in mesimo ga tako dolgo, da je povezano, nelepljivo in gladko.
Po mesenju naj testo počiva vsaj 15 minut. Nato ga lahko takoj razvaljamo v obliko pravokotnika debeline mezinca (0,4 do 1,5 centimetra), namažemo znadevom ter tesno zvijemo v zvitek.
Lahko pa ga pustimo vzhajati in šele nato razvaljamo in nadevamo po enakem postopku. Po namazanem nadevu lahko potresemo majhen del suhih mletih orehov ter prebrane in oprane rozine, ki smo jih predhodno namočili v rumu.
Za kilogram kvašenega testa potrebujemo najmanj 900 g orehovega nadeva in vsaj 100 g suhih rozin. Potica mora imeti tri do šest zavojev, odvisno od velikosti potičnika. Testo z nadevom tesno zvijemo v zvitek in položimo v potičnik, ki ga lahko namastimo z maslom in pomokamo.
Večkrat ga prebodemo in pustimo vzhajati, da vidno naraste in je površina napeta, vendar na otip puhasta. Konca zvitka se morata dobro stikati. Potico v pekaču pustimo vzhajati in jo pred pečenjem po želji premažemo z mešanico masla, mleka in/ali rumenjakov.
Na več mestih jo prebodemo in pečemo na 160 do 180 stopinj Celzija vsaj 40 minut.
Ne glede na priporočeno temperaturo se lahko temperatura in čas pečenja prilagodita glede na vrsto peči in velikost potice. Ko je pečena, jo stresemo iz potičnika, tako da je zgornji del spodaj, in jo ohladimo.
Po želji jo potresemo s sladkorjem v prahu in ponudimo narezano na klinaste rezine.
Od leta 2021 je slovenska potica vključena v evropsko shemo kakovosti Zajamčena tradicionalna posebnost (ZTP). Zaščiteni so ime, tradicionalna receptura in oblika ter način priprave za pet različnih vrst slovenske potice glede na vrsto nadeva: orehov, orehov z rozinami, rozinov, pehtranov, pehtranov s skuto.
Avtorica: Nika Kremić
Sveže e-novice ZPS, vsak petek
Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.
Politika varovanja osebnih podatkov
Sorodne objave
Nazaj na seznam objavPostanite član Zveze potrošnikov Slovenije
ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.
Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:
- Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
- Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
- Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
- Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike
Že od 69,60 € / na leto
Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.