Radirke: uporabnost in varnost pred videzom

4. julij 2024

Otrok in družina
Radirke: uporabnost in varnost pred videzom

Malčki vse nesejo v usta, saj na ta način raziskujejo svet okoli sebe, zato ne smemo biti presenečeni, če v njihovih ustih konča košček voščenke, krede ali pisane dišeče radirke. Stališče ZPS je, da je treba vse izdelke v peresnicah za šolo obravnavati kot igrače ali "izdelke, ki so zasnovani ali namenjeni, izključno ali kako drugače, za uporabo pri igri otrok, mlajših od 14 let".

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Otroci ne delajo razlik pri uporabi pisalnih potrebščin, pa naj gre za učenje ali za prosti čas. Pravilno bi bilo, da so te potrebščine, ki so običajno v rokah najmlajših, vedno v skladu z Direktivo 2009/48/ES o varnosti igrač in ne vsebujejo škodljivih kemičnih snovi. 

Čeprav ti izdelki ne spadajo med igrače, se pogosto uporabljajo enako intenzivno, kar je pomembno predvsem z vidika prisotnosti in koncentracije kemičnih snovi, ki veljajo za nevarne.

Za pisalne potrebščine za otroke do 14. leta, kot so navadni svinčniki, peresa, radirke in lepila, torej velja, da jim ni treba izpolnjevati strožjih predpisov, ki veljajo za varnost igrač. Za te izdelke glede kemičnih snovi velja evropska uredba o registraciji, vrednotenju in avtorizaciji kemičnih snovi (REACH).

Na ZPS smo že pred leti opozorili na vsebnost nevarnih kemikalij v barvicah, flomastrih in označevalcih. Testi naših kolegov kažejo, da so še vedno prisotne, tudi v radirkah.

Kolegi iz italijanske potrošniške organizacije so v radirkah iskali skoraj sto različnih kemikalij: ftalate, zaviralce gorenja, policiklične aromatske ogljikovodike in težke kovine.

Našli so kobalt (nad mejami, ki jih določa zakonodaja o igračah) ter sledi niklja in arzena (sicer pod mejo, ki jo določa zakonodaja o igračah, pa vendarle).

Vsebnost naštetih kemikalij je bila sicer majhna, a teh snovi v radirkah sploh ne bi smelo biti. Testi potrjujejo, da se jim proizvajalci lahko v celoti izognejo, saj so na voljo tudi popolnoma "čisti" izdelki.

Torej, naj ne bo dvoma, po katerih radirkah boste posegli v novem šolskem letu!

Dobre lastnosti radirk

Potrošniki so na praktičnem delu testa pohvalili poševne robove, zaradi katerih je radiranje majhnih površin lažje, kar je še posebej pomembno, če je stran v celoti napisana s svinčnikom.

Dobrara novica je, da za odlične radirke ni treba odšteti veliko. Ocene na testu se sicer nekoliko razlikujejo, a vse radirke so svoje delo opravile.

Bele radirke so praviloma izdelane iz sintetičnega materiala in ne vsebujejo lateksa, zato ne pomenijo tveganja zaradi prisotnosti škodljivih kemikalij. Prav tako ne vsebujejo barvil, dišav ali konzervansov.

Izberite radirko, ki je mehka na otip, prožna na pravem mestu, glede na obliko in velikost pa preprosta za uporabo.

Slabe lastnosti in tveganja

Pri izrazito barvitih in dišečih radirkah je večje tveganje, da vsebujejo potencialno nevarne snovi, ki jih zakonodaja o igračah prepoveduje.

Dišeče radirke zanimivih oblik so predvsem lepe, osnovno nalogo (radiranje) pa opravijo veliko slabše kot "navadne" radirke.

Nekatere po videzu ali vonju spominjajo na živila, zato obstaja nevarnost, da otrok takšen izdelek nese v usta in tvega obstrukcijo dihalnih poti.

Avtorica: Jasmina Bevc Bahar

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju