PRIME evforija – veste, kaj kupujete svojim otrokom?

20. oktober 2023

Kakovost živil Razumevanje oznak na živilih Otrok in družina
PRIME evforija – veste, kaj kupujete svojim otrokom?

Blagovna znamka Prime, ameriškega prodajalca, s premišljenimi in domiselnimi marketinškimi potezami prodira na slovenski trg. Ni dvoma, da so ciljna skupina predvsem otroci in da izkorišča njihovo neizkušenost.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Ti oziroma njihovi starši morajo za trenutno izjemno popularno pijačo, ki vsebuje okoli 97 odstotkov vode odšteti med 5,99  in 12,99 evri za 355 oziroma 500 ml.

Prodajta se dve različici:

 1. negazirana brezalkoholna nizkoenergijska pijača (500 ml)
 2. gazirana brezalkoholna nizkoenergijska pijača poimenovana: energijska pijača (355 ml) z 200 mg kofeina na pločevinko

Obe sta na voljo v različnih okusih z dodanimi aromami in sladili.

Napakam v označbi ni videti konca!

Na Zvezi potrošnikov Slovenije smo skrbno preverili označbe na izdelkih Prime Energy drink Lemon/Lime in Prime Hydration drink Lemonade, kupljenih v ljubljanskem nakupovalnem centru. Seznam napak je izjemno dolg.

Nekatere pijače sploh niso bile opremljene s slovensko označbo, na tistih, kjer smo našli slovenski prevod, pa ni bilo opisnega imena, označba je vsebovala napačne prevode, seznam sestavin je bil pomanjkljiv, prav tako ni bilo obveznih podatkov o vsebnosti kofeina in opozoril, da energijska pijača NI primerna za otroke.

Na ZPS smo na nepravilnosti že opozorili Upravo za varno hrano in varnost živil, pričakujemo takojšnje ukrepanje.

Kaj vsebujeta pijači Prime Energy in Prime Hydration in ali sta primerni za otroke?

Obe pijači

 • sta brez dodanega sladkorja,
 • vsebujeta kokosovo vodo,
 • aminokisline,
 • vitamine in minerale,
 • nekatera barvila in arome.

Ob pogledu na seznam sestavin drugih okusov pijače ugotovimo, da so sestavine zelo podobne, le dodana aroma (za okus) se spreminja. Poleg omenjenih sestavin pa velja pri otrocih posebno pozornost nameniti naslednjim sestavinam.

Kofein – v različici, ki se promovira kot energijska pijača

Še varna dnevna količina kofeina za otroke, ki jo je določila Evropska agencija za varno hrano (EFSA), je 3 mg/kg telesne mase.

Na ameriški označbi smo našli navedbo, da ena pločevinka (355 ml) vsebuje 200 mg kofeina, kar pomeni, da 40-kilogramski otrok (povprečna telesna masa pri 12 letih) z zaužitjem ene pločevinke preseže še varen vnos za 66 odstotkov. Na slovenski označbi tega podatka ni. Gre za pijačo, ki je bolj bogata s kofeinom kot druge pijače na našem trgu, ki v povprečju vsebujejo okrog 80 mg kofeina v pločevinki.

Aditivi – sladila, konzervansi, sredstva za uravnavanje kisline

Pijača ne vsebuje sladkorja, sladek okus pa je med mladimi zaželen, zato sta ji dodani sladili acesulfam K in sukraloza. Energijski pijači Prime Energy sta dodana tudi konzervansa kalijev sorbat in natrijev benzoat, z namenom preprečevanja razvoja mikroorganizmov in podaljšanja roka uporabe. Pijača Prime Hydration vsebuje še sredstvo za uravnavanje kislosti: difosfati.

Vse omenjene aditive je EFSA sicer odobrila, a imajo določen največji še sprejemljiv dnevni vnos (ADI). Kakšno količino lahko proizvajalci dodajo določenemu živilu, podrobneje določa evropska zakonodaja o aditivih. Vrednosti si lahko pogledate v spodnji preglednici.

Aditiv Še sprejemljiv dnevni vnos (mg/kg telesne mase/dan) Še sprejemljiv dnevni vnos za 40 kg otroka (cca 12 let) (mg) Dovoljena količina v aromatiziranih pijačah v EU (mg/L) Največja dovoljena količina v 500 ml plastenki Prime (mg)
Kalijev sorbat 3 120 250 125
Natrijev benzoat 5 200 150 75
Acesulfam K 9 360 350 175
Sukraloza 15 600 300 150
Difosfati 70 2800 700 350

*Podatki se nanašajo na še sprejemljive dnevne vnose, ki jih je določila Evropska agencija za varno hrano (EFSA), in največje dovoljene vsebnosti v aromatiziranih pijačah, določene v Uredbi št. 1333/2008 o aditivih za živila. Ker se pijača prodaja na evropskem trgu, predvidevamo, da je proizvajalec upošteval evropsko zakonodajo pri formulaciji izdelka, vendar tega nismo preverili z analizo.

Na ZPS uživanje nizkoenergijskih pijač, ki vsebujejo natrijev benzoat, otrokom odsvetujemo, saj je EFSA ugotovila, da vrednosti ADI za benzojsko kislino in njene soli najpogosteje presežejo malčki in otroci, ki pogosto posežejo po izdelkih s tem konzervansom. Izdelkom, ki vsebujejo benzojsko kislino in njene soli, naj se izogibajo tudi ljudje, ki so občutljivi in nagnjeni k alergijam.

Primerjavo glede vsebnosti aditivov v drugih pijačah z dodanimi vitamini in minerali na našem trgu lahko naredite s pomočjo ZPS ocenjevanja.

Brezalkoholne pijače z dodanimi vitamini: primerjalno ocenjevanje

Potrošnikov Zoom: primerjalno ocenjevanje brezalkoholnih pijač z dodanimi vitamini

Primerjali smo brezalkoholne pijače z dodanimi vitamini, z okusom limone. Zanimalo nas je, kakšne so vsebnosti sladkorja, ali vsebujejo sladila in koliko ter katere druge aditive vsebujejo. Preverili smo tudi njihov trajnostni vidik ter pravilnost označbe.

Kakšno je sicer naše priporočilo v zvezi s temi izdelki? Vitamine in minerale raje zaužijte s pestro in uravnoteženo prehrano.

Javno službo "izvajanja primerjalnih ocenjevanj blaga in storitev" sofinancira Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport.

Preverite rezultate ocenjevanja

Na ZPS izpostavljamo, da so aditivi in sladila, ki so dodani pijači Prime, bolj izjema, saj se jim evropski proizvajalci pijač očitno raje izogibajo.

Kaj pa cena?

Glede na absurdno visoko ceno smo na ZPS preverili, kakšna je cena v državi izvora – Združenih državah Amerike (ceno smo preverili pri ameriških kolegih oktobra 2023).

Osnovni okus pijače Prime v 500 ml plastenki stane v trgovini Target 2,39 $ (2,27 €) in v trgovini Walmart 2,19 $ (2,06 €). Pri nas pa boste za posebne različice odšteli od 5,99 do 12,99 €, na črnem trgu nekateri izdelki dosegajo tudi ceno 20 €. Za primerjavo: cena podobnih pijač drugih proizvajalcev se giblje od 1 do 3 € za 500 ml. Uvoznik in prodajalci si torej vzamejo kar zajetno vsoto na račun evforije otrok in navdušenosti nad ameriškimi YouTube vplivneži.

Je promocija vitaminov in  mineralov upravičena?

Ob pestri in uravnoteženi prehrani je pomanjkanje vitaminov in mineralov redko. Kadar ugotovite pomanjkanje, ki ga ne morete nadomestiti s hrano, ob posvetu s strokovnjakom raje posezite po prehranskih dopolnilih oziroma zdravilih, če vam jih predpiše zdravnik.

Ali je res tako dobro za hidracijo?

Ob povečanem potenju (v vročem vremenu, ob intenzivni športni aktivnosti) je treba telesu zagotoviti dodatno tekočino. V ekstremnih pogojih voda morda ne opravi več svoje funkcije, zato je telesu smiselno dodati elektrolite, kot sta natrij in kalij, ki ju vsebuje tudi pijača Prime. Starši, sami presodite, ali je vaš otrok res izpostavljen tako ekstremnim pogojem.

Oglaševanje otrokom – kako nadzirati digitalne vsebine?

Pijača Prime je po zaslugi YouTube vplivnežev postala statusni simbol in rekvizit na družbenih omrežjih. Otroci imajo na spletu neomejen dostop do različnih vsebin, ki so premalo nadzorovane. Tudi zakonodaja, ki ureja oglaševanje živil otrokom, se za zdaj še ne dotika tovrstnih medijev.

Največja odgovornost za to, kaj bo otrok gledal, je zato na plečih staršev. Omejite jim dostop, pogovarjajte se z njimi o tem, kaj so videli in jih, predvsem z zgledom, naučite kritičnega vrednotenja teh informacij.

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

 • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
 • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
 • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
 • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju