Previdno pri sklepanju depozitov

1. marec 2023

Varčevanje
Previdno pri sklepanju depozitov

Potrošnica, ki je pri eni od bank želela skleniti depozit, nas je opozorila, da prekinitev – razen v primeru izrednih razmer – ni mogoča.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Depozit oziroma časovna vezava sredstev na banki je eden najbolj priljubljenih bančnih produktov pri nas. Strogo gledano ne gre za varčevanje, saj morate sredstva že imeti na voljo, je pa depozit ena najbolj varnih naložb, kjer so – vsaj v primeru fiksnih obrestnih mer – obresti znane vnaprej.

Poleg tega so vloge v posamezni banki ali hranilnici zajamčene do višine 100.000 evrov. Gre torej za popolnoma varen produkt, kjer vas nič ne more neprijetno presenetiti? Žal ne.

Nezmožnost prekinitve depozita vam lahko zagreni življenje

Depozit je dogovor z banko, kjer se zavežete, da boste denar za določen čas prepustili upravljanju banke v zameno za prejete obresti. A kaj se zgodi, če se vaša osebna situacija spremeni in sredstva nujno potrebujete? Živimo v nepredvidljivih časih, ko je težko zares oceniti, koliko časa zagotovo ne boste potrebovali svojih prihrankov.

Preden sklenete depozit, pridobite informacije, v katerih primerih ga lahko predčasno prekinete in kakšne bodo za vas finančne posledice.

Sami preberite splošne pogoje za depozite

Banke in hranilnice imajo pri predčasni prekinitvi depozitov različno politiko. Večina vam bo za to zaračunala denarno kazen, ali pa znižala obrestno mero, lahko tudi oboje. A težava lahko nastopi takrat, ko banka sploh ne omogoča prekinitve, razen v izrednih primerih, kot so:

  • smrt deponenta ali ožjega družinskega člana;
  • resna bolezen ali poškodba deponenta ali ožjega družinskega člana;
  • izselitev iz države;
  • elementarna nesreča.

Banka lahko zahteva pisna dokazila o zgoraj navedenih dogodkih, da bi vam odobrila predčasno sprostitev sredstev. V primeru, da boste denar nujno potrebovali, a obenem ne boste izpolnjevali nobenega od pogojev, se lahko zgodi, da vam denar do izteka vezave ne bo dostopen. In ker vezave lahko trajajo tudi več let, bo čas, ko boste čakali na nujno potreben denar, lahko zelo dolg.

Preden sklenete depozit, v banki zahtevajte splošne pogoje, ki se nanašajo na depozite. Ne zanašajte se na informacije bančnega uslužbenca, ki so lahko tudi nepopolne in sami poiščite člen o predčasni prekinitev depozita ter preverite, pod kakšnimi pogoji in s kakšnimi stroški lahko vezavo predčasno prekinete. Le na ta način se lahko izognete situaciji, ko bi denar predčasno nujno potrebovali, banka pa vam ga glede na svoje splošne pogoje ne bo dolžna predčasno izplačati – niti proti plačilu denarne kazni in/ali nižje obrestne mere.

 bs

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju