Previdno pri izposoji denarja

21. oktober 2020

Krediti
Previdno pri izposoji denarja

Če vam banka kredita ne odobri, pred izposojo denarja pri drugih kreditodajlcih temeljito preverite pogoje in posledice v primeru neodplačevanja. Čas za informiranje je pred podpisom pogodbe!

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Za odobritev kredita banka zahteva dokazila, s katerimi preveri vašo kreditno sposobnost. Banke so (praviloma) bolj stroge od ostalih kreditodajalcev, bistveni so vaši prihodki, dosedanja zadolženost in tekoči stroški. Vsem banka kredita ne odobri, najem pri drugih, bolj tveganih kreditodajalcih pa se lahko izkaže za nočno moro.

Najprej preverite, ali ima podjetje, ki ponuja kredit, dovoljenje za potrošniško kreditiranje izdano s strani Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Dovoljenje potrosnisko kreditiranje

Register dajalcev kreditov za opravljanje storitev potrošniškega kreditiranja 

Če podjetje dovoljenja nima, z njim nikakor ne sklepajte kreditne pogodbe.

Če dovoljenje ima, pridobite informativni izračun za konkreten kredit in pogodbo – preden jo podpišete. Preverite višino obrestne mere, čas trajanja pogodbe, efektivno obrestno mero ter pogoje vračanja kredita. Posebej pozorni podite na del pogodbe, ki govori o tem, kaj se zgodi v primeru, če kreditnega obroka ne plačate pravočasno, saj vas lahko doletijo visoki stroški – ne le v obliki obresti temveč tudi drugih »nadomestil«.

Izognite se izposoji denarja od neznanih fizičnih oseb. Oderuški krediti so za kreditojemalce veliko finančno in psihično breme. Ko tako kreditno pogodbo podpišete, boste za izhod iz situacije skoraj zagotovo potrebovali pomoč odvetnika, pogosto je potrebno pravico iskati po sodni poti. Podjetja, ki brez dovoljenja izvajajo potrošniško kreditiranje, dobro poznajo in izkoristijo vse možnosti za lastno zaščito in izkoriščanje kreditojemalcev. Če vam banka kredita ne odobri zaradi prenizkih dohodkov, pripravljen pa vam ga je dati drug kreditodajalec na podlagi vašega premoženja, to (lahko) pomeni, da boste v primeru neplačevanja kreditnih obrokov to premoženje izgubili, saj se bo upnik poplačal iz njega.

Previdni bodite tudi pri ponudbah na spletu. Neredko se namreč zgodi, da gre za prevare, kjer od vas zahtevajo, da plačate na primer "stroške odobritve", po plačilu denarja ne prejmete, "ponudnik" pa se vam ne oglasi več. 


Pred najemom kredita nam lahko kreditno pogodbo pošljete na elektronski naslov [email protected].

 
je dolg lahko darilo logoJavno službo Obveščanja in izobraževanja potrošnikov sofinancira Ministrstvo RS za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju