Predelana živila: grožnja zdravju ali del uravnotežene prehrane?
6. marec 2025

Ko je govora o predelanih živilih, je pogosto slišati kritike, da je njihovo uživanje povezano s kroničnimi nenalezljivimi boleznimi (debelost, bolezni srca in ožilja, sladkorna bolezen tipa 2, rak). So res vsa predelana živila škodljiva in se jim moramo izogibati?
Dodaj vsebino med priljubljene
Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija
Odklenite si dostop za ogled celotne vsebine članka 
V prispevku boste izvedeli:
- So predelana živila ustrezna z vidika prehranske varnosti?
- Zakaj naj bi bila predelava živil problematična?
- V čem se razlikujejo visoko predelana in predelana živila?
- Kakšna so prehranska priporočila, ki zadevajo najbolj pogosta predelana živila v naši prehrani?
- Kakšno je splošno prehransko priporočilo glede prehranskih dopolnil?
Cena: 1,00 €
(Dostop do članka: 2 leti)
Sveže e-novice ZPS, vsak petek
Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.
Politika varovanja osebnih podatkov
Sorodne objave
Nazaj na seznam objavPostanite član Zveze potrošnikov Slovenije
ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.
Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:
- Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
- Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
- Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
- Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike
Že od 69,60 € / na leto
Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.