Pravilna nastavitev ogrevalnega sistema - do 15 odstotkov manjši stroški

5. oktober 2023

Energija Cene in stroški
Pravilna nastavitev ogrevalnega sistema - do 15 odstotkov manjši stroški

Marsikdo s tesnobo pričakuje novo ogrevalno sezono, saj stroški za ogrevanje močno bremenijo družinski proračun. Kako do prihrankov, ki jih lahko dosežemo s pravilno nastavitvijo ogrevalnega sistema?

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Strokovnjaki ocenjujejo, da v 80 odstotkih gospodinjstev ogrevalni sistem ni pravilno nastavljen, zato je poraba energije večja, prav tako stroški za ogrevanje. Pred začetkom kurilne sezone je zato smiselno poklicati serviserja, da ustrezno nastavi ventile, regulatorje in termostate ogrevalnega sistema.

Če so vsi deli ogrevalnega sistema optimalno nastavljeni, so lahko stroški za ogrevanje za 10 do 15 odstotkov manjši.  

Odzračite radiatorje

Če radiator ni enakomerno topel po celotni površini ali se voda v njem slišno pretaka, ga je treba odzračiti. Če je mogoče, pred tem izklopite ogrevanje, ni pa nujno.

Potrebujete namenski ključ za odzračevanje, ki ga kupite v vsaki tehnični trgovini (lahko uporabite tudi izvijač ustrezne velikosti), s katerim počasi odprete oddušni ventil (običajno je na vrhu radiatorja). Ko zrak preneha izhajati iz njega, ventil zaprite.  

Preverite tlak v sistemu

Redno preverjajte prikazovalnik tlaka v ogrevalnem sistemu, še zlasti pa pred odzračevanjem in po njem. Kolikšen tlak zadostuje, je odvisno od ogrevalnega sistema, za talno ogrevanje denimo zadostuje en bar.

Najbolje je, da vam ciljno vrednost označi serviser ogrevalne naprave. Po potrebi v sistem dodajte vodo. Če je treba v sistem dodajati velike količine vode in pogosto, je to znak, da je nekaj narobe. 

Poskrbite za hidravlično uravnoteženje - pokličete serviserja ogrevalnega sistema

Če nekateri radiatorji delujejo s polno paro, drugi pa se nikoli povsem ne ogrejejo, je čas, da pokličete serviserja ogrevalnega sistema, da pravilno nastavi celoten sistem. Po tem tako imenovanem hidravličnem uravnoteženju ogrevalna voda v sistemu teče bolj enakomerno, kotel oziroma peč pa deluje bolj učinkovito.

Energetski svetovalci sicer priporočajo temeljit pregled celotnega ogrevalnega sistema, kar pomeni, da se naredi izračun toplotnih potreb v posameznih prostorih in koliko vode mora teči skozi posamezne radiatorje.

Pri izračunu se med drugim upoštevajo toplotna izolacija stavbe, zasnova radiatorjev in želena temperatura v prostoru. Z optimalno nastavitvijo vseh komponent lahko hidravlično uravnoteženje bistveno izboljša učinkovitost ogrevalnega sistema. 

Ali vaš ogrevalni sistem potrebuje hidravlično uravnoteženje?

Če niste prepričani, ali vaš ogrevalni sistem potrebuje hidravlično uravnoteženje, naredite preizkus: izklopite kotel in počakajte, da se radiatorji ohladijo.

Termostatske ventile nekajkrat premaknite naprej in nazaj, nato jih do konca odprite. Vključite ogrevanje in počakajte, da se posamezni radiatorji v zgornjem delu občutno ogrejejo. V idealnem primeru to pri vseh traja podobno dolgo.

V najslabšem primeru ostanejo nekateri radiatorji mlačni, medtem ko drugi oddajajo veliko toplote. 

Če se radiatorji segrevajo zelo različno in sta temperaturi vode, ki se pretaka od kotla do radiatorjev (dovod) in tiste, ki se od radiatorjev vrača v kotel (povratek) skoraj enaki, pokličite serviserja. Prilagodil bo omejevalnik pretoka ali povratni ventil, vgrajen v sodobne radiatorske ventile.

Na ta način lahko zmanjša količino vode na enem radiatorju in jo poveča na drugem, da se radiatorji enakomerno segrevajo.  

Prilagodite temperaturo ogrevalne vode

Nižja kot je temperatura povratne vode, lažje kotel doseže boljši izkoristek, manj energije izgine skozi dimnik v zrak in manjši so stroški ogrevanja. Razlog: energija, ki se sprošča pri zgorevanju zemeljskega plina, kurilnega olja ali peletov, na primer, se lažje in popolneje prenese v ogrevalno vodo v kotlu, če se ta optimalno ohladi.

Nizka temperatura povratka je še posebej pomembna za kondenzacijske plinske kotle. V njih se namreč zgorevalni plini ohlajajo do te mere, da se vodna para v njih utekočini, toplota, ki se sprosti pri kondenzaciji, pa dodatno ogreje ogrevalno vodo. Kondenzacijski kotli potrebujejo odvod za odpadno vodo, ki nastane pri kondenzaciji.  

Temperaturo prilagodite namembnosti prostora

Vseh prostorov ni treba ogrevati na enako temperaturo. V dnevni sobi zadostuje 20 do 22 stopinj Celzija, v kuhinji 18 do 20, v kopalnici in otroški sobi 23, v spalnici 16 do 18 stopinj Celzija. Če temperaturo v prostoru znižate za eno stopinjo, lahko stroške ogrevanja zmanjšate za približno šest odstotkov. 

Kaj storiti, če se en prostor nikakor ne ogreje?

Ste opazili, da je v enem prostoru vedno prehladno, čeprav ogrevalni sistem deluje in so drugi prostori ogreti na želeno temperaturo? Reševanja težave se lotite po korakih. 

  1. Preverite, ali termostatski ventil sploh deluje. Večkrat ga vklopite in izklopite ali nežno potrkajte po kovinskem ohišju, kar izboljša pretok tople vode. Če skozi radiator še vedno teče malo tople vode ali pa je sploh ni, pokličite serviserja. 
  2. Poskrbite, da pohištvo in zavese ali celo okenska polica nad radiatorjem ne ovirajo pretoka zraka okrog radiatorja, saj to zmanjšuje njegovo učinkovitost. 
  3. Preverite temperaturo pretoka. Po potrebi lahko na kotlu nastavite višjo temperaturo. Morda pa je razlog za to, da se prostor nikakor ne ogreje na želeno temperaturo, premajhen radiator – v tem primeru se ga splača zamenjati z večjim. Večja ogrevalna površina omogoča znižanje temperature pretoka in povratka. S tem lahko trajno zmanjšate stroške ogrevanja. 

Avtorica: Barbara Primc  

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju