Pravica do sobivanja ob bolnem otroku v zdravstvenem zavodu ali zdravilišču: kaj morajo starši vedeti?

14. junij 2023

Pravice pacientov
Pravica do sobivanja ob bolnem otroku v zdravstvenem zavodu ali zdravilišču: kaj morajo starši vedeti?

Čas, ko je otrok v bolnišnici ali zdravilišču, je zagotovo stresen za vso družino. Da bi otroku olajšali to obdobje in zagotovili njegovo dobro počutje, zakonodaja staršem omogoča, da ostanejo s svojim otrokom v bolnišnici, stroški takšne nastanitve pa se krijejo iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Ta pravica, znana kot pravica sobivanja, je določena v Zakonu zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ) in Pravilih obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Če je vaš otrok hospitaliziran, se zavedajte, da imate pravico sobivati z njim v bolnišnici ali zdravilišču. To je pomemben del zagotavljanja, da se vaš otrok počuti varno in udobno med njegovim bivanjem v bolnišnici. Za več informacij o tej pravici se obrnite na bolnišnico, zdravilišče ali Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Kaj je pravica sobivanja?

Pravica sobivanja se nanaša na pravico staršev, rejnikov, skrbnikov in njihovih zakoncev ali zunajzakonskih partnerjev, kadar ti sobivajo ob otroku zakonca ali zunajzakonskega partnerja, da ostanejo z otrokom, ki je hospitaliziran.

Malček v bolniški postelji

Starši ali skrbniki imajo pravico, da so ob svojem otroku med bolnišničnim ali zdraviliškim zdravljenjem. Oseba, ki sobiva z otrokom, je upravičena do nastanitve, nočitve in prehrane v ustanovi, kjer je nastanjen otrok, poleg tega pa tudi do začasne zadržanosti od dela za čas sobivanja in nadomestila za čas sobivanja.

Kdo lahko uveljavlja pravico sobivanja?

Pravico sobivanja lahko uveljavlja le eden od upravičencev:

 • eden od staršev,
 • rejnik,
 • skrbnik in
 • njihov zakonec ali zunajzakonski partner, kadar ta sobiva ob otroku zakonca ali zunajzakonskega partnerja.

Pravico do sobivanja imajo rejnik, skrbnik in zakonski ali zunajzakonski partner samo v primeru, ko dejansko neguje in varuje otroka, s katerim sobiva.

Do katere starosti se lahko uveljavlja pravica do sobivanja?

Pravico do sobivanja je mogoče uveljaviti, če je zavarovana oseba:

 • otrok do vključno 14. leta starosti;
 • otrok do dopolnjenega 18. leta starosti (ali dokler traja roditeljska pravica), v primeru težje okvare ali poškodbe možganov ali hrbtenjače, pri kateri je potrebno usposabljanje za poznejšo medicinsko rehabilitacijo na domu, ali v primeru kronične bolezni ali okvare v času usposabljanja za poznejšo medicinsko rehabilitacijo na domu, ali v primeru zdravljenja težkega zdravstvenega stanja;
 • ne glede na starost, če gre za osebo s potrebnimi potrebami, ki potrebuje 24-urno nego in oskrbo ali osebo s statusom po zakonu, ki ureja socialno vključevanje invalidov.

Dodatno ima med bolnišničnim zdravljenjem ali zdraviliškim zdravljenjem mati, ki doji otroka, pravico, da je ob njej nastanjen otrok.

Kaj morate storiti, če želite uveljaviti pravico sobivanja?

Če želite uveljaviti pravico sobivanja, se obrnite na osebje bolnišnice ali zdravilišča, kjer je vaš otrok hospitaliziran. Pomembno je, da to storite čim prej, saj bo morda potrebno urediti dodatne nastanitvene možnosti.

Mati hrani deklico v bolnišniški postelji

Če izvajalec zaradi omejenih prostorskih zmogljivosti ne more zagotoviti pravice do sobivanja, prednost pri nastanitvi presoja glede na zdravstveno stanje, starost in posebne potrebe zavarovane osebe ter glede na krajevno oddaljenost od prijavljenega prebivališča zavarovane osebe in osebe, ki lahko sobiva ob njej.

V primeru sobivanja upravičenec začasno zadržanost od dela in izplačilo nadomestila uveljavlja s potrdilom o sobivanju, ki ga izda zavod, v katerem je otrok nastanjen. Bolniški list se v primeru sobivanja ne izdaja in niti ni potreben.

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

 • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
 • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
 • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
 • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju