Pozorno pri nakupu prehranskih dopolnil iz tujine

23. avgust 2023

Zdrava prehrana Zdravje, zdravila in prehranska dopolnila
Pozorno pri nakupu prehranskih dopolnil iz tujine

Določena prehranska dopolnila oglašujejo in prodajajo ponudniki iz tujine, a na spletnih straneh, ki so namenjene slovenskim potrošnikom, saj so pripravljene v slovenskem jeziku, pa tudi naslov je videti zelo slovenski (pa čeprav brez končnice .si).

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Pogosto so ravno na takšnih spletnih straneh izdelki predstavljeni z lastnostmi za zdravljenje, obljubljajo čudežne učinke, priporočajo pa jih domnevni znanstveniki oziroma zdravniki.

V takšnih primerih gre skoraj gotovo za tuje pravne osebe iz držav izven EU, prav tako so v takšnih državah registrirane tudi spletne strani (kljub morda naslovu strani, ki bi lahko nakazoval, da prihaja iz Slovenije).

Nakupovanju preko takšnih spletnih strani se izogibajte, saj niso izpostavljene visokim standardom nadzora, ki ga poznamo v Evropski uniji. Prav tako ob morebitnih težavah (nedobava, nepravilna dobava …) ne boste mogli uveljavljati zakonodaje, ki potrošnika ščiti v EU.

Priporočamo vam, da pred vsako odločitvijo o nakupu prehranskih dopolnil preko spleta preverite posamezno spletno stran, predvsem je treba v spletni trgovini poiskati informacije o ponudniku.

Pozorni bodite na tiste, ki se ne predstavljajo s polnim naslovom in telefonsko številko, e-poštni naslov pa je odprt pri enem od splošnih ponudnikov (denimo @gmail.com).

Preverite tudi opozorila in odpoklice na naši spletni strani in na uradnih straneh Zdravstvenega inšpektorata ali Javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke. Veliko koristnih informacij o pasteh nakupovanja po spletu je na voljo na spletni strani Varni na internetu.

Potrošnikov Zoom: primerjalno ocenjevanje nakupa prehranskih dopolnil preko spleta

Pregledali smo 8 slovenskih spletnih trgovin. Preverili smo, kako predstavljajo in oglašujejo izbrana prehranska dopolnila, ali označba na spletu vsebuje vse obvezne in potrebne informacije ter kakšne možnosti nakupa nam ponujajo.

Javno službo "izvajanja primerjalnih ocenjevanj blaga in storitev" sofinancira Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport.

Preverite rezultate ocenjevanja

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju