Povračilo stroškov prevoza v zdravstveno ustanovo

23. februar 2023

Pravice pacientov
Povračilo stroškov prevoza v zdravstveno ustanovo

V določenih primerih Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (v nadaljevanju ZZVZZ) zavarovanim osebam daje pravico, da terjajo povračilo potnih stroškov, ki so jih imele pri obisku zdravstvenih ustanov za potrebne zdravstvene preglede ali zdravljenje, in na katere so bile napotene s strani pooblaščenega zdravnika ali zdravstvene ustanove.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Povračilo stroškov lahko uveljavljate kot zavarovana oseba (pacient) ali kot spremljevalec zavarovane osebe, ki zaradi svojega zdravstvenega stanja ni zmožna sama potovati k zdravniku v kraj, kjer nima stalnega prebivališča.

Povračilo stroška za pacienta (zavarovano osebo)

Zavarovane osebe imajo pri uresničevanju pravic do zdravstvenih storitev pravico do povračila potnih stroškov v primeru:

  1. sistematskih in drugih preventivnih pregledov otrok, učencev, dijakov in študentov do dopolnjenega 26. leta starosti, žensk v zvezi z nosečnostjo in drugih odraslih oseb,
  2. preprečevanja, presejanja in zgodnjega odkrivanja bolezni in
  3. svetovanja, izobraževanja, usposabljanja in pomoči za spreminjanje nezdravega življenjskega sloga.

Potni stroški obsegajo prevozne stroške in stroške prehrane in nastavitve (če to ni zagotovljeno v okviru zdravstvene storitve) med potovanjem in bivanjem v drugem kraju, zavarovani osebi pa pripadajo v primeru,

  • če mora potovati k zdravniku v drug kraj, ker v kraju zaposlitve ali stalnega prebivališča zavarovane osebe ni zdravnika ali ustreznega zdravstvenega zavoda ali
  • če jo osebni zdravnik, zdravstveni zavod ali zdravniška komisija napoti ali pokliče v kraj zunaj kraja stalnega prebivališča ali kraja zaposlitve.

V naštetih primerih ima zavarovana oseba pravico do povračila prevoznih stroškov za najkrajšo razdaljo do najbližjega zdravstvenega zavoda oz. zdravnika, in sicer po ceni javnega prevoza. Poleg tega ima pravico do povračila stroškov prehrane, če je zaradi uveljavljanja zdravstvenih storitev odsotna od doma od 12 do 24 ur in ji ni zagotovljena prehrana v okviru zdravstvene storitve, ravno tako tudi do povračila stroškov nastanitve.

Povračilo stroška za spremljevalca

Spremljevalec zavarovane osebe ima pravico do povračila potnih stroškov, če tako odloči osebni zdravnik ali zdravniška komisija, pri čemer pa se za otroke do dopolnjenega 15. leta starosti in starejše težje ali težko duševno ali telesno prizadete otroke in mladostnike domneva, da vedno potrebujejo spremljevalca.

Enako kot zavarovani osebi tudi spremljevalcu pripada za spremstvo povračilo prevoznih stroškov za najkrajšo razdaljo do najbližjega izvajalca, dodatno pa še povračilo stroškov prehrane in bivanja v drugem kraju, če je ta odsoten od doma od 12 do 24 ur in če  je potrebno bivanje v drugem kraju.

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju