Posodice, ki vsebujejo bambus - pogovor z Viviano Golja z NIJZ

5. januar 2023

Mali kuhinjski aparati, posoda, pribor Otrok in družina Nevarne kemikalije
Posodice, ki vsebujejo bambus - pogovor z Viviano Golja z NIJZ

V pogovoru z Viviano Golja z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) smo zbrali nekaj koristnih informacij za mlade starše o tem, kako izbrati ustrezne pripomočke za prehranjevanje najmlajših družinskih članov, predvsem z vidika njihove sestave.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Kakšno je lahko varnostno tveganje za zdravje otrok in tudi odraslih pri izbiri posodic, ki vsebujejo bambus? Še posebej, če gre za tiste, v katerih je uporabljen bambusov prah, saj so glede na rezultate nadzora EU številne sporne posodice še vedno na trgu?

Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) ni ocenila varnosti bambusa kot aditiva za uporabo v plastičnih materialih v stiku z živili. Za aditive, ki se uporabljajo v materialih v stiku z živili, EFSA v sklopu ocene varnosti pripravi pregled znanstvenih informacij, ki so na voljo, in informacij, zbranih v dosjeju, ki ga predložijo vlagatelji.

V dosjeju so zbrane izčrpne informacije o identiteti snovi (vključno z informacijami o proizvodnem procesu in čistoči oziroma prisotnosti nečistoč ter reakcijskih in razgradnih produktov). Poleg tega morajo biti znane fizikalne in kemijske lastnosti snovi (npr. topnost, možnost hidrolize, interakcije s sestavinami živil), kakšen je namen uporabe aditiva (npr. pri katerih materialih se uporablja, kakšna je najvišja temperatura uporabe, s katerimi živili se bo uporabljal, koliko časa), kakšne so vrednosti migracije aditiva itn.

Ugotovljeno je bilo, da nekateri plastični izdelki, ki vsebujejo bambus in so nezakonito na trgu, povečajo razgradnjo plastike, zato se v živila sproščata melamin in formaldehid v koncentracijah, ki močno presegajo z zakonodajo določene mejne vrednosti.

Nekateri izdelki zato lahko pomenijo tveganje za zdravje. Melamin je spojina, za katero obstaja sum, da škodi plodnosti ali nerojenemu otroku.

Trenutno ugotavljajo, ali spada med motilce endokrinega sistema. Formaldehid je rakotvorna in domnevno mutagena spojina. Za razvoj bolezni je sicer potrebna dolgotrajna, večletna izpostavljenost tem spojinam, kljub temu se jim je priporočljivo v čim večji meri izogniti.

nevarnosti v posodicah za otroke5

Na trg prihajajo vedno novi materiali. Ob zadnjem testu otroških posodic smo našli tudi izdelke iz celuloze in koruznega škroba. Ali ste že zaznali morebitna varnostna tveganja?

Za zdaj ne. Na EFSA trenutno poteka izčrpna razprava o varni uporabi različnih naravnih spojin in kompleksnih mešanic v materialih v stiku z živili.

»Priprava nove zakonodaje je dolg in zapleten postopek in na žalost dostikrat ne more dovolj hitro slediti inovacijam na trgu. Enako je s pripravo varnostnih standardov.« Viviana GoljaNIJZ

Kako ločiti med varnimi in manj varnimi oziroma celo nevarnimi izdelki na trgu? Kaj naj starši preverijo pred izbiro posodice ali pribora?

Načeloma bi morali biti izdelki na trgu varni. Na videz ni mogoče ločiti med varnimi in manj varnimi. Če starši uporabljajo izdelek, pri katerem opazijo vidne spremembe na površini, kot so razpoke (tudi manjše), naj ga takoj nehajo uporabljati.

Pogledajo lahko tudi na portal RASFF (sistem hitrega obveščanja za živila in krmo), kjer najdejo informacije o odpoklicu nevarnih izdelkov in materialov v stiku z živili. Dosegljiv je na strani RASFF Window.

Na kaj moramo še biti pozorni, ko izbiramo izdelke za samostojno hranjenje otrok? Kaj bi svetovali staršem glede izbire stekleničk in namiznega pribora za otroke?

Materiali, ki so namenjeni za stik z živili, pa naj bodo kovinski, plastični, silikonski in vsi drugi, bi morali biti varni. Pri uporabi izdelkov pa pazite, da:

  • plastične posode s prečrtanim simbolom za uporabo v mikrovalovni pečici ne uporabljate v njej. To še posebej velja za melaminsko posodo. Če na posodi ni nobenega simbola, ni jasno, ali je primerna za uporabo v mikrovalovni pečici ali ne, zato je v njej raje ne uporabljajte;
  • v posodah iz nerjavnega jekla in v kovinskih posodah z različnimi prevlekami pred prvo uporabo zakuhate razredčen kis in raztopino zavržete;
  • silikonske pekače in druge silikonske izdelke pred prvo uporabo pregrejete v pečici, pečico nato odprete in kuhinjo prezračite;
  • med kuhanjem ne puščate pribora (kuhalnic, zajemalk, žlic …) v posodi s hrano.

Žal noben material ni povsem inerten, še najbolj inertno je steklo (z izjemo kristalnega stekla). Iz vsakega se sproščajo različne snovi. Če izdelke uporabljate na predviden način, pa ne bi smelo biti težav.

Več informacij o varni uporabi materialov v stiku z živili najdete tudi na spletni strani NIJZ.

Avtorica: Jasmina Bevc Bahar

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju