Posoda za mikrovalovne pečice

6. maj 2019

Mali kuhinjski aparati, posoda, pribor
Posoda za mikrovalovne pečice

Kako ugotovimo ali je posoda primerna za mikrovalovno pečico? Prazno posodo položimo skupaj s kozarcem vode v pečico za eno minuto pri najvišji moči! Če je voda vroča, posoda pa ne, pomeni, da je primerna za uporabo v mikrovalovni pečici.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Če se je v mikrovalovni pečici pred nami razletela skleda ali krožnik, se je omajalo zaupanje v trditev, da je zanjo primerna vsaka posoda, ki ni kovinska. Priporočamo enostaven preizkus: prazno posodo položimo skupaj s kozarcem vode v pečico za eno minuto pri najvišji moči! Če je voda vroča, posoda pa ne, pomeni, da je primerna za uporabo v mikrovalovni pečici. Neprimerna posoda bi se namreč segrela. 

Test mikrovalovnih pečic
Preberite tudi

Najprej se spomnimo, kako deluje mikrovalovna pečica. V njej se proizvajajo mikrovalovi, ki povzročijo tresenje vodnih molekul, ki so v živilih, in s tem trenje med njimi, posledica pa je ustvarjanje toplote, ki segreva živilo.

Torej: mikrovalovi v pečici segrevajo vodo v živilih in jih tako toplotno obdelujejo: odmrzujejo, segrevajo, kuhajo. To pa pomeni, da se v pečici segreva vse, kar vsebujejo vodo, notranjost pečice in posoda pa morata ostati hladna. V poškodovano, rahlo počeno posodo ali v utrujen material z razpokanim zaščitnim slojem zaide voda, kar povzroči eksplozijo.

Katera posoda je sploh primerna za uporabo v mikrovalovni pečici?

Narejena mora biti iz materialov, ki prepuščajo mikrovalove, da lahko pridejo v stik z živili, hkrati pa mora biti obstojna na temperaturo, ki nastaja v njej in živilih. V uporabi je steklo, porcelan, keramika, steklokeramika, pa tudi papir, plastična folija in plastika, ki je odporna na toploto. Kovine ne smemo uporabljati, ker odbija mikrovalove in preprečuje dostop do živil. Če v pečico postavimo kovinsko posodo, lahko poškoduje pečico.

Ni ravno treba razmetavati z denarjem za nakup nove posode za mikrovalovno pečico, čeprav jo na trgu ponujajo. Povsem primerna bo tudi posoda (sklede, krožniki in kozarci), ki jih imamo doma, če jo bomo pravilno izbrali in ustrezno uporabljali.

Če pa si lahko privoščimo nakup nove posode, poiščimo tako, ki z oznakami ali v navodilih jasno sporoča, da je namenjena uporabi v mikrovalovni pečici.

Posebej priporočamo stekleno in steklokeramično posodo, za odtajevanje in pogrevanje pa tudi boljšo posodo iz plastike. Vse posode naj imajo po možnosti pokrov. Posebej pozorni moramo biti na temperaturno odpornost, ki naj bo pri plastični posodi, da pri uporabi ne bo težav, od -25 do najmanj 110°C, torej v območju zamrznjene hrane do kuhanja, pri stekleni in steklokeramični posodi pa do 180°C.

Zdravstveni pomisleki
Pustimo ob strani razpravo in dvome o primernosti mikrovalovne pečice, ki je že ves čas vroča in verjetno še bo. Omejimo se na posodo in dvome o primernosti nekaterih materialov, ki so se uveljavili med uporabniki mikrovalovnih pečic. Sporna je predvsem plastična posoda in plastične folije zaradi bojazni, da pri toplotni obdelavi iz teh materialov prehajajo v živila zdravju nevarne snovi (na primer ftalati). Čeprav gre za domnevo, ki še ni dovolj znanstveno potrjena z dokazi, pa svetujemo preventivno ravnanje: čim manj uporabljajmo plastično posodo.

Porcelan, keramika, steklo

Poglejmo, katero posodo običajno uporabljamo in ali ravnamo prav. Uporaben je tako rekoč vsak porcelanast krožnik ali skleda, pozorni bodimo le na posodo z vzorci. Krožnikov in kozarcev z zlatimi ali srebrnimi vzorci in robovi ne smemo uporabljati, ker je v njih kovina in lahko pride do iskrenja in pečica se poškoduje.

Dobro je vedeti, da se lahko v pečici star porcelan nekoliko segreva, ker se lak sčasoma obrabi in poškoduje. V lazuri nastanejo komaj vidne, tanke razpoke (zaradi nalaganja posode ena na drugo, zlaganja v pomivalni stroj…), ki omogočajo, da v material prodre voda in posoda se segreje. V začetni fazi nam prepoznavanje, koliko je posoda že "uničena", zamegli občutek, da se je segrela zgolj od hrane v njej.

Steklo in steklokeramika sodita med najbolj hvaležne materiale, zato sta zelo priljubljena. Ne smete pa uporabljati kristalnega stekla, ker vsebuje svinec.

Povsem uporabna je tudi posoda iz kakovostne glazirane keramike in lončevine (brez zračnih mehurčkov – svetujemo preizkus primernosti). Posodo iz keramike, ki ni glazirana, lahko uporabljamo le, če ima oznako, da je primerna za uporabo v mikrovalovni pečici. Pri uporabi pa moramo dosledno upoštevati navodila proizvajalca posode!

Naj opozorimo še na lesene izdelke. Leseni krožniki in sklede niso primerni za uporabo v mikrovalovni pečici, ker se les v njej izsuši in poči.

Plastika, papir in folije

Tako kot steklo in porcelan se v mikrovalovni pečici veliko uporablja plastika. Za odtajevanje in segrevanje je primerna že plastična posoda, ki jo običajno uporabljamo za shranjevanje ostankov jedi ali za prenašanje.

Pomembno je le, da je odporna na toploto (vtisnjena oznaka!), da se ne deformira in da na njej ne nastanejo druge poškodbe. Za odtajevanje in segrevanje pa lahko uporabimo tudi plastično posodo, ki je opremljena s simbolom "dovoljeno strojno pomivanje".

Priporočamo uporabo več vrst folij in vse vrste papirja in/ali kartona, ki ne vsebujejo kovinskih delcev in so dovolj higienične za vrsto hrane, ki jo želimo v njem pogreti.

Uporaba aluminijaste folije za prekrivanje delov hrane (na primer piščančjih kosti), da se ne bi pregreli, ni najprimernejša (čeprav jo v nekaterih napotkih za kuhanje v mikrovalovni pečici priporočajo), saj lahko odboj mikrovalov povzroči, da bo živilo neenakomerno skuhano.

Posoda naj bo pokrita!

Med toplotno obdelavo naj bo posoda pokrita s pokrovom, ki je lahko iz plastike, stekla ali porcelana, ne sme pa biti kovinski. Hrana se bo hitreje segrela oziroma skuhala (prihranek energije), ne bo izsušena, pečica pa bo ostala čista.

Med segrevanjem se pritisk v posodi poveča, zato bi lahko v tesno zaprti posodi prišlo do eksplozije, ki bi poškodavala pečico, zato moramo poskrbeti za izhod pare.

Pred toplotno obdelavo vse pokrove, ki tesnijo (plastične posode, kozarci in steklenice s plastičnimi pokrovi), odpremo; pokrov naj na posodi prosto leži. Če posoda nima pokrova, si lahko pri kuhanju pomagamo tako, da jo prekrijemo kar z narobe obrnjenim krožnikom, ali pa uporabimo posebno folijo za mikrovalovne pečice, prozorno plastično folijo oziroma pergamentni papir (priporočljivo je, da jih še nekajkrat preluknjamo).

Oblika posode

Ne samo material, pomembna sta tudi oblika in velikost posode. Velikost posode mora biti prilagojena dimenzijam pečice. Če je prevelika, se lahko v pečici z vrtečim krožnikom zatakne, posledica pa bo prekuhana hrana.

V okrogli in ovalni posodi se hrana enakomerneje segreje kot v oglati, zato (če se le da) ne uporabljajmo posode pravokotne in kvadrataste oblike (čeprav so zaradi večjega izkoristka prostora prav te najbolj priljubljene v hladilniku in zamrzovalniku!). Posoda se najbolj segreje po kotih in zato se tudi jed na teh mestih hitreje segreje.

Z občasnim mešanjem lahko toploto izenačimo, a tako prekinjanje dela je gotovo moteče. Bolje je pripravljati hrano v nizki posodi z večjim premerom kot v visoki, ozki (lonci); toplotna obdelava poteka hitreje, segrevanje je enakomernejše. Če jed ali pijačo segrevamo v kozarcu ali steklenici s pokrovom z navoji, ne pozabimo odviti pokrova, da ne bi eksplodirala.

Posoda za zapekanje

Če imate doma pečico, ki ne zapeče živil ("solo" pečica, ki nima električnega ražnja in vročega zraka), jih je mogoče zapeči z uporabo posebne posode za zapekanje (Braunungsgeschirr).

To je posebna posoda, ki ima na dnu oblogo iz kositrovega oksida, materiala, ki zbira mikrovalove in se zato močno segreje. Ta obloga deluje kot ponev.

Posodo moramo pred uporabo v pečici deset minut toplotno obdelovati pri najvišji moči, nato nanjo položimo meso (na primer zrezek), ki ob stiku z vročo površino porjavi, podobno kot če ga položimo v ponev za pečenje.

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju