Posip za mačke: popolnega ni

27. januar 2020

Domače živali
Posip za mačke: popolnega ni

Ponudba posipov za mačje stranišče je velika in izbira med različnimi vrstami in njihovimi različicami ni tako preprosta, kot se morda zdi. Vsaka vrsta posipa ima prednosti in pomanjkljivosti, zato je po navadi potrebnega kar nekaj preizkušanja, da skrbnik mačke ugotovi, katera ima lastnosti, ki bodo ustrezale tako njemu kot seveda mački. 

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Če upoštevamo običajno zaželene lastnosti (preprosto čiščenje, dobra vpojnost in zadrževanje vonjav, čim manjše prašenje in raznašanje zunaj mačjega stranišča, ekološki dejavnik, preprosto odlaganje, majhna poraba), hitro ugotovimo, da bomo pri izbiri posipa morali sprejeti nekaj kompromisov in se odločiti, katere lastnosti so nam bolj pomembne in katere nekoliko manj. Popolnega posipa namreč ni.

Najpogostejše vrste posipov in njihove lastnosti

Sprijemljivi posipi: bentonitni (glineni), rastlinski

Ti posipi so lahko izdelani na osnovi bentonita (vrsta gline), teh je na trgu največ, ali rastlinskih vlaken (koruze, žit …). Pesek na osnovi bentonita velika večina muc rada uporablja, še posebno izvedbe brez dodane dišave.

Sprijemljive posipe odlikuje preprostost čiščenja iztrebkov, saj se mačji urin sprime v kepe, ki jih iz stranišča z lopatko preprosto odstranimo.

Pesek čez čas samo dosujemo, v celoti ga je treba zamenjati le redko, zato je ta vrsta posipa med vsemi načeloma najbolj ekonomična. Načeloma zato, ker nekateri skrbniki mačk ugotavljajo, da zlasti pri poceni peskih sprimki že po krajšem času (nekaj dneh) niso več čvrsti in med čiščenjem radi razpadejo. S tem se izničita pomembni prednosti te vrste posipa (preprostost čiščenja, majhna poraba), zato velja po našem mnenju za posip odšteti nekoliko več, da se bo računica izšla tudi dolgoročno.

Pomemben podatek pri kupovanju sprijemljivega posipa je njegova moč vpijanja urina. Podatek poiščite na deklaraciji izdelka, a pri cenejših posipih ga boste morda iskali zaman. Sprijemljivi posipi dobro zadržujejo vonjave, kako dobro, je (spet) odvisno od konkretnega izdelka. Za učinkovitejšo vezavo neprijetnih vonjav ima lahko posip dodan absorber vonja (aktivno oglje, silikate, sodo idr.).

Pogosto prezrta, a pomembna prednost sprijemljivega posipa je, da omogoča nadzor nad mucinim izločanjem. Opazimo lahko, koliko in kako pogosto urinira, kar je zelo pomembno pri morebitnih težavah s sečili.

Najbolj moteča lastnost sprijemljivega peska iz bentonita je, da se med čiščenjem bolj ali manj praši (odvisno od znamke). Pri posipih na rastlinski osnovi je prašenje opazno manjše, nekoliko manj se prašijo tudi peski z večjo granulacijo zrn. Domneva o škodljivosti prahu za zdravo mačko in človeka ni bila nikoli potrjena.

Moteča lastnost je tudi raznašanje peska, ki se je oprijel mačjih tačk, po stanovanju. Preprečiti tega ne moremo, lahko pa omilimo z namestitvijo predpražnika pred mačje stranišče. Tudi pri drugih vrstah posipov čisto ves ne bo ostal v stranišču. Sprijemljiv pesek iz bentonita ni biorazgradljiv, odlagamo ga med mešane (gospodinjske) odpadke.

Ta lastnost lahko okoljsko ozaveščene skrbnike odvrne od nakupa in raje posežejo po biorazgradljivih rastlinskih izvedbah sprijemljivih posipov, ki pa so pogosto precej dražji. Mnoge k nakupu zadnjih prepriča tudi to, da lahko posip z iztrebki preprosto odvržejo v straniščno školjko.

Opozorilo

Sprijemljivega posipa ne uporabljamo pri mladičkih do približno šestega tedna starosti. Zaradi raziskovalne žilice, radovednosti in neizkušenosti lahko delce posipa zaužijejo, ti se sprimejo v kepice, kar lahko povzroči življenjsko ogrožajočo zaporo črevesja.

macji posip1

Posipi brez sprijemanja: mineralni, rastlinski, silikatni

Na trgu so različni tipi posipov brez sprijemanja: peski na mineralni osnovi (glina, kremenčev pesek, apnenec), posipi na rastlinski osnovi (les, koruza, žita, orehove lupine, konoplja …) in silikatni (kristalni).

Te vrste posipov ne tvorijo sprimkov urina, zato je treba pogosteje zamenjati ves posip. To seveda pomeni več dela z ohranjanjem čistoče mačjega stranišča in običajno tudi večji strošek. Kako pogosto je treba zamenjati posip, je odvisno od njegove vpojne moči (največjo pripisujejo kristalom). Delci, prepojeni z mačjim urinom, ostanejo v stranišču, vse dokler posipa ne zamenjamo, nekaj urina lahko zaide tudi na dno posode, zato je vprašljiv higienski vidik, pa tudi estetski. Kristali, na primer, kaj kmalu niso več lepe "kristalno bele" barve, ampak zaradi navzetega urina porumenijo.

Peski brez sprijemanja so na trgu najdlje prisotna vrsta posipa za mačke, a zaradi vstopa konkurence sprijemljivih peskov z boljšimi lastnostmi izgubljajo tržni delež. Skrbniki muc se za nakup najverjetneje odločijo predvsem zaradi ugodne cene, kar je vprašljiv motiv, saj je pesek treba pogosto zamenjati v celoti.

Rastlinski posipi brez sprijemanja so, nasprotno, čedalje bolj priljubljeni, nedvomno tudi zato, ker proizvajalci poudarjajo njihovo "naravnost" in "ekološkost" (so biorazgradljivi) in ker so primerni za odlaganje v straniščno školjko, kar je udobno. Po navadi imajo tudi človeku prijeten vonj (npr. lesni peleti), a nekatere muce moti prav to.

Če kupujete tovrstne posipe, naj ne bodo še dodatno odišavljeni, saj se prav lahko zgodi, da mačka posipa ne bo hotela uporabljati. Posip je lahek, zato ga mačka med kopanjem zlahka izvrže zajeten del zunaj posode, kar pomeni dodatno delo. Se pa večinoma malo praši in se (vsaj, ko je svež) ne oprime mačje dlake, kar je zagotovo dobrodošlo za skrbnike dolgodlakih mačk.

Silikatni posip (imenujemo ga tudi "kristali") sestavljajo kompaktna zrna natrijevega silikata, podobna tistim, ki jih najdemo v vrečkah, dodanih različnim izdelkom, občutljivih na vlago. To vrsto posipa torej odlikuje dobra vpojnost, običajno se zelo malo praši in dobro zadržuje vonjave.

Med pomanjkljivostmi velja poleg tistih, ki na splošno veljajo za nesprijemljive posipe (čiščenje, poraba), omeniti, da kristali vpijajo vlago tudi iz okolja, zato niso najprimernejša izbira, če imamo stranišče nameščeno v bolj vlažnem prostoru.

Da podaljšamo čas, ko je treba posip v celoti zamenjati, posodo s posipom večkrat pretresemo, da se posamezna zrna, napojena z urinom, ne koncentrirajo samo na enem mestu. Kljub temu jih je treba pogosto zamenjati, kar zna biti predvsem za gospodinjstva z več mucami kar velik strošek. Kristali so zelo lahki in posebno pri odprtem stranišču jih bomo v njegovi okolici redno pometali. Nekatere muce ta posip odklanjajo, domnevno zaradi šumečega zvoka, ki nastane med kopanjem po kristalih.

Nekaj nasvetov

Če imate doma muco, ki ima težave z alergijami, bodite posebno pri posipih na rastlinski osnovi pozorni na njihovo sestavo. Muca bo med čiščenjem kožuha in tačk namreč zaužila tudi drobce zanjo morda škodljive alergene snovi v posipu (koruza, žito).

Mačje stranišče namestite v prostor, v katerem bo lahko muca v miru opravila potrebo. Če ste se odločili za pokrito izvedbo, opazujte, ali muca zna vstopati (in izstopati) skozi vratca. Če ima s tem težavo, vratca raje odstranite.

Stranišče naj bo dovolj prostorno, da bo mački omogočeno gibanje v iskanju primernega prostorčka za iztrebljanje in zakopavanje ter izhod iz posode brez umazanih tačk.

Nasujte večjo količino posipa (kolikor dopušča velikost posode), da bo lahko muca ustrezno zakopala izločke. Pri sprijemljivih posipih je obilno nasutje še toliko bolj pomembno, da se lahko urin učinkovito sprime v kepo in ne odteče na dno posode, kjer se sprime v gmoto nepravilne oblike, ki jo je mnogo težje odstraniti.

Mnoge mačke so občutljive na različne spremembe v njihovem življenju in sprememba vrste posipa zagotovo spada mednje. Da se muca na spremembo ne bi odzvala z opravljanjem potrebe zunaj stranišča, morebitno menjavo vrste posipa opravite postopoma, in sicer tako, da med obstoječ posip dodajate nekaj nove vrste posipa, da se muca navadi novega vonja. Če tudi po več dneh ni težav, posip zamenjajte v celoti.

Avtorica: Meta Stegenšek

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju