"Porabiti do" in "uporabno najmanj do": poznate razliko?

18. marec 2022

Razumevanje oznak na živilih
"Porabiti do" in "uporabno najmanj do": poznate razliko?

Ste vedeli, da so živila z datumom minimalne trajnosti (uporabno najmanj do) praviloma uporabna tudi po tem datumu, medtem ko je treba živila z datumom "uporabiti do" po preteku roka zavreči? Če poznamo roke uporabnosti živil, se lahko izognemo nepotrebnim zavržkom hrane.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Septembra 2020 smo izvedli spletno anketo, v kateri smo vas spraševali, kako nakupujete hrano in kaj naredite z njenimi presežki. V spletni anketi smo vas med drugim vprašali, ali poznate razliko med navedbo "uporabno najmanj do" in "porabiti do."

  • Kar 20% vprašanih ni vedelo, kakšna je razlika,
  • 8% vprašanih pa je menilo, da je ni.
  • Tudi tisti, ki razliko poznajo, večinoma ne vedo, na katerih izdelkih je en ali drug izraz.

Pravilnik o posebnih zahtevah glede označevanja in predstavljanja predpakiranaih živil določa, da datuma uporabe in datuma minimalne trajnosti ni dovoljeno podaljševati, živilo, ki mu je potekel datum uporabe, pa ne sme biti v prometu.

V nadaljevanju pa omenjeni pravilnik dovoljuje, da je živilo, ki ima pretečen datum minimalne trajnosti, lahko v prodaji ob upoštevanju posebnih pogojev:

  • nameščeno mora biti na posebnih prodajnih policah,
  • pretečeni datum minimalne trajnosti mora biti jasno, vidno in nedvoumno označen.

Kaj je datum minimalne trajnosti?

Datum minimalne trajnosti je na živilu označen z besedami "uporabno najmanj do." S takšno navedbo so označena živila z dolgim rokom uporabe, ki so predpakirana in predelana. Prodajajo se na policah na sobni temperaturi (konzerve, različne moke, kaše, riž, suhe testenine, suho sadje, kompoti, brezalkoholne pijače in napitki, nekateri trdi in poltrdi siri, trajno mleko) ali v zamrzovalnikih (zamrznjeno sadje in zelenjava ter druga, globoko zamrznjena živila).

UPORABNO-NAJMANJ-DO

Ob pravilnih pogojih shranjevanja in uporabe, navedeni so na embalaži, so ti izdelki uporabni tudi po navedenem datumu uporabe, če se pravilno shranjujejo tudi po odprtju in uporabi doma.

V zgoraj opisanem primeru se je trgovec odločil, da bo po znižani ceni prodal predpakirane izdelke z datumom minimalne trajnosti po preteku roka uporabnosti, a očitno tega ni pravilno in pregledno označil, prodajalca pa ni obvestil oziroma poučil, da se roka uporabe ne sme podaljševati.

Pred nakupom takega izdelka se mora potrošnik prepričati, da embalaža ni poškodovana, umazana ali kaže kakršne koli znake pokvarljivosti, na primer napihnjenost ipd. Trgovec, ki daje tak izdelek v prodajo, nosi vso odgovornost za užitnost in varnost izdelka.

Predpakirana živila z navedbo "uporabno najmanj do" lahko tudi doma uporabljamo po pretečenem roku uporabnosti, a moramo natančno upoštevati navodila proizvajalca za pravilno shranjevanje pred odprtjem in po njem.

Datum uporabe: oznaka "porabiti do"

Datum uporabe pa je na živilu označen z besedami "porabiti do" in tak izdelek ne sme biti v prodaji po preteku roka uporabnosti.

porabiti-do

 

Če je živilo označeno z navedbo "porabiti do" (na primer sveže meso, ribe in mlečni izdelki ter podobni izdelki iz hladilnika), ga moramo po navedenem datumu zavreči, čeprav se nam morda zdi, da je še primeren za uživanje.

Patogeni organizmi namreč niso vedno vidni na površini, prav tako ni nujno, da jih bomo zaznali s svojimi čutili, tovrstne okužbe pa so med najbolj pogostimi in niso nedolžne. Izdelke, pri katerih je rok uporabnosti označen z navedbo "porabiti do", moramo nujno hraniti tako, kot je navedeno na embalaži, le tako bodo živila res uporabna do zapisanega datuma. Po odprtju jih čim prej vrnemo v hladilnik in jih ne puščamo zunaj, saj se začnejo hitro kvariti.

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju