Poplavljen avtomobil: kaj lahko naredite?

9. avgust 2023

Avto in oprema za avto Zavarovanja
Poplavljen avtomobil: kaj lahko naredite?

Katastrofalne poplave so uničile dobršen del voznega parka na prizadetih področjih. Skoraj pravilo je, da se poplavljenega avtomobila ne splača popravljati, odškodnino od zavarovalnice pa si lahko obetajo le tisti, ki imajo avtomobil zavarovan tudi proti posledicam poplave ali na splošno naravnih nesreč.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Ko v avtomobil vdre voda, se škoda hitro poveča, saj je poškodovana električna napeljava, vlaga lahko uniči občutljive elektronske dele in vpliva na delovanje mehanskih komponent.  

Prvi nasvet je, da akumulator čimprej (in previdno) izklopite. Tudi, ko se (navidezno) posuši, avtomobila nikakor ne zaganjajte.

Avtomobil, zavarovan pred poplavami oziroma naravnimi nesrečami

Najprej v zavarovalni polici in splošnih pogojih preverite, ali imate vključeno zavarovanje pred poplavami oziroma naravnimi nesrečami. Pogosto to namreč ni del standardnega kasko zavarovanja, pač pa sodi med dodatne pakete delnega kaska.

Notranjost avtomobila, ki ga je zalila voda

Čimprej vzpostavite stik z zavarovalnico, najhitreje bo preko obrazca na spletni strani, in počakajte na cenilca. Ta bo odločil, ali se avtomobil še splača popraviti ali pa je strošek previsok in vam bodo izplačali tako imenovano ekonomsko totalko.

Čeprav se pri zavarovalni vrednosti upošteva vrednost novega avtomobila, je pri obračunu totalke osnova za zavarovalnino njegova trenutna (dejanska) vrednost. Pri izračunu zavarovalnice upoštevajo starost in splošno stanje avtomobila, število prevoženih kilometrov, morebitna večja vlaganja v vzdrževanje in podobno. Pogosto se opirajo na vrednosti v katalogih in bazah, kakršna je Eurotax, kar pa ni vedno izrecno zapisano v splošnih pogojih, oziroma je Eurotax omenjen zgolj kot primer tovrstnih baz.

Avtomobil brez zavarovanja pred poplavami oziroma naravnimi nesrečami

Če je bil avtomobil v celoti pod vodo, se njegovo popravilo zagotovo ne splača, saj je treba zamenjati preveč delov, pa tudi v tem primeru ni rečeno, da bo vse delovalo brezhibno. A čeprav je večina delov neuporabnih, kar še zlasti velja za motor, pogon, elektroniko in električno napeljavo, je lahko kakšen od nepoškodovanih pločevinastih ali plastičnih delov še primeren za nadaljnjo prodajo. Povprašajte strokovnjaka, najbolje v zbirnem centru.

Poplavno območje, zaprt dostop z zaščitnim trakom Civilne zaščite

Če je avtomobil samo stal v vodi, ta pa ni prodrla v notranjost, ga bo morda mogoče racionalno popraviti. V tem primeru ga z avtovleko odpeljite do servisne delavnice. Strokovnjaki naj preverijo stanje podvozja, izpušnega in zavornega sistema ter delovanje motorja.

Več informacij o tem najdete na spletni strani AMZS >

Pred začetkom servisnega posega naj v servisu pripravijo specifikacijo predračun del. V vsakem primeru, namreč lahko računate na precej visok strošek popravila, ukrepanje na pamet je lahko precej drago. Možnost stroškovno sprejemljivega popravila se zmanjšuje s količino vode, v kateri je avtomobil stal.

Ne varčujte. Večino delov, ki so bili v stiku z vodo je treba zamenjati, samo sušenje in čiščenje sta redko dovolj. Skrbno je treba preveriti tudi stanje pod oblogami, kar seveda pomeni dodatno delo in strošek, a to je edini način, da se izognemo morebitnim kasnejšim težavam in še dražjim popravilom.

Upoštevajte, da bo popravilo zelo verjetno trajalo dlje časa kot običajno, saj bo povpraševanje večje, pa tudi vseh delov ni v zalogi.

Kaj pa, če je avtomobil zalilo na parkirišču podjetja, trgovine ali servisa?

V tem primeru se je treba povezati z lastnikom zemljišča oziroma nosilcem dejavnosti in preveriti, ali ima sklenjeno zavarovanje (tudi) za parkirane avtomobile.

Poplavljeni avtomobili pred garažno hišo

Položaj je nekoliko drugačen, če ste avtomobil pustili na servisnem pregledu, saj v tem primeru velja, da ste ga zaupali podjetju v hrambo in bi bilo zelo nenavadno, če takšni avtomobili ne bi bili zavarovani.

Uničenje odpisanega avtomobila

  1. Ob odjavi morate predložiti potrdilo o uničenju vozila. Pridobite ga pri eni od organizacij, ki se ukvarjajo z razgradnjo vozil.
  2. Vaš edini strošek je lahko zgolj dostava vozila v zbirni center z avtovleko. Preverite, ali ima izbrani zbirni center avtovleko že vključeno.
  3. Katere dokumente potrebujete? Ob oddaji vozila v zbirni center morate imeti prometno dovoljenje in osebni dokument lastnika vozila ter njegovo pooblastilo, če lastnik ni osebno prisoten.
  4. Pripada vam sorazmerno povračilo stroška vinjete. Poleg odjave vozila ste s potrdilom o uničenju upravičeni tudi do sorazmernega povračila stroška avtocestne vinjete, kar uredite pri Darsu. 

Besedilo: Boštjan Okorn

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju