Pojasnilna dolžnost zdravnika

4. april 2024

Pravice pacientov
Pojasnilna dolžnost zdravnika

Pacientova avtonomija odločanja o lastnem zdravljenju je zagotovljena šele preko pravice do seznanjenosti z informacijami o zdravljenju.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Na to pravico pa se veže t.i. pojasnilna dolžnost zdravnika. Zdravnik namreč odškodninsko ne odgovarja zgolj zaradi napak pri izvajanju zdravljenja v smislu kršitev pravil stroke, temveč lahko odškodninsko odgovarja tudi v primeru, ko ni na primeren način opravil svoje pojasnilne dolžnosti. Po definiciji gre za dolžnost državnika, da na ustrezen način v primernem obsegu pojasni vse relevantne okoliščine o posegu.

Pacient mora biti obveščen o:

 • zdravstvenem stanju
 • verjetnem razvoju ter posledicah bolezni ali poškodbe,
 • cilju, vrsti, načinu izvedbe zdravljenja
 • verjetnosti uspeha ter pričakovanem izidu medicinskega posega
 • možnih tveganjih, stranskih učinkih, negativnih posledicah in drugih neprijetnostih
 • posledicah opustitve posega
 • morebitnih drugih možnostih zdravljenja, ter o zdravljenju, ki v Republiki Sloveniji ni dosegljivo ali pa ne predstavljajo pravice iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Pomembno je poudariti tudi dejstvo, da ne gre zgolj za zdravnikovo enkratno dolžnost, pač pa za nepretrgan proces, ki spremlja zdravnika v odnosu do pacienta ves čas poteka zdravljenja.

Po Zakonu o pacientovih pravicah mora v primeru bolj invazivnih posegov pojasnilno dolžnost opraviti točno tisti zdravnik, ki bo opravil ta medicinski poseg, v izjemnih okoliščinah pa tisti zdravnik, ki je enako usposobljen za točno ta medicinski poseg.

Pri ostalih posegih pa velja, da lahko zdravnik del pooblastil, ki izhajajo iz pojasnilne dolžnosti, prenese tudi na svoje sodelavce.

Nujnost posega

V nujnih primerih, ko s posegom ne moremo ali pa ne smemo odlašati, (najbolj tipičen primer bi bil reševanje življenja pacienta), bo pojasnilna dolžnost seveda ožja. V najbolj urgentnih primerih informiranje sploh ne bo mogoče.

Izčrpnejša pojasnila

Ta se zahtevajo pri medicinsko neindiciranih posegih (sem sodijo na primer lepotne operacije), pri novih tehnikah zdravljenja, pri novih diagnostičnih metodah ter pri posegih s trajnimi škodnimi posledicami.

Izjeme od pojasnilne dolžnosti

Po Zakonu o pacientovih pravicah se pacientu sme izjemoma zamolčati podatke o njegovem zdravstvenem stanju pacienta, če zdravnik oceni, da bi mu obvestilo lahko povzročilo resno zdravstveno škodo.

Če je pacient sposoben odločanja o sebi ter izrecno oz. eksplicitno zahteva, da želi biti o svojem zdravstvenem stanju v celoti obveščen, pa ga mora zdravnik obvestiti o vsem, tudi v primeru, če meni, da pacientu lahko nastane določena zdravstvena škoda.

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

 • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
 • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
 • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
 • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju