Pogodbe s telekomunikacijskimi operaterji: odnos ni vedno pošten

3. april 2024

Pravice potrošnikov pri storitvah Elektronske komunikacije
Pogodbe s telekomunikacijskimi operaterji: odnos ni vedno pošten

Kolikokrat na dan uporabljate mobilni telefon, internetno povezavo in/ali kabelsko televizijo? Z odgovorom si boste sami odgovorili, kako zelo ste odvisni od svojega ponudnika telekomunikacijskih storitev. A kljub temu je v tem pogodbenem odnosu marsikaj narobe.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

KAZALO

Pogodbo s telekomunikacijskim operaterjem ima podpisano skoraj vsak polnoletni prebivalec Slovenije.

Zato ne preseneča, da se poleg neutemeljenih podražitev, ki jih naslavlja kampanja Halo operater! Bodi fer., med potrošniki poraja še cela vrsta težav, o katerih z operaterji in regulatorjem redno komuniciramo, a pogosto brez uspešnega zaključka. Očitno je, da si urejen trg telekomunikacij predstavljamo drugače.

Halo, operater! Bodi fer.

Ste imeli ali še imate sklenjen naročniški paket storitev pri Telekomu, A1, Telemachu in T–2? Potem ste najbrž oškodovani zaradi enostranskih sprememb cen. Skupaj z VZMD vabimo vse oškodovane potrošnike, da se nam pridružijo in podprejo kolektivne odškodninske postopke.

Telekomunikacije brez ustrezne komunikacije

Potrošniki se pritožujejo, da vse težje pridejo do neposrednega stika s predstavniki operaterjev. V primerjalnem ocenjevanju Potrošnikov ZOOM smo že večkrat opozorili na dolgo čakanje na sprejem klica v klicnem centru, stanje pri nekaterih operaterjih pa se je zdaj še poslabšalo.

Odzivnik potrošnike med čakanjem na pogovor s svetovalcem poziva, naj uporabijo druge komunikacijske kanale, pri čemer je vse več kanalov takšnih s pripravljenimi odgovori na najbolj pogosta vprašanja – torej brez odgovora svetovalcev na posamičen, konkreten primer.

Zdolgočasena operaterka na klicnem centru za pomoč uporabnikom

Ko potrošnik vprašanje pošlje po elektronski pošti, ga operaterji preusmerijo na spletne obrazce, kjer po oddaji obrazca ne dobi dokazila o vsebini posredovanega vprašanja ali zahteve, ampak le generirano sporočilo o prejetem sporočilu.

Operaterje in regulatorja smo že večkrat opozorili, da tovrstno skrivanje ni dopustno, saj omejuje neposreden stik potrošnika s svetovalci, tistim, ki nimajo možnosti komuniciranja po sodobnih spletnih kanalih, pa ga celo onemogoča.

Zvestoba se pogosto plača več

Številni potrošniki še vedno uporabljajo starejše telekomunikacijske pakete, ki za enako (ali celo višjo) mesečno naročnino prinašajo manj storitev oziroma vsebine.

Večkrat smo že podali pobudo, da bi morali operaterji vsaj enkrat na leto potrošnikom predstaviti novosti v ponudbi in jih primerjati z njihovim paketom, a operaterji tega še danes ne omogočajo.

Pri tem ne mislimo na splošna trženjska sporočila, priložena vsakomesečnim računom, ampak konkretno primerjavo s trenutnim paketom, prilagojeno konkretnemu potrošniku.

Vedno aktualni in vedno sporni SMS-klubi

SMS-klubi so tema, ki ostaja aktualna od uvedbe možnosti pošiljanja kratkih sporočil (SMS). Potrošniki se v tako imenovane SMS-klube včlanjujejo na različne načine, a prevečkrat nevede oziroma celo nehote – dovolj je že (nepremišljen) klik ob nalaganju aplikacij, iz preteklosti se spomnimo tudi včlanitev ob pošiljanju rešenih križank v reviji.

Pogosto so tarče teh klubov starejši potrošniki, nevešči uporabe pametnih mobilnih telefonov in spleta.

Ilustracija: mobilni telefon krade denar potrošniku

Vsako komercialno sporočilo, ki ga potrošnik prejme po včlanitvi v SMS-klub, operater potrošniku zaračuna na mesečnem računu, pa tudi vse spore potrošnik nato rešuje z operaterjem in ne z organizatorjem SMS-kluba.

Edina pozitivna sprememba, ki se je zgodila, je povezana s preprosto odjavo od sporočil (zgolj s poslano besedo STOP kot odgovor na neželeno sporočilo), a na tem področju se še vedno dogaja vrsta zlorab, pri katerih potrošnik le stežka dokaže, da si včlanitve v SMS-klub ni želel.

Naša opozorila o netransparentnosti delovanja SMS-klubov do zdaj še niso padla na plodna tla, praksa se nadaljuje in potrošnikom povzroča vrsto nepotrebnih in dragih težav.

Samostojni internet ostaja bistveno predrag

Ob naročilu samo fiksnega dostopa do interneta (brez televizijskih programov) potrošnik ne more vedno izbrati najhitrejšega prenosa podatkov, ki je na voljo naročnikom na naročniške pakete s kombinacijo različnih storitev (internet, TV, telefonija ...).

Poleg tega je v primerjavi s paketi, ki vsebujejo programske sheme, samostojni internet bistveno predrag in zato ne pomeni racionalne izbire.
V zadnjih letih se je medijska krajina močno spremenila, zato si marsikateri potrošnik ne želi več dostopa do več kot dvesto televizijskih programov, ki so na voljo že v srednji shemi.

Z izbiro dovolj hitrega samostojnega interneta po ugodni ceni bi potrošnik dobil priložnost, da bolj prilagojeno izbira različne pretočne in medijske storitve. Na trgu bi se s tem lahko odprla možnost konkurenčne izbire dostopa tudi do različnih paketov standardnih televizijskih programov, ki so danes v domeni posameznih operaterjev.

Gostovanje z mobilnim telefonom v državah zunaj EU

Po uvedbi tako imenovane evrotarife, pri kateri je Evropska komisija posegla v vele- in maloprodajne cene gostovanja z mobilnim telefonom v EU, se med gostovanjem v državah zunaj EU cene niso znižale, prej nasprotno.

Čeprav se je v zadnjih letih skokovito povečala uporaba mobilnega prenosa podatkov, operaterji niso naredili nobenega koraka naprej k temu, da bi bila cena med gostovanjem v državah zunaj EU temu ustrezno ugodnejša.

Moški, nezadovoljen, kaže s prstom na telefon v svoji roki

Potrošnik med gostovanjem plačuje tudi več kot 7000-krat več, če podatke prenaša iz držav zunaj EU. Evropska komisija je z mejo 61 evrov, po kateri morajo operaterji potrošniku prenos podatkov ustaviti, potrošnike sicer zaščitila pred pretirano visokimi stroški, a v praksi to pomeni, da je mobilni internet v državah zunaj EU popolnoma neuporaben.

Do stroška omejitve lahko potrošnik v najboljšem primeru odpre eno spletno stran ali v splet povezano aplikacijo.

Da bi bil absurd še večji, potrošniki plačujejo za prenos podatkov tudi, ko ga v resnici sploh ne uporabljajo.

V zadnjih letih redno opozarjamo predvsem na dve stroškovni pasti:

  • mobilni telefon se prijavi v omrežje države zunaj EU (Švica, Albanija, Turčija …), čeprav je potrošnik v resnici v državi EU (denimo v Nemčiji ali Grčiji);
  • zaradi tehnične hibe v omrežjih 4G (LTE) kljub izključenemu prenosu podatkov in podatkovnemu gostovanju telefon in omrežje izmenjata majhne količine podatkov.

Ker je obračunska enota za prenos podatkov vsaj 100 kB, lahko tudi le nekaj kilobajtov podatkov pomeni konkreten strošek, še zlasti, če se ta izmenjava zgodi večkrat.

Operaterji imajo seveda proste roke pri določanju cen gostovanja, a kljub temu menimo in smo že večkrat poudarili, da gre v tem primeru za oderuštvo, ki bi se ga morali lotiti regulatorji – če že operaterji nočejo popustiti v dobro potrošnikom.

Besedilo: Boštjan Okorn

Halo, operater! Bodi fer.

Ste imeli ali še imate sklenjen naročniški paket storitev pri Telekomu, A1, Telemachu in T–2? Potem ste najbrž oškodovani zaradi enostranskih sprememb cen. Skupaj z VZMD vabimo vse oškodovane potrošnike, da se nam pridružijo in podprejo kolektivne odškodninske postopke.

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju