Po zelenjavo v naravo

31. marec 2020

Kakovost živil Zdrava prehrana
Po zelenjavo v naravo

Nekateri lahko na svojem vrtu naberejo motovilec in radič, drugi pa se lahko, namesto v trgovino, po zeleno zelenjavo odpravimo na travnike in v gozd! Sezona nabiranja se je že začela in lepi dnevi kot nalašč kličejo za sprehod v naravo z vrečko in nožem. Izbirajte kraje, ki niso obljudeni, tja pa se odpravite sami oziroma le družbi ljudi s katerimi ste dnevno v stiku. Kaj lahko v tem času naberemo?

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Čemaž
Nabrali ga bomo lahko od marca do junija na osončenih pobočjih gozdov v gosto poraslih preprogah. V Sloveniji raste skoraj povsod. Čemaž je v celoti užiten, a najpogosteje uporabljamo sveže zelene liste. Ima močno aromo po česnu, iz njega pa lahko pripravimo juho, namaz, omako za testenine ali pa ga uživamo kar presnega v solati. Nabirati ga moramo posamično list po list, saj bomo le tako najlažje prepoznali, da ne posegamo po strupeni šmarnici ali podlesku. Listi teh rastlih so namreč zelo podobni, vendar slednja ne dišita po česnu, drugače cvetita in rasteta.

Regrat
Regrat bomo našli na travnikih po vsej Sloveniji, a za nabiranje raje izberite tiste čim bolj oddaljene od glavnih cest in sprehajalnih poti. Je vsestranska rastlina, uporabimo lahko liste, cvetove in korenine, med najbolj znane izdelke sodijo regratov sirup, čaj in vino, iz posušenih korenin pa lahko naredimo tudi kavni nadomestek (podobno kot iz cikorje). Najpogosteje si privoščimo regratovo solato iz zelenih listov, lahko z dodatkom krompirja, jajca, slanine ali domačih ocvirkov. Nabiramo ga marca in aprila, najboljšega bomo našli ob in na krtinah. Več o regratu.

Divji šparglji
Našli jih boste ob gozdnih robovih, cestah in kolovozih v Istri, na Krasu in v Vipavski dolini. Pogosto so obdani s trnastim rastjem, zato se za nabiranje ustrezno pripravite z dolgimi rokavi in rokavicami. So tanki, temno zeleni do vijoličasti poganjki, ki jih ni težko spregledati. Divji šparglji imajo intenzivnejši okus kot njihovi gojeni sorodniki, jemo jih lahko le kuhane na sopari s soljo poprom ter kapljico limone in oljčnega olja. Spečete jih lahko na žaru ali pa pripravite omleto, rižoto, omako za testenine, juho,…

Pri nabiranju pa bodite pozorni na količino! Pravilnik o varstvu gozdov namreč določa, da lahko nabiralec za lastne potrebe dnevno nabere največ kilogram zelnatih rastlin.

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju