Plačilne kartice imejte privzeto zaklenjene

5. julij 2024

Plačilne kartice
Plačilne kartice imejte privzeto zaklenjene

Uporaba sodobnih plačilnih sredstev kot so plačilne kartice prinaša številne prednosti, a tudi odgovornost in zahtevo po uporabi varnostnih ukrepov. Plačilne kartice so pogosto polje zlorab, zato priporočamo, da jih imate privzeto zaklenjene.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Kaj pomeni zaklep kartice?

Nekatere banke omogočajo, da funkcionalnosti kartic, kot so spletna plačila, plačila v tujini, dvigi gotovine na bankomatu in drugo, začasno sami zaklenete. To običajno naredite v mobilni denarnici ali podobni aplikaciji, ki jo svojim komitentom ponuja banka.

Z zaklepom ene, več ali vseh funkcionalnosti tako enostavno in hitro začasno onemogočite uporabo kartice za izbrane vrste transakcij.

Predvsem svetujemo zaklepanje kartic za spletna plačila, saj na ta način pogosto pride do zlorab, oškodovanja pa so lahko velika. Še posebej, če na kartici nimate nastavljenega limita oziroma omejitve porabe. To je še posebej pomembno pri debetnih karticah, ki so neposredno vezane na bančni račun in je omejitev za porabo, in zlorabo, celotno stanje na računu.

Zaklenjena kartica tako – začasno, v času zaklepa - ne bo omogočala spletnega plačila (ali pa dviga na bankomatu, plačila v tujini ...), tudi če boste na računu imeli dovolj sredstev oziroma tudi, če limita na kartici z odloženim plačilom še ne boste v celoti izkoristili.

To pomeni, da prevaranti, ki bi želeli opraviti nakup ali nakazilo, tega ne bodo mogli storiti – kartica bo zaklenjena.

Zaklep kartice je brezplačen in začasen ter ga je mogoče enostavno in hipoma preklicati (odkleniti kartico). Razlikuje se od preklica kartice, ki je trajen in nujen v primeru kraje ali izgube kartice. Preklic kartice pomeni, da boste morali naročiti novo kartico in za to banki načeloma plačati nadomestilo.

Kartica bo zaklenjena tudi za vas

Seveda tudi sami z zaklenjeno kartico ne boste mogli opraviti plačila ali dviga na bankomatu. Ko boste želeli kartico uporabiti, boste vstopili v mobilno denarnico ter ustrezno nastavili odklep kartice. Resda vam bo to vzelo nekaj časa (ne več kot minuto), a vaša sredstva bodo v vmesnem času, ko kartice ne boste uporabljali, bistveno bolj varna.

Predlagamo, da:

  • Na svoji banki preverite, ali omogoča zaklep funkcionalnosti kartic in, katere od njih mogoče zakleniti.
  • Se poučite, kje in kako kartice sami zaklenete in odklenete.
  • Zaklenete vse kartice za vse funkcionalnosti, kjer banka omogoča zaklep.
  • Kartice začasno odklenete po potrebi – kadar želite dvigniti denar na bankomatu, opraviti spletno plačilo, plačilo v tujini ...
  • Po uporabi kartico takoj ponovno zaklenete.

Svetujemo tudi, da se naročite na SMS obveščanje, da boste preko kratkih sporočil na svoj mobilni telefon obveščeni o vsaki transakciji in/ali dvigu na bankomatu. Za to storitev sicer večina bank zaračuna mesečno nadomestilo v višini okoli enega evra, vendar pa na ta način takoj zaznate morebitne transakcije, ki jih sami niste potrdili.

Besedilo: Alina Meško

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju