Pametna uporaba čistil: manj je več, redno je bolje

9. maj 2024

Čiščenje, likanje in detergenti Nevarne kemikalije
Pametna uporaba čistil: manj je več, redno je bolje

Že ob nakupu čistila je treba preveriti sestavine, zlasti alergene, ki se najbolj pogosto pojavljajo v dodanih dišavah, barvilih in konzervansih. Tudi pri čistilih velja, da krajši seznam sestavin pomeni manj tveganja za zdravje.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Preverite seznam sestavin in okoljske oznake

Na embalaži boste pogosto našli le splošen seznam sestavin, brez navedbe kemikalij. Proizvajalci bi morali na svoji spletni strani objaviti bolj natančen seznam uporabljenih kemikalij. Žal se je tudi pri tokratnem testu univerzalnih čistil izkazalo, da ga ni vedno preprosto najti.

Dejstvo je, da so bolj agresivna čistila običajno bolj učinkovita, a hkrati bolj obremenjujejo okolje in pomenijo večje tveganje za zdravje.

Ob nakupu preverite, ali ima izdelek preverjen okoljski znak

V Sloveniji je to najbolj pogosto okoljska marjetica (znak EU za okolje), pri čistilih, ki izhajajo iz Nemčije ali Avstrije, pa modri angel (Blauer Engel), za katerega velja enako visoka stopnja zaupanja.

Dva izdelka z okoljsko marjetico sta se najbolje izkazala na tokratnem testu univerzalnih čistil.

Znak EU Ecolabel (okoljska marjetica)

Znak modrega angela (Blauer Engel)

Znak EU za okolje (okoljska marjetica)

Znak modrega angela (Blauer Engel)

Redno čiščenje – manj čistila

Pri čiščenju je treba upoštevati dve spremenljivki: čas in količino umazanije.

Dlje kot odlašate s čiščenjem, bolj je umazanija trdovratna, saj se zasuši, sčasoma nastane tudi zmes različnih vrst oblog, denimo kalcijevih, ki ostanejo po izsušitvi vode, ali pa maščobnih in milnih oblog ter prahu.

Navodila so za to, da jih upoštevamo

Ne glede na to, da morda čistilo že poznate, pred uporabo vedno preverite navodila. Čistila so različno koncentrirana in zahtevajo redčenje z določeno količino vode.
Tista v pršilu je treba pogosto popršiti neposredno na umazano mesto, morda tudi počakati nekaj časa, da se čistilo bolje vpije v umazanijo.

Kot opozarjajo pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), nikoli ne smemo mešati različnih čistil, saj lahko pride do neželene kemične reakcije, ki lahko povzroči nevarno izparevanje kemikalij ali celo eksplozijo.

Na splošno bodite pozorni na varnostne oznake na izdelkih, pri čistilih boste pogosto opazili predvsem oznako za draženje (črn klicaj v rdečem kvadratu).

Piktogram: nevarnost za zdravje

Piktogram, ki označuje nevarnost za zdravje, denimo draženje ali preobčutljivost kože, hudo draženje oči ali škodljivost za zdravje ob zaužitju.

Piktogram - resnejša škodljivost za zdravje

Piktogram, ki nakazuje splošno resnejšo škodljivost za zdravje.

Čistila niso za vsako omaro

Veliko čistil ima zapiralo, ki je varno za otroke. A z malo spretnosti lahko radovedneži odprejo tudi takšno embalažo.

Predvsem izdelki, označeni kot »jedki« in »dražilni«, zato ne smejo biti na dosegu otroških rok.

Navodila za varno uporabo čistil
Varna uporaba živil (Vir: A. I. S. E., www.cleanright.eu)

Čistilnih sredstev nikoli ne zlivajte v druge posode za hrano, steklenice ali plastenke za pijačo in kozarce, vedno jih shranjujte ločeno od hrane. Med uporabo čistil in po njej bodite vedno pozorni, da do njih ne pridejo otroci.

Kemikalije v izdelkih: zanima nas vaše mnenje

Zdaj se še bolj zavedam nevarnosti potencialno zdravju škodljivih kemikalij, zato bom pri prihodnjih nakupih in uporabi izdelkov upošteval-a nasvete, ki ste jih pripravili. *
Vaša mnenja zbiramo v okviru projekta ToxFree LIFE for All, v okviru katerega ozaveščamo o vplivu tveganih kemikalij na zdravje, proizvajalce in odločevale pa bomo z vašo podporo pozvali k spremembam. Več informacij o projektu najdete tukaj.

Protibakterijska in protivirusna zaščita? Raje ne!

Kar nekaj proizvajalcev izpostavlja, da njihova čistila, tudi univerzalna, poskrbijo za protibakterijsko in protivirusno zaščito – celo s trditvami, da odstranijo več kot 99 odstotkov bakterij in virusov.

Številne raziskave kažejo, da so takšna čistila absolutno pogrešljiva in ne prinašajo učinka, ki bi ga pričakovali glede na omenjene trditve.

Tudi uporaba izdelkov s »higienskimi« dodatki, namenjenimi uničevanju mikrobov (denimo v vrečkah za smeti, v toaletnem papirju ali nekaterih detergentih), ne pripomore k zmanjšanju njihove pojavnosti, zato ni potrebna.

Tovrstna čistila in razkužila, kot je benzalkonijev klorid, lahko naredijo celo več škode kot koristi. Strokovnjaki opozarjajo, da lahko njihova uporaba sproži kontaktne alergije in pomaga mikrobom razviti odpornost. Predvsem pa lahko škodujejo vodnim organizmom, če končajo v odpadnih vodah, na svoji poti lahko uničijo tudi mikroorganizme, ki so pomembni za delovanje čistilnih naprav.

Na NIJZ zato opozarjajo, da v običajnih razmerah v gospodinjstvu vzdržujemo čistočo s toplo vodo in čistili, z mehanskim odstranjevanjem umazanije, predvsem pa s sprotnim in rednim čiščenjem.

Test univerzalnih čistil
Preberite tudi

Univerzalna čistila za čiščenje talnih površin

Upoštevajte navodila glede redčenja, tla pred mokrim čiščenjem posesajte, krpo pa dobro ožemite. To še zlasti velja za čiščenje na vlago občutljivih oblog, kot je parket.

Univerzalna čistila za uporabo v kopalnici

Tem niso tako učinkovita, saj slabo odstranjujejo ostanke mila in vodnega kamna. Pomagajo le, če čistite res redno in pogosto, a zelo verjetno boste morali uporabiti namensko čistilo.

Alternativa - naravna čistilna sredstva

Univerazalno čistilo lahko nadomesti tudi klasičen detergent za ročno pomivanje posode, soda bikarbona, sol in alkoholni kis.

Odlaganje prazne embalaže za čistila

Čistila vedno porabite do konca, glede odlaganja embalaže pa upoštevajte navodila. V namenske zabojnike za embalažo jo lahko odlagate le, če na njej ni zapisana nobena posebna zahteva.

Če je čistilo označeno z eno od posebnih oznak (nevarnost za zdravje, splošna škodljivost za zdravje, jedko, vnetljivo …), morate embalažo zbirati skupaj z nevarnimi odpadki in jo odložiti na ustrezno mesto v zbirnem centru ali premični zbiralnici.

Besedilo: Boštjan Okorn

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju