Palmovo olje - sestavina, ki škodi okolju, lahko tudi zdravju

5. januar 2022

Kakovost živil Razumevanje oznak na živilih Zdrava prehrana
Palmovo olje - sestavina, ki škodi okolju, lahko tudi zdravju

Palmovo olje zaradi velikega deleža nasičenih maščob in morebitne vsebnosti zdravju nevarnih procesnih onesnaževal tudi z zdravstvenega vidika ni najboljša izbira. Kljub temu je še vedno pogosto uporabljena surovina v številnih izdelkih. Pa se mu potrošniki lahko izognemo?

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

KAZALO

Pridobivanje palmovega olja je velik okoljevarstveni problem, saj na račun nasadov oljne palme krčijo gozdove in ogrožajo številne živalske vrste.

Palmovo olje najdemo v številnih izdelkih. Pri pregledu tistih iz tržnih pregledov in testov, ki smo jih v okviru našega dela izvedli v zadnjih štirih letih, smo ga našli v 11 izdelčnih skupinah: v keksih s čokoladnim polnilom, sadnih in kakavovih kosmičih, čokoladnih namazih, francoskih rogljičkih, beljakovinskih ploščicah, juhah iz vrečke, picah, paštetah in topljenih sirih. 

Kaj vsebuje palmovo olje? 

Običajno v izdelkih najdemo rafinirano palmovo olje, ki vsebuje velik delež nasičenih maščob. Kar polovico palmovega olja predstavljajo nasičene maščobne kisline, več kot 88 odstotkov pa jih je v hidrogeniranem palmovem olju.

Nasičene maščobe je treba uživati zmerno oziroma jih v prehrani omejevati, saj čezmerno uživanje poveča možnost za razvoj srčno-žilnih bolezni.

Poleg nasičenih maščob pri palmovem olju (in tudi pri drugih) med procesom rafinacije pri visokih temperaturah (približno 200 °C) nastajajo procesna onesnaževala na osnovi glicerola: glicidil estri (GE), 3-MCPD, 2-MCPD in njihovi estri maščobnih kislin, ki po mnenju Evropske agencije za varnost hrane (EFSA) pomenijo tveganje za zdravje ljudi iz različnih starostnih skupin.

Ugotovitve italijanske potrošniške organizacije 

Najvišje ravni GE, tudi 3-MCPD in 2-MCPD (vključno z estri), so izmerili ravno v palmovih oljih in palmovih maščobah. Za potrošnike, stare tri in več let, so bili glavni viri izpostavljenosti tem snovem margarine ter "peciva in torte".

To so v svoji raziskavi pred nekaj leti potrdili tudi kolegi iz italijanske potrošniške organizacije Altroconsumo. Na test so uvrstili izdelke s palmovim oljem, ki jih pogosto uživajo otroci in mladostniki.

Odkrili so prisotnost zdravju škodljivih onesnaževal v mlečnih formulah za dojenčke in glicidil estre v keksih, prigrizkih in čipsu, vrednosti pa so velikokrat presegle sprejemljivo mejo, ki jo je določila EFSA. 

Delež izdelkov s palmovim oljem po izdelčnih skupinah

palmovo olje jan2022-tab-delez izdelkov-po-skupinahVeč kot tretjina izdelkov v izdelčnih skupinah vsebuje palmovo olje 

Najpogosteje smo ga zasledili v čokoladnih namazih, rogljičkih in keksih, manj pogosto je v tuninih paštetah, mislijih in picah.

Pri nakupu zato velja biti pozoren, izbira izdelka brez palmovega olja je mogoča, vsekakor pa je bolj trajnostna.

Pravila, v katerem izdelku boste našli palmovo olje, ni, saj se pojavlja tako v cenejših kot v dražjih izdelkih, tudi v izdelkih znanih blagovnih ali trgovskih znamk.

Arašidovi namazi

Od 16 pregledanih arašidovih namazov so palmovo olje vsebovali štirje, od tega dva blagovnih znamk. Primerjava med cenejšimi in dražjimi izdelki na tržnem pregledu je pokazala, da sta bila dva med cenejšimi, dva pa med dražjimi.

 • Bio izdelki: 2
 • Povprečna cena izdelkov (€/kg): 10,43
 • Povprečna cena izdelkov s PO (€/kg): 10,26

Beljakovinske ploščice

Devet od 24 pregledanih beljakovinskih ploščic je vsebovalo palmovo olje, z izjemo ene so bile vse blagovnih znamk. Pet ploščic s palmovim oljem je bilo cenejših od povprečne cene izdelkov na tržnem pregledu, med njimi tudi najcenejša.

Tri so bile dražje od povprečja, ne pa tudi najdražje na tržnem pregledu.

 • Bio izdelki: 1
 • Povprečna cena izdelkov (€/kg): 32,88
 • Povprečna cena izdelkov s PO (€/kg): 29,77

Čokoladni namazi

Od devetih čokoladnih namazov na testu le eden, in sicer, zanimivo, izdelek trgovske znamke, ne vsebuje palmovega olja. Ga pa vsebujejo vsi pregledani namazi blagovnih znamk.

Trije so cenejši od povprečne cene izdelkov na testu, pet je dražjih od povprečja, med njimi tudi najdražji izdelek na testu, ki je hkrati ekološki.

 • Bio izdelki: 1
 • Povprečna cena izdelkov (€/kg): 6,03
 • Povprečna cena izdelkov s PO (€/kg): 6,23

Dehidrirane gobove juhe iz vrečke

Palmovo olje smo zasledili pri več kot polovici (pri osmih) od 12 pregledanih gobovih juh iz vrečke. Večina (pet) je znanih blagovnih znamk.

Zanimivo pa je, da proizvajalec ene blagovne znamke proizvaja dve gobovi juhi brez palmovega olja in dve z njim.

Večina juh s palmovim oljem je cenejših od povprečne cene pregledanih juh, kljub temu med »poceni« juhami najdemo tudi takšno brez tega olja.

 • Bio izdelki: 1
 • Povprečna cena izdelkov (€/kg): 17,90
 • Povprečna cena izdelkov s PO (€/kg): 12,40

PotrošnikovZOOM: preverite rezultate ocenjevanja gobovih juh iz vrečke

Kakavovi kosmiči

Na test smo uvrstili 23 izdelkov kakavovih kosmičev, palmovo olje pa smo zasledili pri petih izdelkih, med njimi so trije blagovnih znamk.

Trije so cenejši od povprečne cene kakavovih kosmičev na testu, palmovo olje vsebujeta tudi najcenejša izdelka.

 • Bio izdelki: 5
 • Povprečna cena izdelkov (€/kg): 6,96
 • Povprečna cena izdelkov s PO (€/kg): 5,98
Test kakavovih kosmičev
Preberite tudi

Keksi s kakavovim/čokoladnim/lešnikovim polnilom

Keksi zelo pogosto vsebujejo palmovo olje, kar dokazuje tudi naš pregled: med 47 pregledanimi izdelki ga vsebuje kar 37 s čokoladnim, kakavovim ali lešnikovim polnilom.

Večina (21) je blagovnih znamk. Izdelki s palmovim oljem so večinoma cenejši od povprečne cene pregledanih keksov, a hkrati so številni (20 odstotkov) med najdražjimi.

 • Bio izdelki: 3
 • Povprečna cena izdelkov (€/kg): 7,41
 • Povprečna cena izdelkov s PO (€/kg): 6,95

Sadni misliji

Le eden od devetih pregledanih izdelkov sadnih mislijev je vseboval palmovo olje. Izdelek je blagovne znamke in je med pregledanimi v zgornjem cenovnem razredu.

 • Bio izdelki: 0
 • Povprečna cena izdelkov (€/kg): 4,14
 • Povprečna cena izdelkov s PO (€/kg): 5,63

PotrošnikovZOOM: preverite rezultate primerjalnega ocenjevanja mešanic žitnih kosmičev s suhim sadjem

Topljeni siri v lističih

Pri topljenih sirih v lističih sta od 11 izdelkov palmovo olje vsebovala dva, po eden trgovske in blagovne znamke.

Cenovno sta bila oba tik pod povprečno ceno topljenih sirov, vključenih v tržni pregled, torej je mogoče kupiti tudi cenejši izdelek, ki ne vsebuje palmovega olja.

 • Bio izdelki: 0
 • Povprečna cena izdelkov (€/kg): 7,09
 • Povprečna cena izdelkov s PO (€/kg): 6,50

PotrošnikovZOOM: preverite rezultate primerjalnega ocenjevanja topljenih sirov v lističih

Tunine paštete

Tudi pri tuninih paštetah boste redko našli izdelke s palmovim oljem, v našem pregledu je bil med 14 izdelki takšen le eden blagovne znamke, ki je cenejši od povprečne cene vseh pregledanih tuninih paštet, a ne najcenejši.

 • Bio izdelki: 0
 • Povprečna cena izdelkov (€/kg): 13,34
 • Povprečna cena izdelkov s PO (€/kg): 26,13

Preberite na PotrošnikovZOOM: članek in rezultati ocenjevanja tuninih paštet 

Zamrznjene pice margerita

Mogoče nepričakovano, a pri enem izdelku trgovske znamke zamrznjene pice margerita je sir na pici zamenjal pripravek na osnovi sira in palmove maščobe. Izdelek je bil najcenejši med pregledanimi.

 • Bio izdelki: 0
 • Povprečna cena izdelkov (€/kg): 4,68
 • Povprečna cena izdelkov s PO (€/kg): 2,57

PotrošnikovZOOM: preverite rezultate primerjalnega ocenjevanja zamrznjenih pic margerita

Zamrznjeni francoski rogljički

V okviru tržnega pregleda smo pregledali 11 izdelkov in ugotovili, da pri proizvodnji zamrznjenih rogljičkov večinoma uporabljajo nasičeno maščobo – margarino iz palmove maščobe in repičnega olja, kar velja tudi za izdelke, ki vsebujejo maslo.

Zato ne preseneča, da palmovo olje vsebuje kar devet izdelkov. Večinoma gre za trgovske znamke, a morda velja izpostaviti, da trgovsko znamko nosita tudi edina izdelka brez palmovega olja, ki sta hkrati najdražja.

 • Bio izdelki: 0
 • Povprečna cena izdelkov (€/kg): 5,73
 • Povprečna cena izdelkov s PO (€/kg): 5,17

Kako prepoznamo izdelke s palmovim oljem?

Prepoznati izdelek s palmovim oljem je na prvi pogled nemogoče, saj so lahko tudi v izdelčnih skupinah, v katerih tega netrajnostnega dodatka ne bi pričakovali. Dober primer so tunine paštete, zamrznjene pice margerita in sadni misliji.

Po drugi strani se mu v skupinah keksov, čokoladnih namazov in zamrznjenih francoskih rogljičkov težko izognemo.

Nekateri proizvajalci so prepoznali marketinško prednost izdelkov brez palmovega olje predvsem pri trajnostno bolj ozaveščenih potrošnikih, zato na sprednjih straneh nekaterih izdelkov lahko zasledimo trditev brez palmovega olja.

Sestavina palmovo olje se skriva za navedbami: "palma", "palmovo", "palmina jedrca", "oljna palma", "palmina (palmova) maščoba", mast ali olje. Pogosto je na izdelkih navedena tudi skupina olj (rastlinsko olje ali maščoba), čemur sledi navedba posameznih maščob v oklepaju.

Resnično zagotovilo, da izdelek ne vsebuje palmovega olja, pa bomo dobili na seznamu sestavin, ki je običajno na zadnji strani izdelka. 

Delež izdelkov s palmovim oljem

palmovo olje jan2022-tab-delez izdelkov

Kako pridobivajo palmovo olje in zakaj je za proizvajalce zanimivo?

Palmovo olje pridobivajo iz sadežev oljne palme, ki izvira iz Zahodne Afrike. Ne zahteva posebno bogate zemlje, potrebuje le dovolj padavin in toplo okolje s temperaturo nad 15 °C.

Danes oljno palmo najdemo v vseh tropskih regijah, večino svetovne proizvodnje pa pridelajo v Indoneziji in Maleziji. Zaradi razmeroma velikega donosa količine olja na hektar je palmovo olje v primerjavi z drugimi rastlinskimi olji najbolj poceni in zato najbolj zaželeno v industriji.

palmovo olje skoduje zdravju in okolju-tovarna

Poleg nizke cene ga odlikuje tudi kemijska stabilnost, saj je zaradi večjega deleža nasičenih maščobnih kislin bolj odporno proti oksidaciji. 

Palmovo olje tudi v ekoloških izdelkih

Žal smo ugotovili, da ekološki izdelki niso izjema in lahko prav tako vsebujejo palmovo olje. V vseh izdelčnih skupinah je bilo ekoloških 13 izdelkov. Pri izogibanju živil s palmovim oljem torej zanašanje zgolj na ekološko oznako ne bo dovolj. 

Se je palmovemu olje sploh mogoče izogniti?

Naša raziskava je pokazala, da palmovo olje najdemo v številnih izdelčnih skupinah, tudi v izdelkih, v katerih ga običajno ne pričakujemo.

Če se mu želimo izogniti, je včasih nujno stopiti iz cone udobja, se morda odpovedati priljubljeni znamki in v isti izdelčni skupini poiskati alternativni izdelek, ki palmovega olja ne vsebuje.

S takšno izbiro bomo spodbudili tudi proizvajalce, da premislijo, preden uporabijo netrajnostno palmovo olje, ki je lahko zdravju škodljivo.

palmovo olje okoljevarstvena groznja-jan2022-znak brez

Palmovemu olju preprosto recimo NE: ker ni zdravju prijazno, ker ni prijazno do okolja, ker imamo izbiro in ker nam je mar za jutri.  

Avtorica: Nika Kremić

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

 • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
 • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
 • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
 • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju