Ozka meja med vohunjenjem in varnostjo

24. januar 2019

Elektronske komunikacije Osebni podatki in zasebnost
Ozka meja med vohunjenjem in varnostjo

Nadzorne kamere za domačo rabo so postale preprostejše za uporabo in hkrati ne zahtevajo več drage podporne snemalne opreme, zato so tudi cenovno dostopne. Hitro jih namestimo, nato pa že lahko na zaslonu mobilne naprave spremljamo, kaj se dogaja, ko nas ni doma. To seveda lahko počnemo, če ne kršimo pravice drugih do njihove zasebnosti.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Prepovedano snemanje onkraj meja svoje posesti
Zakon o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1) določa, kako mora biti izveden videonadzor državnih organizacij in zasebnih podjetij, se pa ne uporablja, ko gre za tako imenovani zasebni videonadzor.

Če želimo z videonadzorom zaščititi svojo nepremičnino, posest oziroma premoženje, nam tega sicer nihče ne more prepovedati, vseeno pa moramo upoštevati omejitve oziroma bistvo zakona. Dovoljeno je, da kamere snemajo, kar je naše, ne smejo pa "videti" onkraj meja, kar velja tudi za kamere, ki so nameščene v notranjosti hiše ali stanovanja in obrnjene navzven snemajo skozi okno.

Notranje kamere se namreč pogosto uporabljajo, saj so v primerjavi z zunanjimi, ki morajo biti z ohišjem zaščitene pred vremenskimi vplivi, cenejše, pa še v omrežje jih je lažje priključiti. Z njimi lahko snemamo na primer dvoriščni vhod, a moramo pri tem paziti, da "ne vidijo" tudi javnih območij. Kar je precej težko, posesti so majhne, vidni koti kamer pa vse širši in hitro zajamejo tudi cesto ali drugo javno površino.

V tem primeru moramo na vidno mesto namestiti obvestilo o videonadzoru.

Več težav bomo lahko imeli z upoštevanjem prepovedi, ki veljajo tudi za zasebni videonadzor. Kamere seveda ne smejo biti usmerjene na sosednje posesti, tudi ne na del lastnega dvorišča, če se po njem gibljejo tudi drugi oziroma po katerem ima služnost za prehod sosed, na primer.

Vohuniti za sosedi ne smemo, pa če to počnemo zavedno ali nezavedno. Lahko se sicer z njimi pogovorimo, jim povemo, da kamere vidijo tudi del njihovega in morda ne bodo imeli nič proti. Drugače bomo morali njihove zahteve brezpogojno upoštevati.

ZPS nasvet: Poskrbite za varnost
Ko sebi omogočite spremljanje »pogleda« kamere prek interneta, ste dostop do njega odprli tudi spletnim napadalcem. Večinoma je dostop varovan z geslom. Pomembno je, da v nobenem primeru ne pustite privzetega gesla, ki ga ima naprava ob nakupu, ampak ga čim prej zamenjajte z močnim (ustrezno dolgim) geslom, ki ga ni mogoče preprosto uganiti.

Lastna varnost na prvem mestu
Moderne nadzorne kamere spadajo med naprave interneta stvari (IoT), ves čas so povezane v internet in dostopne od vsepovsod. Tako lahko prek tablice ali telefona od koder koli v živo spremljamo, kaj se dogaja na domačem dvorišču. Zaradi tega so ne nazadnje tudi postale priljubljene, vendar "bolehajo" za enakimi boleznimi kot druge povezane naprave.

Na Zvezi potrošnikov Slovenije smo na problematiko že opozorili v povezavi z napravami IoT z dokazanimi varnostnimi grožnjami.

Da lahko od koder koli v živo spremljamo, kaj se dogaja na domačem dvorišču, se podatki s kamere na našo tablico ali telefon prenašajo prek strežnika ponudnika storitve pametnega doma ali izdelovalca kamere.

Nevarnosti ne pomeni le možnost prestrezanja videotoka s strani nepooblaščenih, kar je posebej problematično pri notranjih kamerah in otroških alarmih, temveč tudi možnost, da nam prek kamere vdrejo v domače omrežje. To namreč postaja vse bolj zapleteno, v njem imamo vedno več naprav, oseba s povprečnim znanjem pa ni več sposobna v celoti poskrbeti za njegovo varnost.

Najmanj, kar moramo narediti za varnost svojih naprav, je, da redno menjamo gesla ter nadgrajujemo strojno in programsko opremo. Na splošno je uporaba nadzornih kamer razmeroma varna, vedno se moramo ves čas zavedati njihovih morebitnih nevarnosti.

Vse bolj napredne in zmogljive
Koliko kamer bomo potrebovali, je odvisno od tega, kako celovit videonadzor hočemo imeti. Morda bo dovolj ena sama na vhodu v hišo, stanovanje ali dvorišče, če želimo nadzirati vso posest, pa jih bomo potrebovali več. Za vsako moramo poskrbeti razvod električnega in domačega omrežja.

Večina kamer podpira brezžično omrežje, vendar naj bo to izhod v sili. Zaradi hitrega delovanja in varnosti je bolje, da so v domače omrežje priključene prek kabla. Nikar pa mesta kamere ne izbirajmo na podlagi obstoja omenjenih priključkov, saj je pomembnejše, da je kamera tam, kjer najbolje "vidi" in hkrati ne vdira na posest sosedov.

Nobena naprava ne more izpolnjevati svoje naloge, če nima energije, zato je priporočljivo, da so kamere ter vse bistvene naprave omrežja in dostopa v internet priključene tudi na sistem za brezprekinitveno napajanje.

Ena od pomembnejših funkcij kamere je zaznava gibanja. V tem primeru nam kamera samodejno v aplikacijo ali po elektronski pošti pošlje obvestilo o "alarmu" skupaj s fotografijo ali celo krajšim videoposnetkom.

Kakovostna kamera seveda ne bo sprožila alarma, če se bo v njenem videopolju pojavila žival, snemanje bo prilagajala delu dneva in vremenskim razmeram, sama bo ugotovila ali pa ji bomo povedali, da smo doma in da nadzor takrat ni potreben.

V prihodnje bo naprav za nadzor premoženja več, ne manj, pa tudi kamere vse bolj napredujejo. Bolje "vidijo" v slabih vremenskih razmerah in ponoči, niti infrardeče niso več zgolj za bogate, s sistemi umetne inteligence (AI) pa so sposobne prepoznati osebe in predmete v prostoru. Povečuje se tudi ločljivost tipala, zato lahko povečujemo dele "slike" brez pretirane izgube podrobnosti.

ZPS nasvet: Poleg cene so pomembne tudi tehnične lastnosti 
Cene nadzornih kamer se gibljejo od nekaj deset do nekaj sto evrov. Tiste za več denarja so največkrat boljše, imajo več možnosti, kar pa ne pomeni, da nam cenejše ne bodo ravno tako dobro služile. Izbira je torej odvisna od vaših zmožnosti in tega, kaj želite "nadzirati" in kako. Ko gre za tehnične podatke, upoštevajte nekaj nasvetov.

Kamera naj ima vsaj polno HD-ločljivost, še bolje 4K; če bomo želeli pregledati izsek na sliki, bo v njem še vedno dovolj podrobnosti.

Dobro je, da kamera poleg žične priključitve omogoča tudi brezžično. V vseh pogledih je bolje, da je v omrežje priključena s kablom, če pa tega ni mogoče pripeljati do kamere, je brezžično omrežje vsekakor alternativa.

Kamera, ki jo namestimo zunaj, mora biti v vodoodpornem ohišju, saj ji bodo vremenski vplivi prej ali slej prišli do živega.

Pomemben je tudi vidni kot. Če je premajhen, kamera ne "vidi" vsega območja, ki ga želimo varovati, zato potrebujemo več kamer, kar podraži vzpostavitev domačega nadzornega sistema.

Kamera mora "videti" tudi v mraku in ponoči, zato mora imeti sijalke, ki v temi svetijo z očem nevidno svetlobo, jo pa "vidi" tipalo kamere in iz nje ustvari "nočni" vid.

spletne kamere za domaco rabo3 spletne kamere za domaco rabo4

Videonadzor izvajajte le na svojem zemljišču
Če razmišljate o postavitvi nadzorne kamere, je priporočljivo prebrati publikacijo »Smernice glede izvajanja videonadzora«, ki jo je že pred časom izdal urad ispletne kamere za domaco rabo intervjunformacijskega pooblaščenca. O problematiki uporabe nadzornih kamer smo nekaj vprašanj zastavili informacijski pooblaščenki Mojci Prelesnik.

Katere zahteve v zvezi z varstvom osebnih podatkov mora izpolnjevati ponudnik nadzornih kamer in storitve za dostop do njih, če jih želi prodajati v EU?
Ponudnik oziroma končni prodajalec nadzornih kamer ni zavezan k posebnim pogojem, omejitvam ali pravilom s področja varstva osebnih podatkov. Enako velja za proizvajalca in posrednike pri prodaji. Ključno je namreč, da je samo izvajanje videonadzora zakonito. Če torej ponudnik po pogodbi s potrošnikom omogoča tudi storitev prenosa žive slike ali posnetkov ter drugo obdelavo podatkov s strani ponudnika (občasno pregledovanje, intervencije, hramba podatkov ipd.), so pravice in obveznosti odvisne od vsebine pogodbe ali/in privolitve potrošnika. Poleg tega mora izpolnjevati vse splošne pogoje, ki veljajo za vsakega upravljavca ali obdelovalca (zagotavljanje tehnične varnosti podatkov, obdelava podatkov v skladu s pravnimi podlagami in nameni, zagotavljanje posebnih pravic posameznikov ipd.).

Kaj svetujete potrošnikom, ki se odločajo za namestitev nadzorne kamere, da z njo ne bodo kršili pravil?
Splošno priporočilo je, da naj potrošnik izvaja nadzor le na svojem zemljišču. Za namen obveščanja tretjih oseb, ki so tam lahko občasno, priporočamo namestitev obvestila o izvajanju videonadzora. Če želi biti potrošnik na varni strani (tj. se ne izpostavljati kakršnemu koli "pregonu") in se ob tem izogniti zahtevam po izpolnjevanju posebnih pogojev za izvajanje videonadzora, naj zasebni videonadzor torej ne zajema javnih površin (parkirišča, javne ceste, igrišča ipd.) in tujih nepremičnin, ne glede na vrsto lastništva.

Kaj lahko stori lastnik nepremičnine, ki ugotovi, da sosedova kamera snema tudi njegovo lastnino in tako moti njegovo zasebnost, če ustno opozorilo ne zaleže?
Prizadeti sosed ima na voljo več možnosti, in sicer lahko:

  • zahteva prenehanje kršitev osebnostnih pravic, izjemoma lahko zahteva tudi povrnitev škode, če so glede prve ali druge zahteve v konkretnem primeru izpolnjeni pogoji po splošnih pravilih o odškodninski obveznosti. Pravica se uveljavlja v civilnem sodnem postopku;
  • vloži predlog za pregon zaradi kaznivega dejanja neupravičenega slikovnega snemanja, če so za to v konkretnem primeru izpolnjeni pogoji po Kazenskem zakoniku (KZ-1);
  • vloži inšpekcijsko prijavo pri informacijskem pooblaščencu, vendar le, če so na voljo dokazi, da je sosed posnetke uporabljal na način, ki presega domačo ali osebno uporabo (na primer, da je objavil posamezne izseke na družbenem omrežju, posnetke reproduciral in jih za nelegitimni namen posredoval tretjim osebam) in da ne gre hkrati za kaznivo dejanje.

Kakšne kazni so predvidene za zasebnika, ki nadzira svoje posestvo, vendar krši pravila?
Če pride do prekrškovnega postopka, je minimalna globa (kot ena izmed možnih sankcij) za posameznika, torej za lastnika nepremičnine, ki sistematično snema širše javne površine in za to ne izpolnjuje splošnih pogojev za izvajanje videonadzora, 200 evrov.

Avtor: Marjan Kodelja

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju