Otrokom le varne igrače!

11. december 2017

Otrok in družina Nevarne kemikalije
Otrokom le varne igrače!

Praznični čas je tudi čas obdarovanj, zato v trgovinah bolj pogosto kupujemo tudi igrače. Na trgu jih je na tisoče, vendar na žalost vse niso dovolj varne. Z nekaterimi se lahko otrok poškoduje ali zastrupi, nekateri vplivi so dolgoročni, lahko celo usodni za njegovo življenje. Pripravili smo nekaj nasvetov, na kaj je treba paziti pri nakupu igrač.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Praznični čas je tudi čas obdarovanj, zato v trgovinah bolj pogosto kupujemo tudi igrače. Na trgu jih je na tisoče, vendar na žalost vse niso dovolj varne. Z nekaterimi se lahko otrok poškoduje ali zastrupi, nekateri vplivi so dolgoročni, lahko celo usodni za njegovo življenje. Pripravili smo nekaj nasvetov, na kaj je treba paziti pri nakupu igrač.

Igrače so na vrhu seznama nevarnih izdelkov
Koliko nevarnih igrač odkrijejo na evropskem trgu, kažejo podatki, ki jih zbira Evropska komisija s pomočjo sistema RAPEX. Med vsemi odkritimi nevarnimi izdelki na trgu Evropske unije so igrače po številu že več let povsem na vrhu seznamov. V veliki večini so te igrače uvožene, največ jih prihaja iz Kitajske, a so med njimi tudi take, ki so izdelane v državah Evropske unije.

Skrite nevarnosti v igračah

 • Majhni deli so najpogosteje vzrok za nevarnost.Tveganju, da jih pogoltnejo in se zadušijo, so najbolj izpostavljeni malčki v prvem starostnem obdobju (do 36 mesecev), ko radi vtikajo v usta vse, kar dosežejo. Nevarne pa so take igrače tudi za večje otroke, če z igračo ali z njenim delom v ustih govorijo, skačejo, ali tečejo.
 • Kemikalije v igračah so skrita nevarnost, pa ne le zato, ker jih brez laboratorijskih preiskav praktično ne mogoče odkriti, ampak predvsem zato, ker o škodljivosti kemikalij vemo premalo. Otroci prihajajo v stik s kemikalijami v igrači prek kože (z dotikanjem), sline (z lizanjem, grizenjem), sluznice (vdihavanje) ali z zaužitjem. Škodljive snovi tako prehajajo v otrokov organizem in povzročajo alergije, se v njem kopičijo in trajno vplivajo na otrokovo zdravje in življenje. 
 • Vrvice in elastike so nevarne, če so predolge, saj se lahko otroci vanje ujamejo ali zapletejo in se poškodujejo. Z vrvicami in elastikami, daljšimi od 22 centimetrov, se lahko otrok zaduši. 
 • Magneti so še posebej nevarni, če so slabo pritrjeni na igračo oziroma so dostopni otrokom. V telesu se lahko združijo in povzročijo perforacijo črevesja ali zaporo, ki je lahko smrtna. 

Oznake, ki bi zagotavljala, da je igrača varna, ni!
Vse igrače, ki se prodajajo na evropskem trgu, morajo biti opremljene z znakom CE, ki ga nanje (ali na embalažo) nalepi proizvajalec, pooblaščeni zastopnik, uvoznik ali distributer. Znak CE pomeni izjavo, da so pri načrtovanju in izdelavi igrače upoštevali vse varnostne zahteve, ki veljajo v Evropski uniji. Znak je namenjen nadzornim organom in ne potrošnikom. Znak nikakor ni zagotovilo, da je igrača varna. Z njim so bile namreč opremljene tudi igrače, ki so bile prepoznane za nevarne in so jih zato umaknili s trga.

Naši nasveti pri nakupu igrač

 • Kupujte v zaupanja vredni trgovini oz. pri zanesljivem spletnem trgovcu, ki skrbno izbira igrače, ki jih prodaja, in praviloma ne zavrača vračil. Mnogi namreč ne upoštevajo varnostnih in zdravstvenih zahtev in lahko prodajajo ponaredke. Posebno pazljivi bodite pri igračah, kupljenih na spletu, darovanih igračah in tistih iz druge roke.
 • Kupujte igrače, ki so nazorno opremljene z vsemi podatki o proizvajalcu, z navodili in opozorili, saj so verjetno varnejše od tistih, ki jih nimajo.
 • Ne kupujte cenovno ugodnih izdelkov, saj zelo pogosto vsebujejo škodljive snovi, njihova količina pa lahko presega dovoljene vrednosti.
 • Skrbno preberite vsa opozorila in navodila!
 • Poiščite in upoštevajte priporočila glede starosti in varnosti! Poiščite igračo, ki je primerna starosti, sposobnosti in spretnosti otroka. Za otroka, mlajšega od treh let, nikoli ne izberite igrače, ki je opremljena z znakom ali opozorilom, da ni primerna za male otroke!
 • Ne kupujte igrač, ki nimajo znaka CE. Čeprav znak ni zagotovilo, da je igrača varna, pa je verjetnost, da gre za neodgovornega proizvajalca, še večja.
 • Pred nakupom preverite mehanske lastnosti igrače: ali ima ostre robove, konice, preglejte kakovost šivov, pritrjenost majhnih delov, poslušajte, kako močan zvok sprošča, pomemben je tudi vonj igrače. Igrač, ki dišijo, ne kupujte!

 

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

 • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
 • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
 • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
 • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju