Otroci in denar

1. september 2021

Otrok in družina Varčevanje
Otroci in denar

Finančna pismenost je del splošne razgledanosti in "opreme" za uspešno življenje, zato je tudi nujni del vzgoje otrok. Pripravili smo nekaj idej za finančno izobraževanje otrok.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Spletna anketa: kako spodbujamo varčevanje pri otrocih

Da otroke učijo ravnanja z denarjem, je odgovorilo 63% sodelujočih. Večina otrok dobi račun v banki zelo zgodaj, nekateri pa ga sploh nimajo. Vpogled v otrokov račun ima 62 % vprašanih, uporabo svoje bančne kartice otroku vedno ali občasno dovoli 28%, preostali nikoli.

Otroci najpogosteje uporabljajo gotovino, manj kot 10% jih plačuje s karticami ali telefonom. Nekaj manj kot 50% jih otrokom daje žepnino, skoraj vsi pa so odgovorili, da jih spodbujajo k varčevanju.

Nekdo je zapisal: "Če v trgovini nekaj želi in presodim, da tega ne potrebuje, predlagam, da si kupi s svojim denarjem – takrat si večinoma premisli."

Kje iskati znanje in ideje za vzgojo o denarju?

Poleg vsem dobro poznanega Monopolija lahko z otroki igrate namizni igri Deepock in Ljubljanska Borza ter se skupaj z njimi učite osnov trgovanja z vrednostnimi papirji, na voljo so tudi druge namizne igre.

otroci-denar-2

Foto: Enjoy The Life / Shutterstock.com

Minicity v nakupovalnem središču BTC City Ljubljana

V igralnici Minicity v BTC so odprli Hišo plemenitih kovin podjetja Elementum, namenjena je otrokom do 5. razreda, ki se tam spoznajo z zlatom in srebrom, varčevanjem ter naložbami.

Vedno bolj priljubljene so finančne šole za otroke, najbolj znana je Finančna šola za najstnike, ki jo organizirata časnik Finance in revija Moje finance. Pred odločitvijo preverite program in reference izvajalca.

Muzej bančništva Bankarium

Na Čopovi v Ljubljani je odprt muzej bančništva Bankarium, kjer je na ogled zgodovina denarja in bančništva, a ponuja tudi aktivnosti za otroke.

Glede na zapisane vtise jim je najbolj všeč tipkanje na pisalni stroj, uporabijo lahko napravo za štetje denarja, očala za navidezno resničnost, napravo za ugotavljanje pristnosti bankovcev, si ogledajo trezor in hranilnike ter se preizkusijo v labirintu znanja. Vstopnina je 8 evrov za odrasle, 4 evre za otroke, za predšolske otroke je vstop brezplačen.

Knjige slovenskih avtorjev

 • Dva Gorenjca o šparanju: Kako otroke navadimo ravnanja z denarjem (Marko Juhant) in Kako bolje upravljamo premoženje (Pavel Rihtarčič);
 • Kaj moramo starši o denarju naučiti svoje otroke, preden gredo od doma (Matjaž Nidorfer, Marja Milič);
 • Otrok brez dolgov (dr. Katja Malovrh Rebec).

Kaj ponujajo banke?

Banke se dobro zavedajo, da se navade oblikujejo že zelo zgodaj. Poleg otroških računov ponujajo še varčevalne račune, obročna varčevanja in depozite. Če banka nima posebne "otroške" različice, lahko na otrokovo ime sklenete klasičen varčevalni produkt.

otroci-denar-3

Obrestne mere so zelo nizke, zato gre predvsem za vzpostavljanje navade varčevanja, nekaj malega zasluženih obresti pa bo otroku vsaj nakazalo, kako delujejo varčevanja oziroma naložbe in donosi.

Ne pozabite, da se tudi sredstva na otrokovem računu štejejo v premoženje gospodinjstva, kar lahko vpliva na višino otroškega dodatka, plačilo vrtca itd.

Razlikovati morate med produkti, ki jih uporablja otrok, in produkti, kjer varčujete ali investirate za otroka. Pri bolj kompleksnih produktih, kot so vzajemni skladi, majhni otroci ne morejo sodelovati, pozneje pa jih postopno vpeljite v ravnanje z njimi.

Mladoletnik za odprtje bančnih produktov potrebuje prisotnost staršev ali skrbnikov. Vodenje otroškega računa je brezplačno, najbolj priročno je, da mu ga odprete v svoji banki.

Otroka v ravnanje z denarjem vpeljite postopno – začnite z igro s kovanci, nadaljujte z bankovci, pozneje mu odprite bančni in varčevalni račun, omogočite uporabo kartice in morda tudi investicijskih produktov. Tako boste skupaj z njim postavili temelje za uspešno ravnanje z denarjem.

ZPS nasvet

 • Poskrbite za svojo finančno pismenost, tako boste imeli potrebna znanja in boste zgled otroku.
 • Namen žepnine ni nagrajevanje, temveč učenje ravnanja z denarjem. Žepnina naj bo tedenska. Bolj kot višina zneska je pomembno, da je žepnina redna.
 • Otrok naj s svojim denarjem razpolaga sam, vi pa z njim občasno preglejte porabo.
 • Otroka naučite obvladovati želje in zasledujte filozofijo »imeti dovolj«.
 • Otroka v denar uvajajte postopno, od preprostejših konceptov vrednosti in varčevanja do nadzora nad denarjem, pasti dolgov in investiranja.

Avtorica: Alina Meško

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

 • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
 • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
 • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
 • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju