Omejite zneske za kartična plačila na spletu - plačujte varno

28. marec 2023

Osebni računi Plačilne kartice Spletna prodaja in prodaja na domu
Omejite zneske za kartična plačila na spletu - plačujte varno

Skupaj s prednostmi sodobnih načinov plačevanja prihaja tudi potreba po ustreznem znanju za varno ravnanje. Spletnih prevar je namreč vedno več.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Plačevanje se vedno hitreje seli v digitalni svet. Še pred kratkim tako priljubljene plačilne kartice so pri velikemu delu plačil le še nosilec podatkov, ki jih vnesemo ob nakupu v spletni trgovini. Zato so na voljo tudi že zgolj virtualne kartice, ki podatke prikažejo na zaslonu pametnega telefona.

Razvoj spletnih trgovin in plačil je pritegnil širok krog uporabnikov in je posledično zanimiv tudi za tiste, ki želijo na lahek način priti do večjih vsot denarja. Kot smo že pisali, gre pri spletnem kriminalu za dobro organizirana podjetja, ki delujejo v klicnih centrih in imajo lahko tudi več kot sto zaposlenih, ki svoj delovnik posvetijo izvajanju spletnih prevar. 

Ključni varnostni element na spletu – limit na kartici

Eden od ključnih varnostnih elementov je višina plačila, ki ga lahko opravite na spletu, na primer pri enkratnem plačilu, v enem dnevu ali enem mesecu. Vse te omejitve (limiti) delujejo kot varovalka. Če ne morete opraviti nakupa za dva tisoč evrov, tudi prevaranti ne morejo pridobiti toliko denarja z vašega računa.

Kako določiti ustrezno višino limitov? 

Zagotovo jo narekujejo vaše potrebe oziroma nakupne navade. Za kakšne zneske ste v zadnjem letu kupovali na spletu in koliko ste v povprečju porabili v enem mescu? Če se nakupi gibljejo okrog nekaj sto evrov, ni smiselno, da limit za spletno plačilo postavite na 1500 evrov.

Če potrebujete večji znesek, limit povečajte

Res je, občasno potrebujete večji znesek, predvsem v tujini, ko želite rezervirati hotel ali najem prevoznega sredstva. A danes je večina bank usmerjena v digitalne rešitve in povišanje limita lahko opravite na daljavo v nekaj minutah. Preostali čas pa bodo vaša denarna sredstva bolj varna, če bo znesek manjši.

Preverite pri svoji banki, kakšni so trenutno nastavljeni limiti za kartična plačila – za različna časovna obdobja, na spletu, za dvige na bankomatih in plačila. Limit po potrebi spremenite in nastavite na višino, ki omogoča nemoteno nakupovanje, a obenem poskrbi za večjo varnost. 

Previsoki zneski so nepotrebno izpostavljanje tveganju

Previsoki zneski, ki jih redko ali nikoli ne koristite, so nepotrebno izpostavljanje tveganju, da boste kot žrtev spletne prevare oškodovani za bistveno več, kot bi bili drugače. Preverite še, kako lahko limite spreminjate ter ali lahko kartice, na primer v mobilni aplikaciji, sami zaklenete in odklenete.

Avtorica: Alina Meško

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju