Okoljski odtis plastenk z vodo

3. februar 2023

Kakovost živil Trajnostna potrošnja Ekologija in varstvo okolja Odpadki in embalaža
Okoljski odtis plastenk z vodo

Okoljski vpliv ustekleničene vode je vsaj 1400-krat večji kot vpliv vode iz pipe, njen vodni odtis pa je lahko do 17 litrov. Za žejo je zato najboljša voda iz pipe.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Leta 2020 je bilo na slovenskem trgu okrog 236 milijonov plastenk brezalkoholnih pijač . Med njimi so tudi vode z okusom, z dodanimi minerali ali vitamini. Te tako imenovane nizkoenergijske brezalkoholne pijače vsebujejo od 92 do 99 odstotkov (pitne) vode. Gre za pasterizirane izdelke, ki so embalirani v plastenke za enkratno uporabo.

V nadaljevanju predstavljamo oceno vpliva teh izdelkov na okolje iz javno dostopnih podatkov analize življenjskega cikla (LCA) plastenke in prednosti s prehranskega stališča. Primerjali smo tudi njihovo ceno s ceno vode iz pipe.

Vpliv plastenke na okolje

Plastenke za brezalkoholne pijače in vode so večinoma iz plastike (osnovni material), imenovane PET (polietilen tereftalat). Pokrovček je večinoma iz HDPE (polietilen visoke gostote), etiketa je lahko polietilenska, propilenska (PP) ali papirna.

Plastenka je namenjena samo za enkratno uporabo, potrošnik naj je ne bi uporabil za druge namene, jo segreval ali pral in ponovno uporabil za živilo. Iz plastike se namreč pri vnovični uporabi lahko izločajo kemikalije, ki so vpete v mrežo plastičnega polimera in lahko škodijo zdravju.

okoljski oddtis plestenk za vodo 3
Oznake za plastične materiale na plastenki: plastenka je iz enega plastičnega materiala, pokrovček iz drugega in etiketa iz tretjega.

Za izdelavo plastenke se porabi okrog četrt litra nafte, iz katere se izloči "smola", ki je osnovni material za izdelavo polietilena, iz katerega se nato oblikuje polizdelek (z različnimi dodatki) za izdelavo plastenke, pokrovčka ali folije za etikete.

Na Institutu Jožef Stefan so naredili oceno vpliva na okolje posamezne faze izdelave plastenke, pokrovčka in etikete. Ugotovili so, da izdelava plastičnega materiala (osnovna surovina iz nafte) med vsemi fazami najbolj vpliva na okolje, celo bolj kot transport in uporaba za embaliranje pijač.

Ne moremo pa mimo tega, da ima plastenka tudi velik vodni odtis. Za njeno izdelavo in polnjenje se porabi tudi do 17 litrov vode.

Nedavna študija Inštituta za globalno zdravje v Barceloni pa je ocenila, da ima ustekleničena voda 1400-krat večji vpliv na ekosisteme kot voda iz pipe.

Recikliranje plastenk

Recikliranje plastenk seveda zmanjša vpliv proizvodnje plastičnega materiala na okolje, a le takrat, ko so sortirane in zbrane plastenke iz enakega materiala, recimo PET. V tem primeru je treba s plastenke odstraniti pokrovčke (HDPE) in etitketo (PP ali papir).

V Sloveniji, kjer v en zabojnik mečemo vso embalažo iz različnih plastičnih materialov, ne moremo pričakovati kakovostnega sortiranja.

Kavcijski sistem in s tem zbiranje plastenk iz enakega materiala bi lahko povečal delež recikliranja in posledično zmanjšal vpliv na okolje. Zavedati pa se moramo, da večkratno recikliranje plastike zmanjša kakovost plastičnega materiala, zato je nujno dodajanje "svežega" materiala. Plastenke iz 100-odstotnega reciklata torej ni.

Prednosti pitja embalirane vode z okusom ali vode z dodanimi vitamini in minerali so majhne

Pregledali smo nekaj tipičnih vod z različnimi dodatki, poimenovanih kot nizkoenergijske brezalkoholne pijače. Ugotovili smo, da je glavna sestavina (92–99 odstotkov) voda. Lahko imajo dodan sladkor (3,5–4,5 odstotka) ali sladila, citronsko kislino ali sadni sok (do 2 odstotka), arome in v manjši meri nekatere minerale in vitamine.

Namen pitja vod z okusom je hidracija oziroma potešitev žeje, ne da bi skrbeli za presežne kalorije, ki so ponavadi v brezalkoholnih pijačah. Absorpcija mineralov in vitaminov je od 10 do 40-odstotna, preostanek pa tako ali tako izločimo.

S pestro in raznovrstno prehrano ter s primerno količino zelenjave, sadja in stročnic dobimo vse potrebne makro- in mikroelemente za naše zdravje, za hidracijo in potešitev žeje pa pijmo vodo iz pipe.

Primerjava cen med pitno vodo in plastenko 

Cene na fotografiji prikazanih nizkokaloričnih brezalkohonih pijač se gibljejo od 1,3 evra do 2,16 evra za liter
1,3 : 0,002 = 650-krat dražja kot voda iz pipe
2,16 : 0,002 = 1080-krat dražja kot voda iz pipe

okoljski oddtis plestenk za vodo 4 plastenke

"Pametna voda"

Smartwater ali v prevodu pametna voda je na embalaži predstavljena kot pametna zato, ker jo proizvajalec spremeni v paro, nato pa kondenzira in doda minerale. Sestavine so torej: destilirana voda, kalcijev kloid, magnezijev klorid in kalijev bikarbonat. Proizvajalec jo poimenuje kar voda za pitje z dodanimi mineralnimi snovmi za okus.

Okoljski odtis te pijače je povečan s postopkom destilacije vode (segrevanje in uparjanje ter kondenzacija s hlajenjem), mineralnih snovi pa je le toliko, da oblikujejo okus.

Nemška nevladna organizacija Foodwatch je ta Smartwater označila za "najbolj drzno laž leta" 2018.

Kako lahko potrošniki prispevamo k zmanjšanju vpliva plastenk na okolje?

Zmanjšajmo njihovo porabo in raje pijmo vodo iz pipe, ki je tudi veliko cenejša.

Okus vode iz pipe lahko izboljšamo z dodatkom limonovega soka.

Različne sadne okuse dobimo z uporabo aromatiziranih čajev – ena čajna vrečka prijetno aromatizira liter pitne vode iz pipe in stane le okrog 10 centov.

Če želimo povečati vnos mineralov, si privoščimo mineralno vodo, ki ni pripotovala od daleč.

Predlagamo namestitev pitnikov na delovnem mestu, v šolah ipd.

Avtorica: Marjana Peterman

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju