Odpoved potovanja zaradi nevarnosti na Bližnjem vzhodu

16. november 2023

Pravice potnikov in turistov
Letališče Ben Gurion, foto: natakontur / Shutterstock.com

Letališče Ben Gurion, foto: natakontur / Shutterstock.com

Na Bližnjem vzhodu so se razmere zaostrile z množičnim terorističnim napadom Hamasa 7. oktobra 2023 na Izrael, kateremu je sledil vojaški napad Izraela na Palestino. Od takrat je veliko popotnikov želelo odpovedati svoje načrte za počitnice na Bližnjem vzhodu.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

V tem članku pojasnjujemo, na kaj morate biti pozorni, če želite brezplačno odpovedati let ali rezervacijo nastanitve in v kakšnih okoliščinah to ni mogoče.

Potovalno opozorilo in vojno stanje

Izrael je uradno razglasil vojno stanje. Slovensko Ministrstvo za zunanje zadeve je za potovanja v Izrael razglasilo visoko stopnjo previdnosti, kar predstavlja oranžno opozorilno barvo (sledita ji še rdeča in črna, lestvico najdete tukaj) in odsvetuje potovanja iz turističnih in drugih razlogov, ki niso nujni. Za Palestino, pričakovano, velja najvišja stopnja tveganja in črno opozorilo MZZ na barvni lestvici, ki svetuje, da popotniki nemudoma zapustijo državo.

Posebnih opozoril za potovanje v nekatere sosednje države s strani Ministrstva za zunanje zadeve ni.

V primeru, da se nahajate v Izraelu, sledite navodilom izraelskih oblasti in bodite na tekočem z novicami. Potovanje nujno prijavite tudi na spletni strani slovenskega zunanjega ministrstva, da boste lažje prejeli pomoč slovenskega veleposlaništva na kraju samem. V primeru alarma ostanite v hotelu in v bližini zaklonišč.

Izraelsko letališče Ben Gurion sicer še vedno obratuje, vendar so skoraj vse letalske družbe močno zmanjšale ali začasno prekinile redne letalske povezave. Izrael trenutno izvaja napad na Palestino na območju Gaze, obstajajo pa tudi nenehni strahovi pred incidenti na severu in nadaljnjo eskalacijo v regiji.

Preklic leta in vaše pravice v tem primeru

Vsakdo, ki leti v Izrael, običajno vstopi v državo prek letališča Ben Gurion v Tel Avivu in od tam običajno spet odide. V zadnjem mesecu je bilo odpovedanih okoli 80 % vseh letov. Če letalski prevoznik odpove let, imate pravico do povračila kupnine.

Nekatere nizkocenovne letalske družbe, kot sta Wizz Air  ali Ryanair, so v oktobru kljub varnostnim tveganjem še naprej ponujale lete v Izrael, vendar pa so zdaj tudi te ukinile lete do konca leta, letalske vozovnice pa ponujajo od januarja 2024 naprej.

Dobro pa je vedeti, da nizkocenovne letalske družbe pogosto odpovejo svoje lete praktično tik pred letom, pri tem pa se legitimno sklicujejo na okoliščine, na katere nimajo vpliva. S tem je letalska družba zakonsko oproščena vseh plačil odškodnin potnikom zaradi "višje sile", pri čemer pa je vseeno dolžna ponuditi celotno vračilo denarja ali nadomestno rezervacijo leta.

V primeru, da se let, ki ste ga rezervirali, izvede in ga želite odpovedati, je letalska družba izpolnila svojo obveznost iz pogodbe in ne bo sprejela brezplačne odpovedi.

Paketna potovanja: kaj določa zakonodaja?

Zakon o varstvu potrošnikov (ZvPot-1) v primeru paketnih potovanj ščiti potnike bolj celovito kot individualne rezervacije, ki jih potniki opravijo sami. Paket vključuje več potovalnih storitev, kot sta prihod/odhod in nastanitev na destinaciji, ki jo zagotovi organizator potovanja.

Vsakdo, ki je rezerviral paketno potovanje v Izraelu, lahko po potrebi prejme podporo organizatorja potovanja. Ta dolžnost pomoči  med drugim vključuje organizacijo nadomestnega prevoza v nujnih primerih ali nastanitev, če pride do neprostovoljnega podaljšanja bivanja. Konkretno za trenutno situacijo v Izraelu to pomeni, da se morajo prizadeti obrniti na organizatorja potovanja, pri katerem so opravili rezervacijo.

Če morate, na primer, zaradi izrednih razmer državo zapustiti prej kot načrtovano, če plačani izleti ali druge storitve niso več možne zaradi lokalnih razmer ali je treba poiskati alternativni povratni let pri drugi letalski družbi, ki je še aktivna, za pomoč pri reševanju nastalih težav zaprosite organizatorja potovanja.

Ti imajo običajno na kraju samem svoje osebje, ki sodeluje z državnim diplomatskim predstavništvom v tujini. Če te pomoči ni mogoče zagotoviti, se lahko zahteva finančno nadomestilo za nazaj.

Trenutna stopnja potovalnega opozorila Ministrstva za zunanje zadeve, omenjenega na začetku, je prepričljiv argument za možnost brezplačnega odstopa od paketnega potovanja, ki je načrtovano čez nekaj dni.

ZVPot-1 namreč določa, da kadar se pred začetkom potovanja v kraju potovanja ali v neposredni bližini pojavijo neizogibne in izredne okoliščine, ki bistveno vplivajo na izvedbo turističnega paketa, ali neizogibne in izredne okoliščine, ki bistveno vplivajo na prevoz potrošnika v kraj potovanja, potrošnik lahko od pogodbe o paketnem potovanju odstopi in je upravičen do povračila vseh plačil brez plačila kakršne koli odstopnine, nima pa pravice zahtevati povrnitve škode.

Zakonodajalec je imel v mislih primer vojne, druge resne varnostne težave (npr. terorizem), znatno tveganje za zdravje ljudi (npr. izbruh resne bolezni v kraju potovanja) ali naravne nesreče (npr. poplave, potresi ali vremenske razmere, ki onemogočajo varno potovanje).

Kot indic za neizogibne in izredne okoliščine bi se lahko po mnenju zakonodajalca štela tudi objava Ministrstva za zunanje zadeve, da odsvetuje vsa potovanja v nek del sveta in/ali svetuje vsem državljanom RS, da ta kraj ali državo nemudoma zapustijo.

V primeru, če imate rezervirano potovanje potekalo šele v dlje v prihodnosti, bo težje brezplačno odstopiti od pogodbe, saj so potrošniki do tega upravičeni, le če obstaja nevarnost v trenutku ali tik pred pričetkom potovanja.

Križarjenje, povezano z Izraelom

Pod paketna potovanja spadajo tudi križarjenja. Pri tem je pomemben podatek, ali se naročeno križarjenje začne v Izraelu. Če je tako in če bi se moralo začeti takoj – t.j. čez približno en teden - in je opozorilo o potovanju še vedno v veljavi, je možna brezplačna odpoved, kot je navedeno zgoraj.

Če bi križarjenje vključevalo postanke v Izraelu, na primer v Tel Avivu, Haifi ali Ashdodu, in je zdaj preusmerjeno zaradi nevarnosti vojne ter so ti obalni izleti odpovedani, so prizadeti upravičeni do znižanja cen.

Če bo namesto Tel Aviva kot alternativa na primer uporabljeno turško mesto Izmir, pa bi v sporu o tem, ali je nadomestna storitev zadostovala in o upravičenosti so morebitne odškodnine, moralo odločiti sodišče.

Pravna razrešitev spora z organizatorjem je velikokrat odvisna od natančnih dejstev posameznega primera. Sodišče pa lahko prepozna izjemne okoliščine v korist oškodovanega popotnika tudi, če ni bilo potovalnega opozorila, na primer, če resne medijske objave jasno prikazujejo nevarnost ali nezmožnost potovanja.

Uporabni podatki in spletne strani

Slovensko veleposlaništvo v Izraelu
Veleposlaništvo Republike Slovenije v Tel Avivu
Top Tower, 19th Floor, 50 Dizengoff Street
6433222 Tel Aviv
Izrael
Tel. +97236293572
E-pošta: [email protected]
Spletna stran: www.telaviv.veleposlanistvo.si

Registracija potovanja pri slovenskem zunanjem ministrstvu >

Informacijska stran izraelskega ministrstva za turizem >

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju