Nova energijska nalepka za pralne in pralno-sušilne stroje

10. november 2020

Bela tehnika Energija
Nova energijska nalepka za pralne in pralno-sušilne stroje

Označevanje gospodinjskih strojev z energijsko nalepko je v Sloveniji obvezno od leta 2002, njena oblika in vsebina pa se prenavljata že drugič. Nove energijske nalepke za prve skupine izdelkov, med katerimi so tudi pralni in pralno-sušilni stroji, bomo lahko na vseh prodajnih mestih videli marca 2021, ponekod pa že prihodnji mesec, ko se začne prehodno obdobje.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Sedanji sistem označevanja temelji na energijskih razredih in podrazredih (od A+++ do G). Z leti je postal za potrošnike nepregleden in nejasen: v najvišjih razredih je gneča, nižji pa ostajajo prazni, saj energijsko najbolj potratnih izdelkov ni več na trgu.

EU zato postopoma uvaja nov način označevanja oziroma razvrščanja izdelkov v energijske razrede – z novo lestvico od A do G, brez razredov, označenih s plusi, kar bo omogočilo boljše razumevanje in lažjo primerjavo energijske učinkovitosti izdelkov. S spremembo energijskih razredov se spreminja tudi vsebina nalepke, saj se je spremenilo navajanje nekaterih drugih podatkov o strojih.

Kaj vsebujeta novi energijski nalepki za pralne in pralno-sušilne stroje?
Na novo energijsko nalepko se vrača že znana lestvica od A do G, spremenjeni pa so tudi podatki, ki jih najdemo na nalepki. Ti omogočajo primerjavo aparatov glede varčnosti z energijo in okolju prijazne uporabe. Več informacij najdete na spletni strani www.zps.si, kjer smo za vas pripravili informativno brošuro o novostih in spremembah, ki jih prinaša nova energijska nalepka.

BELT-brosura-4

nova en nalepka za pral in pral susilne stroje-pralni stroj

Elementi, skupni energijskim nalepkam za vse skupine izdelkov
1. Na novo dodana koda QR: potrošniku omogoča, da dobi dodatne informacije o izdelku, in sicer tako, da kodo preprosto »prebere« s svojim pametnim telefonom.

2. Nova lestvica: od A do G, brez razredov, označenih s plusi. Razred A bo na začetku prazen, energijsko najbolj učinkoviti izdelki bodo sprva uvrščeni v razred B. V nižjih razredih bo morda manj izdelkov, saj bodo najbolj potratni v skladu z direktivo o okoljsko primerni zasnovi izdelkov Ecodesign umaknjeni s trga.

3. Poraba energije: podatki so različni glede na vrsto izdelkov. Pri hladilnikih je prikazana letna poraba energije. Pri pomivalnih, pralnih in pralno-sušilnih strojih je prikazana poraba energije za 100 ciklov, pri zaslonih in svetilih pa za 1000 ur uporabe.

4. Prikaz delovanja in drugih lastnosti: število in vrste piktogramov se od izdelka do izdelka razlikujejo. Nekatere lastnosti izdelka so označene s številkami, druge z lestvico od A do D.

nova en nalepka za pral in pral susilne stroje-logo

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju