Nova energijska nalepka je tu!

25. februar 2021

Bela tehnika Energija
Nova energijska nalepka je tu!

Energijska nalepka, ki potrošnike že več kot 25 let vodi in usmerja k izbiri energijsko učinkovitih aparatov, se prihodnji teden vrača k »stari«, poenostavljeni podobi. Od 1. marca bodo tako zgolj z energijskimi razredi od A do G, brez podrazredov, označenih s plusi, na prodajnih mestih označeni pomivalni stroji, pralni in pralno-sušilni stroji, hladilniki in zamrzovalniki, vinske vitrine in zasloni (vključno z računalniškimi in televizijskimi).

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

S spremembo energijskih razredov se spreminja tudi vsebina nalepke, saj se je spremenilo navajanje nekaterih drugih podatkov o izdelkih, zato primerjava nove in stare energijske nalepke ni mogoča. Tako ima lahko pomivalni stroj iz do zdaj najvišjega energijskega razreda A+++ po novem označen energijski razred C.

V prvo skupino aparatov sodijo:

 • pomivalni stroji,
 • pralni in pralno-sušilni stroji,
 • hladilniki in zamrzovalniki,
 • vinske vitrine
 • zasloni (vključno z računalniškimi in televizijskimi).

Trgovci morajo staro nalepko na izdelkih iz omenjene prve skupine aparatov zamenjati z novo v 14 delovnih dneh, to je najpozneje do 18. marca. Septembra 2021 bodo z novo energijsko nalepko opremljena še svetila.

favicon Infografika: nova energijska nalepka

Kakšna je razlika med prejšnjo in novo energijsko nalepko?

Prenovljena nalepka je bolj preprosta in razumljiva, saj ukinja podrazrede (označene z znakom oziroma znaki +). Od stare nalepke se ne razlikuje le po novi lestvici, novost je tudi koda QR (v zgornjem desnem kotu), ki potrošniku omogoča, da dobi dodatne informacije o izdelku, ki jih na sami nalepki ni, in sicer tako, da jo »prebere« s svojim pametnim telefonom.

Neposredna primerjava podatkov s stare in nove energijske nalepke ni mogoča. Prenovo označevanja namreč spremljajo tudi spremembe metodologije za merjenje porabe energije in s tem za določanje energijskih razredov.

Primerjava nove in stare nalepke ni mogoča

To pa ne pomeni, da potrošnik pred nakupom ne more preveriti, koliko električne energije bo porabil izbrani izdelek. Pomaga si lahko s spletnim orodjem BELT, ki smo ga razvili na ZPS v okviru evropskega projekta BELT (Boost Energy Label Take Up).

Orodje preprosto »prevede« označeni energijski razred v konkretne in preprosto razumljive številke o:

 • porabi električne energije,
 • strošku električne energije,
 • izpustih CO2,
 • številu dreves, potrebnih za absorpcijo te količine CO2,
 • ekvivalentu kilometrov vožnje z avtomobilom.

energijskanalepka

S pralnim strojem energijskega razreda B in z zmogljivostjo 9 kg, na primer, boste s sedmimi pranji na teden na letni ravni za električno energijo plačali približno 33 evrov in pri tem proizvedli za skoraj 65 kilogramov izpustov CO2, kar je primerljivo s 524 prevoženimi kilometri.

Energijsko najbolj učinkovit razred A na začetku skoraj prazen

Razlog je preprost. To proizvajalcem pušča manevrski prostor za izboljšave in razvoj še varčnejših izdelkov. Pomivalni stroj iz do zdaj najvišjega energijskega razreda A+++ lahko po novem spada v razred B, C ali celo D, na primer. To pa ne pomeni, da je aparat manj učinkovit.

pomivalni-stroji-3

 

Odstopanje je posledica zaostrenih pogojev za določanje energijskih razredov in spremenjene metodologije za merjenje porabe energije in vode. Poraba energije je denimo pri pomivalnih, pralnih in pralno-sušilnih strojih po novem prikazana na 100 ciklov delovanja, poraba vode pa na cikel pomivanja oziroma pranja, pri čemer se za merjenje uporablja varčni (eko) program, prej so se glavni oziroma samodejni, pojasnjuje Barbara Primc z Zveze potrošnikov Slovenije.

Nova energijska nalepka kot del prizadevanj EU v boju proti podnebnim spremembam

EU se je v boju proti podnebnim spremembam zavezala, da bo v državah članicah povečala energijsko učinkovitost in zmanjšala porabo energije, k čemur naj bi med drugim pomembno pripomogla tudi okolju prijaznejše oblikovanje izdelkov (Ecodesign) in nova energijska nalepka.

EU si iz tega naslova obeta zmanjšanje emisij toplogrednih plinov, boljšo kakovost zraka, manjšo odvisnost od fosilnih goriv ter znatne prihranke za gospodinjstva (do 285 evrov prihranka na leto pri stroških za energijo) in za podjetja (66 milijard evrov dodatnih prihodkov).

Oglejte si brošuro o novi energijski nalepki

nova en nalepka za pral in pral susilne stroje-logo

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

 • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
 • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
 • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
 • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju